8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Palmový olej – zajímejte se o to, co jíte!

26. 05. 2016 | Zajímavosti
Téma palmového oleje je díky svému ekologickému dopadu a neblahým zdravotním účinkům v posledních letech velice diskutované.

Palmový olej patří celosvětově mezi nejpoužívanější rostlinné oleje. V roce 2012 představoval téměř třetinu veškeré celosvětové produkce olejů a tuků a překonal tak do té doby vedoucí sójový olej. Mnoho výrobců ho využívá z důvodu jeho nízké ceny, ale má i další, například technologické, výhody – dobře tuhne a nemá výraznou chuť. Nejčastěji ho najdeme v čokoládách, různých náplních, zmrzlinách, pečivu atd.

Lidé ke svému životu tuky potřebují, představují důležitou živinu a jsou nositelem důležitých funkcí v organismu. Je všeobecně známé, že rostlinné tuky jsou zdravější než živočišné. Ovšem nedá se říct, že když vyměníme sádlo za jakýkoliv rostlinný tuk, tak jsme vyhráli. Právě palmový olej obsahuje z poloviny nasycené mastné kyseliny, které nám škodí. Jejich vysoký obsah je dlouhodobě dáván do souvislosti s nadváhou, nemocemi srdce a cév a některými nádorovými onemocněními. Podobně je na tom populární kokosový tuk. Zdravou alternativou palmového tuku je lněný nebo řepkový olej.
palmový olej
"Největšími producenty palmového oleje jsou Malajsie a Indonésie (původně africká palma jsem byla dovezena portugalskými kolonisty), které jsou zodpovědné za 86 % celosvětové produkce palmového oleje. V těchto oblastech představuje výroba palmového oleje také největší ekologický problém, neboť zde dochází k drancování původního deštného pralesa. Ten je vypalován a nahrazován palmovými plantážemi. Problém je to opravdu gigantický – podle údajů z roku 2015 se stala Indonésie těmito aktivitami největším producentem emisí na světě a předčila dokonce i Spojené státy či pětkrát lidnatější Čínu,“ říká říká Prof. MUDr. Libor Vítek, PhD.

I v České republice je stále více výrobců, kteří zdravotní a ekologické dopady staví nad vlastní ekonomické zájmy. Je to například společnosti Emco, Biopekárna Zemanka nebo Bramborárna Zykmund.

palmový olej








# # #
Fotografie použité v tomto článku jsou součástí výstavy fotografií z expedice projektu Hlad nepřijímáme, která ukazuje dopady pěstování palmy olejné na indonéské životní prostředí a život místních obyvatel.

Zdroj: Emco



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na olej se spotřebuje hodně málo produkce řepky. Horší je její používání do paliva. Navíc ještě s dotacemi!
Zdá se mi, že řepka trochu z polí ustupuje.
Viděla jsem slepou srnu, oslepla po spásání řepky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles