Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Patero jak vybrat dětské kolo?

28. 06. 2016 | Zajímavosti
S příchodem prázdnin nastává ten správný čas vytáhnout jízdní kola a vydat se na výlet s celou rodinou. Zjistili jste, že vaše dítě nemá správné kolo a chcete mu pořídit co možná nejvhodnější, které bude splňovat veškerá fyziologická specifika i funkčnost? Poradíme Vám, na co si dát pozor, podle jakých znaků kolo vybírat a správně investovat.

1. Váha kola

U dětí, které váží jen o něco více než jejich bicykl, je váha kola tím nejzásadnějším parametrem. Ovlivňuje lehkost a jistotu s jakou dítě kolo ovládá a zároveň je celková jízda bezpečnější. Na lehkém kole se dítěti jezdí lépe a “ušlápne” delší cesty i převýšení. Nižší váhu ocení i rodič při přenášení,  nebo v momentech, kdy dítě odmítne pokračovat v cestě a je třeba kolo nést. Lehká kola bývají vyráběna z hliníku, nikoliv z oceli.

2. Pozice sedla a dosah

Děti mají kratší dosah než dospělí a na kole je pro ně vhodnější kole malinko odlišná pozice. Důležité je tedy dbát na zvýšenou pozici řídítek, upravený sklon sedlové trubky a mírně zkrácenou délku rámu.

Jak vybrat dětské kolo3. Šířka řídítek

Důležitým parametrem je také šíře řídítek,  ta musí být přizpůsobena velikosti a věku dítěte. Důraz by měl být kladen také pohodlné měkké rukojeti a dohmat dětské ruky na brzdové páky. Nejvhodnější jsou tedy ta kola, u kterých lze úhel nastavit dle individuální potřeby dítěte.

4. Délka klik dětského kola

Zažité studie udávaly, že optimální délka klik dětského kola je 20% vnitřní délky nohy, stejně jako u kol pro dospělé. Detailní studie na univerzitě však potvrdila, že zejména pro malé děti jsou vhodnější kliky o něco kratší. Zvyšuje to komfort a pocit bezpečnosti na kole. Dlouhé kliky znamenají velký rozsah pohybu kolen, protože zejména u začínajících dětí je sedlo nastaveno níže než do propnuté nohy, aby dítě dosáhlo bezpečně na zem. Vybírejte tedy optimalizovanou zkrácenou délku klik. U větších dětí lze v případě potřeby kratší kliky nahradit klikami delšími.

5. Q faktor

Věc u nás prakticky neznámá. O co se jedná? Q faktor je vlastně informace o horizontální vzdálenosti pedálů od sebe, tedy jinými slovy Q faktor ovlivňuje to, jak moc do široka dítě na kole šlape. Výsledky studie (pod vedením Dimitise Katsanise - kapacita v cyklistické sportovní branži) překvapivě prokázaly, že u malých postav - tedy u dětí, je toto poměrně důležitý parametr, který ovlivňuje komfort jízdy a sílu která se při šlapání z nohou přenáší do jízdy.

Zdroj, foto: Cyklospeciality.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !