8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pečujte o svůj zrak: Kdy navštívit optičku, optometristku či oční lékařku?

15. 02. 2024 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem, kterým vnímáme přibližně 80 % okolních vjemů a jeho ostrost výrazně ovlivňuje kvalitu života. O dobré vidění se starají různé profese. S čím vám pomůže optička, s čím optometristka a kdy je nezbytné vyhledat oční lékařku? Představíme vám odborná povolání, která souvisejí se zrakem.

Každá z uvedených profesí hraje důležitou roli a pomáhá lidem s lepším viděním. Někteří lidé však povolání optičky, optometristky a oční lékařky mohou zaměňovat. Například v průzkumu očních klinik NeoVize z roku 2020, který se zaměřoval na seniory, uvedla 3 % dotázaných, že vůbec nenavštěvují očního lékaře, ale jen optiku. V jedné z odpovědí zaznělo, že důvodem je, že „optik mi změří oči stejně jako doktor“. Návštěva optiky však nenahradí komplexní vyšetření u optometristy či očního lékaře, který dokáže odhalit i řadu nemocí, jež zpočátku probíhají bezpříznakově.

Pečujte o svůj zrakV zásadě lze říci, že optik je pracovník, jenž se zabývá prodejem brýlí a kontaktních čoček a poradenstvím v této oblasti, optometrista je zdravotnický pracovník, který se specializuje na vyšetření zraku, zejména zrakové ostrosti. Měří dioptrie, zjišťuje nitrooční tlak a jiné parametry. Na základě výsledků může předepsat brýle, kontaktní čočky nebo doporučit další vyšetření u očního lékaře. Oční lékař se specializuje na diagnostiku a léčbu očních onemocnění. V následujícím článku vám představíme blíže jednotlivé profese i převratný vývoj, kterým obory za poslední roky prošly.



Optik pomůže najít nejvhodnější brýle


Optika je obor, který se zabývá výrobou a prodejem brýlí, kontaktních čoček a dalších optických pomůcek. „Chtěla jsem studovat střední školu s určitým zaměřením a optika se mi zdála jako pěkná práce s lidmi a v hezkém prostředí,“ vzpomíná optička Kamila Pavlincová z Oční optiky OptoVize Brno, co ji přivedlo k této profesi. Absolvovala proto středoškolské studium s maturitou v oboru oční optik/technik. „Bohužel spousta optik ale zaměstnává i lidi bez tohoto vzdělání a zaškolí si je sama,“ dodává. Optik nabízí celou řadu služeb: pomoc s výběrem vhodné obruby, doporučení vhodné brýlové korekce dle typu obruby a dle dioptrie, poradenství, opravy brýlí, zábrus brýlových čoček, servis brýlí, prodej slunečních brýlí i drobného sortimentu, jako jsou spreje, mikrovlákna, lupy atd. „Spousta lidí se bojí nosit brýle. Mají obavy, že jejich dioptrie nebo požadavky nejsou technicky možné, anebo že jim brýle nesluší, případně že jsou moc drahé. Proto doporučuji zajít do optiky a poradit se tam s odborníky. Nebojte se zeptat na cokoliv, rádi vám se vším poradíme, vysvětlíme a uděláme cenovou kalkulaci,“ říká Kamila Pavlincová.

Optometristu najdete v optice či zdravotních zařízeních


Pečujte o svůj zrakDo optiky můžete vyrazit i tehdy, jestliže chcete pouze změřit ostrost zraku. „U nás konkrétně je měření zraku zdarma a na objednání,“ uvádí Kamila Pavlincová. Komplexní vyšetření zraku zajišťují optometristé, kteří působí buď v optikách, anebo ve zdravotnických zařízeních, jako jsou oční kliniky či nemocnice, kde spolupracují s očními lékaři. „Že jsem se stala optometristkou, byla vlastně náhoda. Po gymnáziu jsem chtěla jít studovat fyzioterapii, ale asi týden předtím, než se podávaly přihlášky na vysokou školu, byla mamka na vyšetření u očního lékaře, který spolupracoval právě s optometristou. Přišla naprosto nadšená, jak to bylo výborné a že v té optometristce úplně viděla mě. Dala jsem si tedy přihlášku ještě i na optometrii, a nakonec se na ni dostala. Už po prvním měsíci studia jsem zjistila, že je to pro mě opravdu ideální obor,“ přiznává s úsměvem optometristka Bc. Aneta Čunderlová. Pro výkon této profese je tedy nutné vystudovat vysokoškolský obor Optika a optometrie, kde lze získat bakalářský či magisterský titul. 

Co všechno může optometrista odhalit?


Základem práce optometristy je měření dioptrií a předpis brýlí. „Dříve jsem pracovala v optice, tam jsem nejen měřila zrak, ale například jsem obsluhovala i brus, na kterém se zabrušují brýlová skla do obrouček. Nyní pracuji na oční klinice, kde je náplň práce jiná,“ vysvětluje Aneta Čunderlová. Hlavní je opět měření dioptrií, ale protože spolupracuje s lékařem, musí umět obsluhovat také různé oftalmologické přístroje, a hlavně umět číst výsledky měření. „Také pracuji jako sálový technik, což znamená, že obsluhuji laser při refrakčních operacích, kdy si pacient nechává odstranit dioptrickou vadu,“ dodává optometristka.

Pečujte o svůj zrakJak probíhá komplexní vyšetření zraku?


Denním chlebem je pro optometristu práce se zařízením, jemuž se říká foropter. Dříve se měřily oční vady pomocí zkušební obruby a skel, která se postupně měnila, aby se pacientovi stanovila optimální korekce. Foropter je moderní přístroj, u něhož stačí pouze stisknout tlačítko. „Už mechanicky nic nevkládám ale sklíčka mění řídící jednotka. Pacienti říkají, že je to pro ně pohodlnější, protože nemají na nose těžké zkušební brýle. Navíc je proces rychlejší a pro mě se lépe provádějí některá složitější vyšetření, třeba skrytého šilhání,“ vysvětluje Aneta Čunderlová. Mezi další přístroje, které nejčastěji používá, je autorefraktometr, který měří objektivně dioptrie, tonometr pro měření nitroočního tlaku či Pentacam, což je přístroj na analýzu rohovky, a OCT, který vyšetřuje sítnici. „Nejzákladnější vyšetření na brýle u mě trvá okolo 30–45 minut, ale vždy záleží na tom, s jakým problémem člověk přichází a jaké vyšetření potřebuje,“ doplňuje optometristka.

Kontaktní čočky: Kdo vám poradí s výběrem a naučí je nasazovat?


Pokud se rozhodnete nosit kontaktní čočky, nespoléhejte pouze na nákup v e-shopu. Nejprve byste se měli poradit s odborníkem. U optičky se lze informovat, jaké jsou typy, druhy a značky čoček a můžete je tady také zakoupit. Vaše cesta by ale měla každopádně vést k optometristovi, který s vámi provede první aplikaci. „Učíme klienty čočky nasazovat, vyndávat, jak s nimi manipulovat, jak dodržovat hygienu a o čočky pečovat, ale především vybereme ten správný typ kontaktní čočky, která na oko patří. Ne každá čočka totiž na daném oku sedí. Nejde jenom o dioptrie, ale i o to, jak je oko formované, jaké má zakřivení. Důležité je, aby čočka nebyla na oku příliš nalepená, protože potom rohovka nemá dostatek kyslíku a nemůže dýchat,“ popisuje rizika Aneta Čunderlová a doporučuje, aby nositelé čoček chodili i následně alespoň jednou za rok na kontroly, při nichž se zjišťuje, jestli čočky nepůsobí oku problémy. U více než 60 % uživatelů kontaktních čoček se totiž objevují některé z potíží. Nejčastěji se jedná o pocit řezání a pálení či červené oči, dojít ale může také na zánět spojivek či rohovky. Na vině je často nevhodná hygiena či manipulace.

Kdy je nutné vyrazit k očnímu lékaři?


Výsledky měření, které provádí optometrista, jsou velice cennými podklady pro vyšetření očním lékařem. Právě díky nim oftalmolog zjistí, jak daný člověk vidí, kolik má dioptrií, zda se jeho vidění lepší či nelepší, jaké má hodnoty nitroočního tlaku a další důležité parametry. „Pokud má pacient dlouhodobě potíže s viděním, nemůže zaostřit na televizi nebo při čtení, nevidí dobře při řízení, nebo ho bolí hlava, optometrista mu dokáže pomoci. Může doporučit například i umělé slzy v případě, že pacient trpí suchým okem. Ale pokud se jedná o nějakou chorobu očí, například postižení sítnice, anebo má akutní potíže, třeba vidí clonu před okem nebo se mu blýská před očima, zcela určitě by měl tyto potíže řešit lékař,“ radí Čunderlová.

Nepodceňujte pravidelnou prevenci u oftalmologa


Protože mnoho vážných očních onemocnění probíhá zpočátku bezpříznakově, měli by však lidé navštěvovat očního lékaře pravidelně v rámci prevence. „Spousta pacientů k nám přichází, až když je něco trápí. Většina očních onemocnění však nebolí a vyvíjí se postupně, takže si jich lidé mnohdy ani nevšimnou. Bohužel třeba u zeleného zákalu či onemocnění sítnice je klíčová včasná diagnostika a zahájení léčby, jinak je poškození zraku nevratné. Stejně tak by se neměl podceňovat šedý zákal,“ upozorňuje na důležitost preventivní péče oční lékařka doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. V dospělosti se preventivní vyšetření očním lékařem doporučuje minimálně jednou za čtyři roky do 45 let věku, a jednou za dva roky po 45. roce. Pro seniory nad 60 let je vhodné navštívit oftalmologa každý rok.

Pokrok nezastavíte…


Všechny tři odbornice se shodují, že během jejich působení prošly obory zaměřené na zrak velikými změnami.

    • V oblasti optiky se výrazně rozšířil sortiment i možnosti: „Nabídka obrouček je pestřejší, barevnější a rozsáhlejší, dodavatelů a značek každý rok přibývá. Hlavně pokud jde o brýlové čočky, tam je progres asi největší. Neustále se objevují nějaké novinky a inovace, nové a lepší produkty, ať už se to týká povrchových úprav, které mohou pomoci při běžných denních úkonech, nebo jsou to nové lepší materiály brýlových čoček. Vše je navrhováno tak, aby zákazník byl spokojený a za brýle se nemusel stydět, i když má třeba vysoké dioptrie,“ říká optička Kamila Pavlincová.

    • Optometristé mají k dispozici moderní přístroje: „Na oční klinice působím osmým rokem a za tu dobu se toho změnilo hodně. Zrak se měří daleko rychleji a přesněji, což je důvod, proč tento obor miluji. Stále se vyvíjí a je se čemu učit, ale nejvíc mě těší, že máme pacientům neustále co nabídnout. K velkému pokroku došlo i v oblasti laserů, které jsou rychlejší a přesnější. I u pacientů, kteří před 10 lety nemohli laserovou operaci podstoupit, je dnes mnohokrát možné tento zákrok díky modernějším přístrojům provést, a nebo jsme jim schopni nabídnout jiný refrakční zákrok, což je podle mě skvělé,“ uvádí optometristka Aneta Čundrelová.

    • Oční chirurgie postoupila mílovými kroky: „Za nejpřevratnější změny v oftalmologii za poslední dekády považuji jednak zahájení éry laserové refrakční chirurgie a dále rozvoj technologického pokroku v operacích šedého zákalu, technologii nitroočních čoček, které se stále zdokonalují. Pak je to rozvoj operací zadního segmentu oka, tedy onemocnění sítnice a sklivce, která se před vynálezem přístroje zvaného vitrektom vůbec operovat nedala. Naději přináší rovněž biologická léčba v oftalmologii v léčbě makulární degenerace sítnice, která je nejčastější příčinou významného poklesu vidění u seniorů. Oceňuji, že v NeoVizi můžeme pracovat s dokonalými materiály, sledujeme nové trendy v oftalmologii, máme špičkové přístroje, používáme laserem asistovanou operaci šedého zákalu,“ popisuje pokroky docentka Šárka Skorkovská, která během své dlouholeté kariéry provedla již více než 30 tisíc operací.











































Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !