Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pět tipů, jak neplýtvat jídlem a vyhazovat co možná nejméně

17. 01. 2024 | Finance
Češi se sice v plýtvání jídlem lepší, premianty ale stále nejsou. Jaké zvyky si osvojit, aby lednice nebyla plná zkaženého jídla, které místo na talíř rovnou putuje do koše? Připravili jsme pro vás pět ověřených tipů, jak vyhazování jídla zamezit co nejefektivněji.

Posle studií se Češi v plýtvání jídlem polepšují. Důvody jsou nasnadě. Dvě třetiny obyvatel cítí při vyhazování potravin vinu kvůli zbytečně promrhaným penězům, za něž jídlo koupili, druhým aspektem, proč se lidé snaží svou ledničku vytěžit naplno, je také zátěž životního prostředí. K příčinám pozitivní změny patří i fakt, že lidé si stále více uvědomují rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby.

plýtvání jídlem v kuchyniI přes viditelné zlepšení se ale v našich domácnostech stále jídlo vyhazuje. Podle průzkumu to je nejčastěji ovoce, zelenina nebo chleba. Vysoko se v žebříčku umisťují i uzeniny, saláty, jogurty, sýry, mléko a maso. Hlavními důvody, kvůli kterým Češi potraviny nejčastěji vyhazují, jsou jejich nelibý zápach nebo špatný vzhled.

Jak se tomu vyvarovat? 

Zde je pět praktických tipů, které pomohou zbytečnému vyhazování potravin, a tedy zároveň plýtvání, předejít. Navíc mohou být skvělými (nejen) novoročními předsevzetími. Jakmile uvidíte, že má vaše chování viditelné dopady, s větší pravděpodobností u návyků vydržíte.


Tip č. 1: Plánujte, plánujte, plánujte


Hlavní důvod, proč nám v ledničkách zbývá nevyužité jídlo, je skutečnost, že si nákupy dobře neplánujeme. Na nákupy bychom proto měli vždy vyrážet s předem připraveným nákupním seznamem na daný týden nebo dobu, na níž potraviny pořizujeme.

Seznam by se pak měl odvíjet od předem připraveného jídelníčku na ono období a také od toho, jaké suroviny v ledničce už máme. Připomíná vám to scénu z Pelíšků? Možná. Důkladné plánování ale vede k využití čerstvých surovin, které doma máme, zároveň napomáhá tomu, abychom na nákupech neutráceli peníze za zbytečnosti.

Jídla (ale třeba i nápoje) také plánujte tak, abyste postupně využívali všechny načaté či částečně spotřebované ingredience. Když si například otevřete shiitake pesto, naplánujte si s ním jídla na celé dva týdny, abyste ho po jednom otevření skleničky za nějaký čas nevyhazovali. To se týká i různých omáček, bylinek, velkých jogurtů a podobně. Zároveň dbejte na to, abyste vždy všechno nabírali čistou lžící, aby nedošlo ke kontaminaci potravin. V žádném případě pak nepoužívejte lžíci, kterou jste před tím olízli.

Tip č. 2: Dejte si práci se správným uskladněním potravin


Správné uskladnění surovin vede k jejich delší výdrži. Napřed je třeba se ujistit, že máme dobře nastavenou teplotu chladničky, a to na ideální úroveň kolem 4 °C. Tato teplota pomáhá zpomalit růst bakterií a prodlužuje trvanlivost potravin.

Dále je pak vhodné rozdělit ledničku na jednotlivé tepelné sektory: horní část je většinou teplejší, takže je ideální pro připravená jídla a nápoje. Spodní část a zeleninové zásuvky jsou naopak dobré pro skladování syrových potravin. Prostřední poličky vyhovují mléčným výrobkům, jelikož tu panuje stabilní teplota. Zajímavé je to třeba s kimchi. Pokud chcete, aby více pracovalo, fermentovalo, dejte ho do horní části lednice. Pokud chcete, aby fermentovalo méně, dejte ho níže.

Tip č. 3: Buďte v kuchyni kreativní


Jeden z důvodů, proč Češi jídlem plýtvají, je, že neví, jak se zbylými surovinami naložit. Co s tím? Snažte se pro zbytky vařených, ale i čerstvých jídel najít využití. Zbylo vám maso? Natrhejte ho a dejte do sendviče. Máte v šuplíku smutnou zeleninu? Šup s ní na pánev a pak do zeleninového kyše. Zbylou zeleninu nebo maso můžete také orestovat. A starý chleba? Připravte si italskou panzanellu!
Tento bod bude možná pro spoustu z nás nejtěžší, protože vyžaduje vybočení z našich zajetých zvyků a receptů. Jakmile objevíte kouzlo nových receptů, nejenže obohatíte svůj tradiční jídelníček, ale také pomůžete spotřebovat všechny suroviny v lednici.

Pracujte také s časem. Existuje celá řada vynikajících receptů, které budete mít se správným postupem a vhodnými a kvalitními ingrediencemi za chvilku hotové a moc si pochutnáte.


Tip č. 4: Nevařte od oka


Další krok, který vám pomůže v domácnosti neplýtvat: Předtím, než se vrhnete do vaření, se zamyslete nad tím, kolik porcí jídla vlastně potřebujete během týdne uvařit. Je pravděpodobné, že pokud to s množstvím připraveného jídla přeženete, bude vám dlouho okupovat ledničku, a nakonec stejně skončí v koši.

Pokud tedy nejste v odhadování zběhlí, přizvěte si k vaření na pomoc jednoduchou kuchyňskou váhu. Většina receptů obsahuje přesné informace o gramáži, navážit správné množství by tak neměl být problém.

Tip č. 5: Nebojte se mrazáku


Pokud víte, že nemáte čas nebo příležitost některé potraviny sníst, dejte je do mrazáku. Může tam putovat nejen nakrájené ovoce a zelenina, které následně můžete později například ve smoothies, naporcovaný chleba, do mrazáku mohou ale přijít i bylinky, třeba když je zmrazíte s kapkou olivového oleje ve formičkách na led.

Při zamrazování dbejte na to, abyste suroviny rozdělili na menší porce. Až je budete v budoucnu potřebovat, nebudete jídla muset rozmrazovat tolik. Používejte také balení, které je vhodné pro zmrazení, abyste zabránili tvorbě mrazu a zadržení vlhkosti. Vhodné jsou mrazicí sáčky nebo speciální kontejnery na mražení.

Zdroj, foto: Živina


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !