Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pijete v těhotenství kávu? Berete dítěti železo a vápník

19. 10. 2009 | Péče o tělo

Zjištění, že miminko nejde zplodit tak rychle a snadno, jak jste si představovala, není jednoduché. Pokud jste se začala léčit, vše dobře dopadlo a vy jste těhotná, můžete mít o své nenarozené dítě velké obavy. S tím může souviset i výživa a otázky, které vám víří hlavou. Mám jíst/pít to či ono, nebo nemůžu? A co pití kávy? Vadí třeba i jedna káva s mlékem denně?


Kdo nekafuje, není Čech

Káva je všeobecně velmi oblíbeným nápojem, a to zvláště u žen. Obsahuje přírodní alkaloid kofein. Tato látka se ale nenachází jen v kávě, ale také v čaji a kakau. Když jsou velice zaměstnané ženy zvyklé na několik šálků kávy za den, je potom někdy velmi obtížné se pití kávy v těhotenství úplně vzdát.

 

Kafíčko a cigárko: nerozlučná dvojice

Podle některých studií ženy kuřačky v těhotenství pijí až 3x více šálků kávy v porovnání s nekuřačkami. Káva a cigareta tvoří někdy nerozlučnou dvojici, většinou si jejich konzumentka v jejich společnosti dělá pauzu během náročného pracovního procesu (mají tedy psychologický efekt).


Káva v těhotenství

Kofein prostupuje placentární bariérou, a tak se dostává přímo k vašemu dítěti – do jeho krve. Zajímavý je fakt, že v těhotenství se podstatně zpomaluje schopnost těla kofein odbourávat. Norma je 3–4 hodiny, v těhotenství se prodlužuje až na 18 hodin. Kofein tedy v těhotenství dlouhou dobu koluje v krvi. Svým základním účinkem zrychluje tlukot srdce nejen maminky, ale i dítěte a zrychluje také dechovou frekvenci plodu.

Při sledování vlivu kofeinu u žen v 38. týdnu těhotenství bylo zjištěno, že kofein snižuje průtok krve placentou (a to ne nepodstatně, skoro o jednu čtvrtinu) a může tím snížit přívod živin a kyslíku k dítěti. Z tohoto důvodu se ženám, které v těhotenství konzumují kávu, rodí častěji děti s nižší porodní hmotností, protože kofein může narušit růst plodu.


Zloděj vápníku a železa

Další negativní vlastností kofeinu je, že zvyšuje vylučování vápníku močí (je potom nižší nabídka vápníku v těle a dítě o něj může být ochuzeno). Dlouhodobé a nadměrné pití kávy nebo kofeinových nápojů snižuje vstřebávání železa – následkem může být chudokrevnost matky i plodu.


Pozor na kofein v době kojení

Kofein se také vylučuje mateřským mlékem, a tak působí samozřejmě i na kojence. Neblahým následkem může být nespavost a neklid dítěte a vy jen marně pátráte, proč je dítě neklidné a vy chronicky nevyspalí.


Špalda a ti druzí

Těhotným ženám a také kojícím matkám se z výše uvedených důvodů doporučuje, aby se konzumaci nápojů s kofeinem co nejvíce vyhýbaly nebo ji maximálně omezily. Pokud se nedovedete kávy úplně vzdát, je dobré konzumovat maximálně 1–2 šálky za den, nejlépe s mlékem. Zkuste si také vyzkoušet, zda by vám nevyhovovala kávová náhražka. Některé z nich jsou velmi povedené, dovedou se chuti kávy alespoň přiblížit. Na trhu existují nápoje jako např. Caro, špaldové kafe, různé kávovinové směsi – najdete je zejména v prodejnách zdravé výživy, ale dnes už i v supermarketech se širším sortimentem.


Zdroj: Ženská-neplodnost.cz


Gabriela Straková

ChytráŽena.cz

 



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se snažím nepít kafe nebo když mám chuť tak si dám bez kofeinu nebo Caro či Meltu
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si dala kávu a vše je v pořádku.
Obrázek uživatelky
profil
zrejme vseho s mirou
Obrázek uživatelky
profil
Nejsem velký kafař, ale dobrým presíčkem jsem nikdy nepohrdla. Na začátku těhotenství se mi z vůně kávy a její chutě dělalo zle, takže jsem ji vůbec nepila. Teď si denně dělám cappuccino, ale je tam teda víc mlíka než kafe.Smajlík
Zdravím Ivu honkovou - taky jsem 33.týden.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak a protože jsem pila celé těhu kafe, tak jsem měla malé miminko - 3,70 kg Smajlík Smajlík. Takže pokud bych jí nepila, rodím malého slona - asi.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles