No není od věci si to alespoň takto připomenout.
Byly doby, kdy hned jak roztál sníh, děti začaly chodit s domácím zvířectvem na pastvu, hlavně o víkendech. Předškoláci i ve všední dni.
Na loukách ještě tráva nebyla a protože šlo převážně o kozy, chodilo se do
 obecných lesů, kde  potravy  již bylo dostatek. Na břízách byly řasy, také kočičky jim hodně chutnaly. Bylo samozřejmostí, že si kluci brali s sebou hezky udělané sekyrky a samozřejmě měli pořádné kapesní nožíky. Že se příroda probouzí, stačilo vyzkoušet několika seknutími do pěkné břízy, z které hned začala vytékat  dosti nasládlá míza, která se za pomoci suchého stébla dala také pít.
obecných lesů, kde  potravy  již bylo dostatek. Na břízách byly řasy, také kočičky jim hodně chutnaly. Bylo samozřejmostí, že si kluci brali s sebou hezky udělané sekyrky a samozřejmě měli pořádné kapesní nožíky. Že se příroda probouzí, stačilo vyzkoušet několika seknutími do pěkné břízy, z které hned začala vytékat  dosti nasládlá míza, která se za pomoci suchého stébla dala také pít.Po čase, když se již zazelenaly také louky a na pastvu šly taky krávy, bylo možné začít s výrobou píšťalek. Nejlíp se dělaly píšťalky z vrby. Vrba se většinou ořezává, takže pouští nové výhonky. Velice se hodí výhonek rovný, o průměru cca 1 cm, samozřejmě bez pupenu /malý náčrtek/. Na jednom konci to zařízneme rovně, tedy co nejvíce kolmo.
Pak následují kroky budoucí píšťalky: zařízneme dle náčrtku v místech a) a b).
V místě c) prořežeme kůru po celém obvodu až na dřevo tak, abychom ji mohli potom sundat.
 A nastává  nejdůležitější chvíle při výrobě píšťalky, a to sundání kůry. Plochou částí těla nože začneme jemně po vyříznuté části budoucí píšťalky tlouct po celém obvodě. /Velice vhodný byl při tom nůž značky Dukla/. Do rytmu tlukotu se zároveň zpívalo asi následně:,,pískej, píštku, pískej, jak na Monastýru zvon“.
A nastává  nejdůležitější chvíle při výrobě píšťalky, a to sundání kůry. Plochou částí těla nože začneme jemně po vyříznuté části budoucí píšťalky tlouct po celém obvodě. /Velice vhodný byl při tom nůž značky Dukla/. Do rytmu tlukotu se zároveň zpívalo asi následně:,,pískej, píštku, pískej, jak na Monastýru zvon“.To se zopakovalo několikrát a začala se kůra jemně pootáčet. Většinou povolila a kůra šla pěkně sundat. Krok 3. nám ukazuje, jak se to má vyříznout, aby píšťalka pískala.
Po vyříznutí ještě bylo potřeba dřevo malinko naslinit, nasadit kůru a píšťalka pískala.
Velice náročnější ale byla výroba trouby z kůry lísky. Líska je dřevo, které má taky většinou rovnou část bez pupenu. Ne každý to dovedl, k tomu již bylo zapotřebí hodně zručnosti, a byla to paráda - zatroubit na troubě z lísky, kterou bylo možné udělat jedině na jaře. S tímto článkem mně hodně pomohl manžel, který i v současné době udělá sem tam na jaře nějakou tu vrbovou píšťalku.
Roskovce – čtenářka
ChytráŽena.cz
    
ChytráŽena.cz
 
         Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !
Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026









 
  
 
 


 
            	   
            	   
            	   
            	  