8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plán prvního akvaparku vznikl na dvorku v Americe

20. 04. 2016 | Zajímavosti
Trávení volného času u bazénů, brázdění tobogánů a relax ve wellness není trendem až dnes. Málokdo totiž ví, že výraz wellness, který dnes patří k celosvětovým fenoménům volného času i zdravého životního stylu, byl poprvé vysloven už v 17. století. Jeho kořeny však sahají až do starověku. Dovádění v bazénech a na tobogánech v akvaparcích si lidé oblíbili již ve 40. letech 20. století. Vydejte se s námi na výpravu do historie saun, tobogánů a wellness kultury.

Ačkoliv se v Česku začalo slovo wellness skloňovat až kolem roku 2007, jeho původ sahá mnohem dále. Tento výraz se poprvé objevil na stránkách knižní monografie sira A. Johnsona v roce 1654. Tehdy měl podobu „wealnesse“ a odpovídal definici dobrého zdravotního stavu. O čtyři stovky let později jej americký lékař Dr. Halbert L. Dunn zformoval do označení, které známe dnes, tedy „wellness“. Novodobý výraz se skládal z pojmů „wellbeing“ a „fitness“ nebo „happiness“ a představoval životní styl orientovaný na dosažení povzneseného stavu fyzické a psychické pohody.

Wellness kultura se vyvíjela už od starověku společně s lázeňstvím, proto se dříve pojila spíše s léčebnými procedurami za pomoci horkých pramenů. Kolébkou prvních wellness byl starověký Řím a Řecko.

Plán prvního akvaparku vznikl na dvorku v AmericePopulární saunování zase pochází ze studeného severu – z Finska. Ale pozor! Archeologové mají důkazy, že parní a horkovzdušné koupele, primitivní předchůdce sauny, si užívali lidé už v 5. století před naším letopočtem. Myšlenku saunování nastínil také lékař Hippokrates před dvěma tisíci lety. Už tehdy totiž věděl, že horko a pot prospívá lidskému zdraví.

Název sauna pochází z finštiny

Říká se, že pravým předchůdcem sauny, kterou známe dnes, je ruská lázeň banja. Informovaly o ní Nestorovy letopisy z roku 1206. Rovněž v Americe znali parní sauny ještě před příjezdem Kolumba. Jejich varianty využívali lidé ve střední Americe, severoameričtí Indiáni i Eskymáci. Za rodnou zemi moderního saunování však lze považovat právě Finsko, které mu vtisklo současný název a kde jej lidé využívají po více než tři staletí. Sauna se dokonce používala jako porodnice, neboť patřila k nejsterilnějším místům široko daleko. Původní finské sauny byly kouřové.

Sauny se v našich končinách objevily až ve 20. století. Měly podobu dřevěné budky, vycpané mechem, s otvorem ve stropě a kamny umístěnými v rohu. První saunu v Čechách sestrojil na letním táboře v Borovci u Štěpánova docent František Vojta v roce 1936. První veřejná sauna se pak otevřela o 10 let později v Brně-Pisárkách. V průběhu let si saunování mezi českými obyvateli získalo značnou oblibu. A ta trvá dodnes.

Finská sauna i dnes patří k oblíbeným, i díky své teplotě 95 stupňů. Ideální doba saunování je patnáct minut. Doba strávená ve finské sauně pomáhá uvolňovat dýchací cesty, regeneruje a detoxikuje organismus, příznivý vliv má i na psychiku a srdce. Slouží též jako prevence vůči alergiím a posiluje imunitu.

První akvaparky vznikaly ve 40. letech v Americe

Mnohé wellness procedury si dnes lidé mohou užít také při návštěvě vybraných vodních center v tuzemsku i zahraničí. Akvaparky se světu poprvé představily na přelomu 40. a 50. let minulého století. Tehdy však měly podobu pouze několika málo skluzavek. Plán prvního akvaparku s adrenalinovými atrakcemi se zrodil pravděpodobně na dvorku Američana Phila Dextera. Tomu se podařilo vyrobit přístroj na umělé vlnobití. S Philovou pomocí vznikl v roce 1969 ve městě Tempe v Arizoně akvapark jménem Big Surf, který je otevřen dodnes.

Akvaparky v dnešní verzi nemají dlouhou historii. První novodobé akvacentrum zahájilo sezónu teprve v roce 1977. Tento nejstarší vodní svět stojí v Orlandu na Floridě. Zajímavostí je, že první akvapark ukrytý pod střechou byl postaven v roce 1985 v Edmondu v kanadské Albertě a s rozlohou téměř 76 tisíc metrů čtverečních si dodnes drží prvenství jako největší vnitřní vodní centrum na světě.

Zdroj, foto: Aqualand Moravia


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavéSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles