Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ploštičník a třezalka! Jak vám bylinky mohou v menopauze pomoci?

11. 03. 2021 | Péče o tělo

Tajný trumf v boji s menopauzou


Menopauza, která u žen přichází obvykle v období mezi 40. a 55. rokem, s sebou přináší nejen ztrátu pravidelného krvácení a schopnosti otěhotnět. Hormonální změny mohou zkomplikovat život v mnoha směrech. Pro pomoc se proto můžete obrátit přímo k „Matce přírodě“...

Zhruba tři čtvrtiny žen procházející obdobím klimakteria na sobě pociťují různé negativní projevy, které má na svědomí náhlý pokles hladiny estrogenů. Zpomaluje se metabolismus, objevují se návaly horka v průběhu dne i noci, úzkosti, deprese, změny nálad, ztráta libida, přibývání na váze. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými. Eliminovat je lze užíváním hormonů – mnohé ženy ale nemohou nebo nechtějí sahat po hormonálních tabletkách, a tak hledají pomoc v přírodní a bezpečné substituci toho, co tělu chybí. Mezi bylinky, které se tradičně považují za účinné spojence v boji proti nežádoucím projevům menopauzy, patří například ploštičník hroznatý či třezalka tečkovaná.

třezalkaTajemství ploštičníku hroznatého


Už severoameričtí Indiáni znali příznivé účinky 1 až 3 metry vysoké rostliny zvané latinsky Cimicifuga racemosa (anglicky označovaná jako black cohosh). V 19. století se pak bylina z čeledi pryskyřníkovitých dostala i do Evropy a potažmo také na české území, kde jí říkáme příznačným názvem ploštičník hroznatý, jelikož uskupení bílých květů se opravdu podobá hroznům. Ještě pozoruhodnější je ovšem její kořen, obsahující glykosidy a terpeny, které jsou svými účinky podobné hormonu estrogenu. Proto ploštičník hroznatý patří mezi nejvíce historicky odborně prozkoumané a ověřené bylinky pro ženy v období klimaktéria, jelikož v organismu dokáže působit podobně jako tento ženský hormon, jehož během menopauzy ubývá. Díky tomu pomáhá eliminovat nepříjemné stavy, provázející období přechodu.

Zklidňující účinky třezalky tečkované


Žluté kvítky třezalky tečkované svítí od července do srpna mezi zelenými listy jako drahokamy a babky bylinkářky je po generace sbíraly společně s natí. V léčitelství totiž měla tato vonná trvalka vždy důležitou roli. Rostlinu zvanou odborně Hypercum perforatum doporučovali léčitelé zejména při úzkostech, stresu, nespavosti a pro zvýšení celkové pohody. Díky svým uklidňujícím schopnostem je třezalka používána jako přírodní antidepresivum a pomáhá i při výkyvech nálad, proto ulevuje také ženám, pro něž menopauza představuje psychicky náročné období. Má mít navíc i řadu dalších pozitivních účinků, ať už při nemocech jater, žlučníku či plic, žaludečních vředech, problémech se slinivkou či poruchách močových cest, působí antibioticky a protizánětlivě... Pravdou totiž je, že ačkoliv jsou účinky této rostliny rozšířené v Evropě, Asii a severní Americe stále předmětem zkoumání, veškerý efekt obsahovaných látek a jejich kombinací na lidské zdraví dosud nebyl ještě plně odhalen.


Když se účinky bylin spojí...


Jak ploštičník, tak i třezalka jsou pověstné svými pozitivní účinky na zdraví, ovšem ještě vyšší účinnost přináší jejich vzájemná kombinace. Výsledky studie německých lékařů uveřejněná v roce 2007 prokázala význam kombinace extraktu ploštičníku hroznatého s třezalkou tečkovanou, a to především na potlačení vasomotorických a psychických symptomů klimaktéria.

Kombinace ploštičníku a třezalky se podle něj ukázala jako optimální, přírodní a bezpečná alternativa hormonální substituce, pomáhající proti návalům horka a pocení, depresivním náladám a poruchám spánku. Užívat byliny lze ve formě čaje, v tomto případě se však obtížně dávkuje přesné množství účinných látek, které může výrazně kolísat. Navíc ne vždy si v uspěchané době ženy najdou čas, aby si pravidelně zalily bylinkovou směs a poseděly u horkého šálku. Další možnost pak představují doplňky stravy na bázi bylinek.


Zdroj, foto: GS Merilin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !