8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pocit křivdy

11. 04. 2010 | Vaše příběhy

Moje dcera byl vždy velmi citlivá, inteligentní, pohybově i muzikálně nadaná a především velmi poslušná a sociálně cítící, zažila si ve škole hodně ústrků, protože děti dokáží být velmi zlé a dávaly jí peprně najevo, že má handicapovanou matku, navíc je z neúplné rodiny a ke své smůle nepadla tehdejší soudružce učitelce do oka, dnes ředitelce školy, která ji první dva roky ve škole pěkně osladila.

To, že se jí děti ve škole posmívaly jsme spolu dokázaly zvládnout, protože pochopila, že posmívat se mohou pouze děti hloupé a špatně vychované ve svých rodinách. Dokonce jim dokázala odpovědět na otázku: „Ty nemáš ani tatínka!“ „Jste na hlavu? Každý má otce, jen ne všichni se o děti umí postarat.“

Ovšem skousnout chování třídní učitelky byl problém, kdy jsem, ač velmi nerada, musela zasáhnout já a za milou „taky pedagožkou“ zajít a zeptat se ji, co vlastně vystudovala, že ubližuje malému dítěti. Zalapala po dechu a sdělila mi, že tohle si jí nikdo nedovolil říci, tak jsem ji doporučila, aby oprášila své školní vědomosti, nebo šla od válu. Dodnes mě zdaleka zdraví, ale dcera, které znechutila těšení na školu, ji přehlíží.

 

Dcera měla mezi spolužáky vždy problémy, jednak je introvert a v době dospívání si užila posměšků i třeba proto, že trpěla silným akné, jaká změna po letech, kdy ji po 15ti letech skoro nikdo nepoznal a to s ní v tanečních nechtěl nikdo tancovat a schválně ji podráželi nohy.

 

Naštěstí si dceru již ve školce vybral ředitel hudební školy, zpívala ve sboru a hrála na akordeon, takže se necítila odstrčena a zbytečná.

 

Ve třetí třídě již dostala novou kantorku a ta byla solidní a nerozdělovala děti podle postavení rodičů, tak se změnil i přístup dcery ke školní docházce.

 

Jako dítě osamělé pracující matky musela chodit do školní družiny, naštěstí padla do oka vedoucí, která s nimi nacvičovala divadelní představení, cvičila s nimi moderní gymnastiku a vybrala si moji holčičku do sportovní gymnastiky, kterou dělala s dětmi po večerech a zadarmo, což by se dnes, kdy zadarmo ani kuře nehrabe, stát asi nemohlo.

 

Jednou přišla Martička z družiny rozladěná a nějak se nechtěla přiznat, co se vlastně přihodilo, pak z ní přece jen vypadlo: „Mami, představ si, že mě vybrali, abych za školu zpívala v městské soutěži o „Zlatého slavíka“, já nikam nejdu.“ „Ale, Marti, vždyť o nic nejde, tak tam něco zazpíváš a tím to skončí.“ Vybraly jsme písničku „Když jsem šel z Hradišťa“ a tím jsem považovala věc za skončenou….

 

Další den přišla ze školy, mrskla nějakou soškou a děsně se zlobila. „Představ si, že mi ti potomci dali „Zlatého slavíka“, to zas bude hloupých řečí.“ „A co jsi vlastně zpívala?“ „Když se ten Talinskej rybník nahání…“ „Tak, co se zlobíš, je vidět, že umíš zpívat, tady jsi žádnou protekci přece neměla!“ Přece jen se zklidnila. To se událo ve třetí třídě.

 

Ovšem o prázdninách mezi třetí a čtvrtou třídou mi dceruška těžce onemocněla, dostala meningokok a ty nervy bych nepřála nikomu, protože v nemocnici mě připravovali na nejhorší, naštěstí díky skvělým lékařům mi Martičku zachránili, i když ještě půl roku trvaly ve škole problémy, trpěla očním tikem i výpadky paměti, naštěstí nová paní učitelka byla velmi chápavá a dcera postupně byla opět vynikající.

 

Čeho se však musela vzdát byla sportovní gymnastika, stěžovala si mi, že při kotoulu na kladině ji strašně  bolí hlava, takže jsem ji z kroužku odhlásila. Což nedokázala cvičitelka pochopit a tvrdila, že sportovec musí přece něco vydržet.

 

Do moderní gymnastiky chodila roky dále a byla ve vítězné sestavě, která vyhrála krajské kolo. Vrátila se celá šťastná a těšila se jako malé dítě, že pojede závodit do Prahy.

 

Jenže se stalo to, s čím jsme nepočítaly. Do Prahy nejela ani jako náhradnice, paní tretka ji nic nezdůvodnila a doma bylo slzavé údolí. Nedokázala jsem ji utěšit, protože jsem sama neznala důvod, pravděpodobně to bylo proto, že jsem lítala s trikolorou na klopě a trenérka je dodnes velkou kandidátkou komunistů.

Svým rozhodnutím způsobila, že dcera již nikdy do jejího cvičení nešla a prohlásila, že žádné červené třešničky podporovat nebude.

 

Myslím si, že mnozí kantoři si ani nedokáží uvědomit, jak dokáží svým necitlivým přístupem dětem ublížit!

 

Dnes jsem velmi ráda, že dcera se přeorientovala na sociální oblast, pomáhá všem potřebným, svou lásku dělí mezi mentálně retardované, manžela, svoje děti, které přímo zbožňuje a nezapomíná ani na mě, ba oplácí svou starostlivostí i svým prarodičům, jejich dřívější péči.

 

Martičko moje, děkuji ti, že jsi především člověkem, kterého má každý rád a mnozí ti prokazují svou lásku.

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi krásny príbeh veľmi si šikovná že si to zvládla super šikulka.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc smutný příběh, ale bohužel si myslím, že ne ojedinělý. Pamatuji si, že mě v první druhé třídě zesměšňovala třídní učitelka jen proto, že jsem kvůli neustálým zánětůmprůdušek nemohla chodit s ostatními dětmi do bazénu. Říkala všem dětem, že se bojím vody atp. Byla to možná hloupost, ale zranovalo mě to. Tím spíš, že jsem ve skutečnosti vodu milovala a bylo mi líto že do bazénu nemůžu. A že umí být velmi zlé i děti, nebo bych spíš řekla hlavně děti o tomí vím také své i když ne z osobní zkušenosti. Učitelé jsou opravdu velmi často ve své pozici neoprávněně.
Obrázek uživatelky
profil
napísaný príbeh, a klobúk dolu že ste to zvládli spoločnými silami
Obrázek uživatelky
profil
než křivda skutečná...
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek, některé problémy v článku obsažené jsem měla i jáSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles