Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podpořte tvořivost svých dětí!

22. 05. 2017 | Výchova
Malé děti věci kolem sebe vidí a vnímají po svém. Na rozdíl od dospělých objevují svět za maximálního využití všech smyslů. Zpočátku neumí dokonale formulovat věty, ale veškeré své myšlenky vyjadřují tvořivou činností. Právě v tomto období je jejich činorodost nejnápadnější. Jsou spontánní, nebojí se projevit svou vlastní osobnost, individualitu a originalitu. Nezdráhejte se zapojit a podpořte děti v jejich fantazii!

Při tvořivé spontánní činnosti se plně rozvíjí sebeúcta a sebedůvěra jedince. Děti tak navenek projevují své vlastní touhy, pocity a myšlenky. Tvoří pro radost a není pro ně ani tak důležité, co má být výsledkem, jako prožitek ze samotného procesu, kdy odkrývají nové možnosti fantazie, kreativity, hravosti a celé své osobnosti.

tvoření dětíRuční práce


Počátkem základních řemeslných úkonů je kreslení, stříhání, trhání papíru, lepení a modelování. Děti tyto činnosti velmi baví a vy díky nim poznáte, jak se vyvíjí jejich jemná motorika. Výtvarná tvorba navíc umožňuje seznámit dítě s nejrůznějšími materiály a barvami.
Na vás už je pak vypozorovat, jak si při těchto činnostech vaše ratolest vede a pomoci jí dále rozvinout potenciál. Není dobré vměšovat se do tvorby dětem se svým názorem, naopak se jimi nechejte vést.
Pokud máte dvojčátka nebo děti věkově sobě blízké, dejte pozor na porovnávání. Každé dítě se vyvíjí individuálně a je potřeba k nim tak přistupovat.

Kdy se vyvíjí jemná motorika


Zručnost dětí se zpravidla zlepšuje kolem třetího roku věku. Děti v tomto období zvládají navlékat korálky, přelévat tekutinu z nádoby do nádoby, kreslit vodovými barvami či pastelkami a modelovat z plastelíny. Ve třech letech jsou schopny nakreslit čáru, někdy i kruh. Daří se jim namalovat obrázek podle vlastní fantazie, jednoduchou formou také dopravní prostředky. Ačkoli si pod výsledným dílem mnohdy nic konkrétního vy sami nedovedete představit, děti moc dobře ví, co vytvořily a jsou schopné o tom, co nakreslily, vyprávět.

Poproste své děti o pomoc s výzdobou


Lámete si každoročně hlavu nad tím, čím vyzdobit o byt či dům? Zkuste letos poprosit o pomoc své ratolesti. Projděte si s nimi knížky, ve kterých se objevuje jarní tematika, přečtěte jim pohádku, ve které budou hlavními hrdiny zvířátka (například beránek, zajíček či kuřátko) a zadejte jim úkol, aby nakreslily příběh na papír. Přichystejte jim pastelky, vodovky a vytvořte si společně razítka z brambor, kterými mohou děti obrázky doplnit. Výslednými výtvory pak společně vyzdobte stěny jejich pokojíčku či obývací pokoj.

Vyrobte si vlastní postavičky


Další oblíbenou výzdobou jsou figurky mláďátek. Zkuste si společně s dětmi vyrobit vlastní. Jde to i z modelovací hmoty, která po dokončení výtvoru ztvrdne, aby postavičky držely pohromadě a zdobily domácnost delší dobu.

Zdroj, foto: Duch hraček


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !