Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Podzimní únava? Důvodem nemusí být jen chřipka nebo covid.

7. 11. 2023 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Únava, ospalost, bolesti svalů a kloubů a celková slabost jsou příznaky typické pro chřipku a současně i covid-19. Sice těmto vysoce nakažlivým virovým onemocněním právě začala sezona, ale ne všechny neduhy jim lze přičítat na účet. Podobně se může, alespoň zkraje, projevovat i lymská borelióza, klíšťová encefalitida a řada dalších nemocí.

Za únavou, zvýšenou teplotou a bolestí hlavy, kloubů a svalů nemusí vždy stát obyčejná viróza. Ani následek stresu, fyzické aktivity nebo sychravých dní s nedostatkem sluníčka. Příznaky proto nepodceňujte a vždy si raději zjistěte, co může být skutečnou příčinou vašeho nepohodlí a podlomeného zdraví.

Podzimní únava? Důvodem nemusí být jen chřipka nebo covid.Klíšťata umí unavit


Unavit mohou nemoci, které klíšťata přenáší. Budou venku, v trávníku, v parku, v lese a na zahradě, a to, dokud teploty nepadnou dlouhodobě pod 5 °C. Klíště má několik vývojových stadií, a zatímco dospělá samice hledá na těle místo k přisátí, nymfy vybíravé nejsou. „Člověk se může stát hostitelem kteréhokoliv stadia. Nicméně celkově platí, že člověk je nejčastěji napadán nymfami v porovnání s ostatními stadii,“ vysvětluje parazitolog doc. Jan Votýpka. Nymfa zpravidla po nasátí sama odpadne a vy o tom většinou ani nevíte.


Lymská borelióza vás unaví


Lymskou boreliózu má ročně diagnostikováno 3,5 až 4 tisíce lidí. Toto bakteriální onemocnění se projeví do 6 týdnů od přisátí únavou, bolestí hlavy a zvýšenou teplotou. V 50 % případů se objevuje i červenou skvrnou s bledým středem v místě přisátí. Bez ní to bohužel vypadá jako běžná viróza, kterou vyléčí spánek, teplo a odpočinek. Bakterie ale mezitím skrytě napadají tělo, zejména klouby a centrální nervový systém. Boreliózu jde vyléčit poměrně úspěšně antibiotiky, musí se ale nasadit včas. Pokud se už delší dobu cítíte „divně“, zvažte i tuto možnost.

Při klíšťové encefalitidě si také pospíte


Klíšťová encefalitida se antibiotiky vyléčit nedá a není na ni ani jiný lék. První příznaky se dají čekat za 1 až 2 týdny a jsou to únava, zvýšená teplota, bolesti hlavy a celková schvácenost. Pokud do týdne skončí, imunitní systém si s virem poradil sám. Každý rok ale 600 až 800 lidí toto štěstí nemá a onemocnění se dostane do druhé fáze. Vyznačuje se intenzivními bolestmi hlavy, výraznou únavou, zvracením nebo závratěmi tak silnými, že vyžadují hospitalizaci. Následky onemocnění mohou zahrnovat ochrnutí končetin, ochrnutí dýchacích svalů, částečnou nebo úplnou ztráta sluchu, trvalé bolesti hlavy, potíže s koncentrací, pamětí, zpracováním informací apod. Léčba je pouze symptomatická. Lékaři podávají pouze léky na projevy, ale ne na zastavení viru. Prevencí je pouze očkování a přeočkování. Pro lidi nad 50 let je očkování zdarma a ostatním na něj přispívají zdravotní pojišťovny.

Chřipka vás schvátí


Symptomatická léčba je i u chřipky. I ta se projevuje se únavou a horečkou, bolestmi hlavy, svalů a kloubů a celkovou schváceností. Obvykle se přidává i zimnice, nechutenství a tlak za očima. Chřipka je nebezpečná kvůli přidruženým komplikacím. U starších, oslabených nebo chronicky nemocných osob chřipku často komplikuje zápal plic. U dětí může vyvolat zánět středního ucha nebo zánět vedlejších dutin nosních. Závažnou komplikací je zánětu srdečního svalu.  I tady je nejlepší prevencí očkování. Každý rok přichází odborníci s vakcínou určenou pro aktuální chřipkovou sezonu a starším lidem ji opět hradí pojišťovna. Ročně u nás na chřipku a komplikace spojené s ní umírá asi 1 500 lidí.

Covid vás může znavit nadlouho


Očkování je prevencí i proti onemocnění, které v posledních letech trápí celý svět. Na letošní podzim a zimu 23/24 je již u praktických lékařů připravená nová jednodávková vakcína a doporučuje se všem, zejména pak starším a chronicky nemocným lidem. „Očkování snižuje riziko nemoci COVID-19, především ale jejího těžkého průběhu, komplikací a úmrtí. Zejména lidé patřící do rizikových skupin by nyní s očkováním neměli váhat,“ radí MUDr. Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka.

Příznaky covid-19 jsou podobné chřipce, nejčastěji to je zvýšená teplota, horečka, suchý kašel, obtížné dýchání, bolest na hrudi a zase únava. Covid-19 je ale zrádný zejména dlouhodobými následky, známými jako postcovidový syndrom. Jsou velice rozmanité, dlouhodobé a týkají se 10 až 20 % všech lidí, bez ohledu na to, zda šlo o mírný nebo výraznější průběh. Mezi nejčastější patří bolesti hlavy, potíže s koncentrací a pamětí, dušnost, bolest na hrudi, bušení srdce i plicní embolie. Může to ale být i poškození ledvin, vznik a zhoršení diabetu, vypadávání vlasů, kožní vyrážka nebo úzkost, deprese, nespavost a další. I mírný až střední průběh je také spojován se zhoršením astmatu. Od začátku letošního září si covid-19 vyžádal životy více než 100 lidí.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Škoda, jdu pozdě...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zlato - 5x
Obrázek uživatelky
profil
jen 1x, 1x bankovky a 1x zlaťáky
Obrázek uživatelky
profil
Jenom jedno zlato
Obrázek uživatelky
profil
Tak celkem 4 kousky, to je super Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles