Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádka mládí

11. 04. 2015 | Vaše příběhy
Pohádka mládí, tak říkala moje babička krupicové kaši. Já sama bych se bez ní docela dobře obešla, ale moje malá dcerka ji milovala, a protože ani manžel proti ní nic nenamítal, vařila jsem ji docela často. I když je pravda, že manžel ji bral spíš jako zákusek, než pořádné jídlo.

V pěti letech začala chodit dcerka do školky. Asi po týdnu hlásila, že měli ve školce k obědu krupicovou kašičku. 
„A byla tak dobrá, jako ji dělám já?“ ptala jsem se shovívavě a očekávala ujištění, že moje kaše je ta nejlepší na světě. „Lepší!“ zpražila mě dcerka. „Měla takovou zvláštní chuť a byly v ní takové moc dobré kucky,“ líčila později Martinka svůj gastronomický zážitek tatínkovi. „Jo jo, takový ty kucky mám taky v kaši rád, škoda, že je tam naše máma nedělá,“ podrazil moji autoritu manžel. „No jo, asi je neumí,“ smutně konstatovala dcerka a tím mě zařadila mezi kuchařský póvl, jsem hrozná, ani kucky v kaši neumím. Ale samozřejmě, že umím, jenže jsem se vždycky snažila, aby byla kašička hedvábná jako samet, bez kucků. 
A tak jsem začala uměle vyrábět v kaši kucky, začátky nebyly jednoduché, ale pak jsem se vypracovala a kašička byla celá hrbolatá.

Manžel byl spokojen, ale naše malá gurmetka tvrdila, že to pořád není ono, co papala ve školce. Tam prý měla kašička takovou zvláštní příchuť.
Netušila jsem, jaký zázrak vyrábějí v kuchyni mateřské školky, ale připadala bych si pitomě, kdybych se tam šla ptát na recept na krupicovou kaši. A tak jsem experimentovala aspoň s různým zdobením, kromě kakaa a skořice jsem sypala třeba i ořechy, strouhanou čokoládou, barevným zdobením, nebo čerstvým ovocem.
Dcerka byla shovívavá, kaši vždy pochválila, ale viděla jsem na ní, že pořád ještě nedosahuji kvalit školkové kuchyně.

Až jednou...Byl pátek a já jsem měla fofr, čekaly jsme s dcerkou na manžela, až se vrátí z práce, abychom vyrazili společně za babičkou do Davle. Dělala jsem tisíc věcí, balila věci s sebou, uklízela, skládala prádlo... Ještě uvařím Martince kaši. A ještě zalít kytky. A ještě... šup a kaše byla připálená, sice jenom trošku, ale znát to bylo. Jiné mléko už jsem neměla, co se dá dělat, kaši jsem nazdobila čokoládou a máslem a doufala, že bude Martince aspoň trochu chutnat.

„Jé, ta je dobrá,“ pištěla dcerka nadšením. „To je ona, takovou jsme měli ve školce, ty už ses ji naučila, hurááá,“ jásala dcerka nad připálenou kaší.
Aha, tak celý ten zázrak spočíval v tom, že kuchařky ve školce kaši připálily. Tak to ne, naschvál kaši připalovat nebudu. Vysvětlila jsem Martince, že takhle to vlastně chutnat nemá a že připálené jídlo není zdravé. Martinka nakonec přiznala, že ta připálená kaše ve školce chutnala jenom jí a ostatní děti ji vracely, další kašičky ve školce už pak byly jen ty obyčejné - nepřipálené.

Martinka je už dospělá, ale krupicovou kaši si čas od času dá ráda. Nepřipálenou.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádka mládí:

Pohádka mládí
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký příběh - jó děti ty nás umějí pobavit!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký a veselý článek! Pohádku mládí už vařím jen opravdu málo kdy ale občas se mi také povedla ta moooc dobrá školková!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíkjá umím kaši taky moooooooooooooooooc dobrouSmajlíkSmajlík Smajlík ale dělám ji moc málo
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsané, mé děti kaši s kucky ani bez nepapkají o příchuť vůbec nestojí, no a já raději však víš. Ovšem děda ,ten měl kašičku rád Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles