MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pohádka o podnikání

14. 11. 2016 | Vaše příběhy
Když jsme se s Tondou rozhodli podnikat, byli jsme hodně mladí. Po revoluci jsme akorát dokončili školu a patřil nám svět. Jako dva mladí kluci, kamarádi, jsme si mysleli, že musíme mít ihned auto, dům a po kapsách balíčky bankovek, které přece leží na chodníku. Stačí je jen zvednout…

Nechápali jsme rodiče, kteří se denně plahočili do práce a s bolavými klouby se vraceli ztrhaní k večeru domů, aby ráno opět zaklapli budíka a jako cvičení psi nastoupili znovu do práce, kde si poslušně píchli příchod a odchod a po celý den pracovali pod dohledem svých šéfů. To vše za směšnou výplatu, z které zaplatili nájem, služby spojené s užíváním bytu, obědy v závodní jídelně, a ze zbytku jim sotva zbylo na to, aby si dvakrát či třikrát do roka koupili nový pár bot a našetřili na dovolenou u místního rybníka, kde pod stanem jedli z domu přivezené konzervy a opět počítali každou korunu vydanou za návštěvu zámku, hradu či muzea.

Rozhodli jsme se podnikat. Stát byl vůči počínajícím podnikatelům velkorysý a poskytl každému nevratnou půjčku do začátku. Té jsme využili a koupili jsme si penzion. No, penzion…

Byl to starší dům čítající dvacet pokojíků. V hlavě se nám točila čísla. Pronájem za lůžko, půjčovné za společenské hry, kuželky před domem, vybudujeme zde bazén a budeme vybírat vstupné. Pořídíme pár kol, které budeme se ziskem také půjčovat. Tenisový kurt v blízkosti opravíme a budeme vybírat vstupné, půjčovat rakety a míčky. Můžeme zřídit minigolf…

pohádka o podnikáníZačali jsme rekonstrukcí pokojů a jejich vybavením. Nakoupili jsme nejlevnější válendy, k nim stolky, židle, křesílko a pár poliček. Skříně jsme si vyrobili sami. A mohli jsme pronajmout první pokoje. Penízky přibývaly. Ale až do chvíle, kdy se nám nákup nejlevnějších válend vymstila. První lůžka nevydržela a musela se vyměnit. Lůžkoviny bylo nutné prát, matrace čistit a zajistit úklid pokojů. Sami jsme na vše nestačili. A tak nám vypomohla kamarádka. Byla na mateřské a za směšný peníz nám bokem vypomohla jako pokojská, nákupčí a účetní v jedné osobě. Počítala každou korunu, a tak jsme jí zaplatili pár hodin a ona nám myla okna, převlékala postele a postarala se o úklid pokojíků. Stále jsme byli v zisku. Nastala ale zima, a stará dřevěná okna začala plesnivět. Co s tím? Na výměnu za platové jsme rozhodně neměli.

„Natřeme je,“ řekl Tonda.

Když jsme zjistili, na kolik nám nátěrová barva vyjde, natřeli jsme je jen z poloviny.

„Bude lepší natřít to zevnitř, a zvenku to stejně nikdo neuvidí,“ rozhodl Tonda.

Tak to bylo asi se vším. Skrývali jsme nedostatky a navenek se snažili zvelebit to viditelné.

Ale i tak jsme v penzionu trávili veškerý čas. Až do noci jsme řešili nové rezervace, zvláště v letní sezoně, kdy lidé chtiví turistiky a poznání náš penzion rádi využívali. Sousedil totiž s chráněnou rezervací a v jeho okolí byla spousta zajímavých míst.

„Proč jsi tak unavený?“ zeptala se mě jednou máma. Ta máma, které jsem se divil, že brzy ráno zaklapne budík, a jde s bolavými klouby do práce, aby si píchla příchod i odchod a dělala svých osm hodin pod dozorem.

Já neměl žádné píchnutí příchodu a odchodu. A nedělal jsem pod dozorem. Já ten dozor nemusel mít! Musel jsem dělat dvacet hodin denně, stejně tak kamarád Tonda, aby se nám penzion nesesypal k zemi. Na jaře byl potřeba zahradník, aby nám náš malý penzion nezarostl travou a křovím. Pak zedník, lakýrník, instalatér, nový kuchař, číšnice a další síla na úklid.

Ač jsme si líčili, jak v samém lůnu přírody budeme rýžovat peníze a ve zbytku času se budeme věnovat přírodě a sportu, znali jsme jen jediné, a to tvrdé podnikání. A ač jsme se snažili sebevíc, dokázali jsme si spočítat, že ve fabrice za průměrný plat bychom byli na tom finančně mnohem lépe. A co hůř, nadřeli bychom se asi méně.

Pomalu náš sen o velkém podnikání uvadal. Probudili jsme se.

Až přišel den D.

„Co kdybychom penzion prodali?“ zeptal jsem se nejistě Tondy.

„Tys o tom už taky přemýšlel?“ překvapil mě kamarád.

Konec podnikání byl asi za poslední roky nejlepší krok, který jsme učinili.

Dnes nám už penzion nepatří.

Ráno zaklapneme budík a jdeme poslušně do fabriky. Píchneme si příchod, na konci směny odchod, a s čistou hlavou jdeme domů. Oba jsme se stihli oženit a mít děti. Za naspořené peníze jedeme jednou za rok na rodinnou dovolenou. Není to nic drahého, ale u místního rybníka je přece taky krásně.

A hlavně… Mám spoustu času také na své koníčky. Dělám jen osm hodin denně. Mám čas na manželku a vidím, jak mi děti rostou. Vezmu je do parku a jen trnu, když nejstarší Terezka brebentí, že jednou bude podnikatelkou.

Doufám, že z toho vyroste…


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Pohádka o podnikání:

Pohádka o podnikání
Pohádka o podnikání
Pohádka o podnikání
Pohádka o podnikání
Pohádka o podnikání
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles