Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Posvícenské koláčky

23. 10. 2012 | Vaše příběhy

Můj dědeček pocházel z jižních Čech. Narodil se nedaleko Písku v malé vesničce Všeteč. Pak se odstěhoval do Prahy, ale v rodném domečku bydlela dále jeho sestra Marie, které všichni říkali Máry. Strašně ráda jsem tam jezdila, jednak je tam krásně, domek stojí přímo u lesa, a pak, teta Máry byla strašně hodná a veselá.

Bylo mi asi šest let, když dědeček s babičkou přijali pozvání tety Máry na posvícení a mě vzali s sebou. Babička i teta byly vyhlášené kuchařky, chystaly se, že budou péct koláčky a mně slíbily, že můžu pomáhat. Moc jsem se na to těšila. Teta zadělala těsto asi z 5 kg mouky a babička chystala nádivky - makovou, povidlovou a tvarohovou. Připravovaly se i rozinky, mandličky a drobenka, to všechno mělo naše koláčky zdobit. Ale ani teta, ani babička se jaksi neměly k tomu, aby mi daly pořádnou práci. "Nepřekážej, nesahej na to, jdi kousek stranou, nech to těsto, nematlej se v tom tvarohu, nestrkej nos do těch rozinek," to jsem slyšela ze všech stran. Nakonec mě poslaly s dědečkem na houby s tím, že až těsto vykyne, pak budu pomáhat. To určitě, myslela jsem si, s dědou jsem sice na houby šla, ale štěstím jsem teda nezářila.

posvícenecké koláčkyZ hub jsme se vrátili poměrně brzo, našli jsme toho dost a dědeček byl už unavený, tak si šel odpočinout. Já jsem hned šla do kuchyně, abych zkontrolovala, jaký je stav výroby koláčků. No jasně, to jsem si mohla myslet, začaly beze mě. Na stole byl už vál a připravené maličké kuličky z těsta. Babička i teta tam nebyly, soused je odvolal od práce, aby si u něho vybraly posvícenskou husu. A pak mě napadl ten ďábelský plán. Vzala jsem velkou mísu a smíchala všechny nádivky dohromady. Povidla, mák i tvaroh. Pořádně jsem tu kejdu promíchala a utekla schovat se na zahradě. Tušila jsem, že mi to hned tak neprojde, ale podle mě to bylo spravedlivé. A máte po koláčkách.

Tajně jsem oknem ze zahrady pozorovala, co se bude v kuchyni dít. Teta Máry a babička přišly a sháněly se po nádivkách. Hned pochopily, co se stalo, babička začala nadávat a slibovala mi výprask, ale teta můj výtvor ochutnala. "Štěpánko, ochutnej taky, je to dobrý," halasila teta. "Ta Martinka je ale šikovná, budeme mít čtyři nádivky místo tří," chválila mě tetička. Vyndala ze spíže nová povidla, babička došla do konzumu pro nový tvaroh a já jsem konečně dostala pořádnou práci - mlela jsem další mák. Na starém mlýnku to byla fuška, málem mi upadly ruce, ale měla jsem, co jsem chtěla.

Koláčky byly jak jinak než výborné, i ty s mojí nádivkou. Ne, že bych vymyslela něco světoborného, tato nádivka je i v kuchařkách a jmenuje se šimlová, ale od té doby, co jsem ji já "vymyslela" u tety Máry, se v domečku tyto koláčky pečou pravidelně.


Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to je velky talentSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásny článok.
Ale život je nespravodlivý Smajlík.
Tvoj talent na pečenie sa prejavil už v ranom veku a ten môj sa doteraz niekde "fláka".
Netvrdím, že nepečiem (občas), ale ako koníček by som to rozhodne nenazvala.
Obrázek uživatelky
profil
Marcelko ne, to tam dala redakce, já žádný fotky nemám, ale děláme klasický kynutý, pak moravský, taky kynutý, no různý.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a pak jsi byla za hvězdu. Říká se: Něco zlého pro něco dobrého! U tebe se to opravdu potvrdilo!
Hned bych si dala koláček.
Marti, ty co jsou na fotce opravdu děláte? Vypadají nádherně.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek a šikovná kuchařinkaSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles