Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potraviny, bioodpad a uhlíková stopa - každý z nás může přispět k ochranně přírody

6. 10. 2022 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

V souvislosti s ochranou životního prostředí neustále slýcháme o emisích skleníkových plynů a uhlíkové stopě, kterou je třeba snižovat. Víme, že důležitou roli při snižování emisí hraje například průmysl, doprava, či velkochov zvířat. Víte ale, že každý z nás může celkem jednoduše vlastní uhlíkovou stopu zmenšit? Třeba zodpovědným přístupem k výběru potravin, tříděním odpadu a správnou likvidací domácího bioodpadu? I malé kroky tak mohou být velkým přínosem pro přírodu.

Potravinová uhlíková stopa - jezte chytře


Každý občan naší poměrně malé republiky vyprodukuje v souvislosti s potravinami průměrně 2 tuny CO2 ročně. Největší dopad z hlediska podílu jednotlivých druhů potravin na uhlíkové stopě má zejména spotřeba masných a mléčných produktů (ty představují cca 75 % emisí skleníkových plynů uhlíkové stopy potravin). Dále také produkce a spotřeba obilovin, rýže, ovoce a zeleniny. Ovoce a zelenina se navíc ve značné míře, až 40 %, podílí na potravinovém odpadu. Hlavně z důvodu své kazivosti a vysokého objemu nepoživatelných částí.

Potraviny, bioodpad a uhlíková stopa - každý z nás může přispět k ochranně přírodyNeznamená to však, že bychom měli přestat jíst maso, ovoce nebo zeleninu. Důležité je zaměřit se spíše na efektivní způsob konzumace. Kupovat jen to, co opravdu spotřebujeme, a volit pestrou stravu. Není třeba mít každý den na talíři maso, když ho lze nahradit tolika jinými potravinami.

Dobré je také nakupovat u lokálních producentů. Potraviny k nám nemusejí putovat na dlouhé vzdálenosti a dají se také ušetřit přepravní obalové materiály. Stejně tak je vhodné jíst sezónní potraviny. Opravdu nutně potřebujeme borůvky či jahody i v zimě? Ale hlavně je důležité potravinami neplýtvat! A pokud nám nějaký bioodpad vznikne, je potřeba jej správně třídit a dále využít.

Bioodpad a jeho uhlíková stopa


S pojmem bioodpad se jistě setkal každý z nás. Ostatně produkujeme ho odjakživa, ať už ve formě biologicky rozložitelných odpadů z domácností, odpadů z údržby zahrady či ostatní zeleně.

Biologicky rozložitelný odpad však zažívá dramatických změn nejen ve složení, ale také ve vyprodukovaném množství, a má tak velký vliv na naši uhlíkovou stopu. Pojďme se podívat na několik čísel:

· Každý rok se jen v EU vyprodukuje 88 mil. tun potravinového odpadu, tedy 173 kg na osobu!
· Z českých gastroprovozoven se ročně vyhodí 27 000 tun hotového jídla a zbytků!
· Celá jedna třetina vyprodukovaných potravin na světě se vyhodí. A to téměř 200 milionů lidí na světě potřebuje naléhavou potravinovou pomoc!
· Bioodpad tvoří v ČR v průměru přibližně 1/4 objemu popelnic na směsný odpad (a nemůže být tedy využit na výrobu energie či kvalitní zeminy)!
· Více než 50 % odpadu v EU tvoří potravinový odpad domácností – největší podíl bioodpadu představuje zelenina a ovoce!
· V souvislosti s potravinovým odpadem je ročně produkováno 186 mil. tun CO2ekv.
· V ČR se průměrná uhlíková stopa pohybuje okolo 2 tun CO2ekv. na obyvatele za rok. A to zde nejsou zahrnuty další emise spojené s prodejem, skladováním, přípravou pokrmů a ztráty při cestě k zákazníkovi!

Výše uvedená čísla jasně demonstrují, že každý z nás zanechává na Zemi velkou uhlíkovou stopu. Jak z toho ven?

I drobná změna může mít velký přínos


Naši uhlíkovou stopu můžeme zmenšit, byť i jen drobnými změnami v našich zvycích. Stačí například uzpůsobit nákup potravin a stravování, jak jsme zmínili výše. A samozřejmostí by mělo být správné třídění bioodpadu i dalších domácích odpadů.

Odpad rostlinného původu, popel ze dřeva či sáčky od čaje lze uložit na kompost. V bytě lze pro likvidaci bioodpadu využít třeba vermikompostér. Ostatní bioodpad pak vyhazujte do sběrných nádob, které jsou pro jeho sběr určené a umístěné ve vaší obci, případně do přistavených velkoobjemových kontejnerů nebo do sběrných dvorů či kompostáren.

Správně vytříděný bioodpad je možné recyklovat a vytvořit z něj kvalitní zeminu nebo jej energeticky využít k výrobě tepla pro vytápění domácností. Jednejme chytře a třiďme odpad správně – má to smysl a velký vliv na kvalitu životního prostředí.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
třídím. Máme u domu komposter i popelnici na bioodpad.
Ale nevím, jak může člověk sám ovlivnit, co se odkud dováží. Sice v zimě např. jahody nekupuji. Ale stejně se budou nadále dovážet.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles