Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na namrzlé chodníky! Pět rad, jak předejít úrazům

2. 12. 2014 | Zajímavosti
Zima klepe na dveře a s ní nástrahy počasí v podobě namrzlých chodníků a silnic. Každoročně lékaři v tomto období ošetří až desítky zlomenin denně. Nejčastější jsou úrazy zápěstí, kotníků a předloktí. K vážnějším potom patří zlomeniny ramenního kloubu nebo krčku stehenní kosti. Jak se nehodám na náledí vyhnout? Přinášíme pět rad, jejichž dodržování se vyplatí.

Opatrnosti není nazbyt


Ze statistik lékařů vyplývá, že rizikovou situací bývá hlavně vystupování z auta, kdy je pozornost oslabena. Dobře si zmapujte terén přede dveřmi. Než pořádně došlápnete, raději se jich chvíli přidržte. Podobně dávejte pozor i na schody a obrubníky umístěné ve stínu, kde led s oblibou zůstává delší dobu. Vždy se chyťte zábradlí, ať předejdete pádu.

Přizpůsobte chůzi stavu chodníku


České chodníky, stejně jako silnice, bohužel nebývají v dobré kondici. Počítejte s tím a v zimě choďte pomalu. Nepospíchejte, pokud bezpodmínečně nemusíte. Novela tzv. „chodníkového zákona“, ke které došlo v roce 2010, totiž péči o chodníky přesunula do kompetencí měst a obcí. Ty ovšem na odklízení sněhu a posypy nemají často pracovní kapacity ani finance. V případě úrazu na náledí sice lze po městu požadovat odškodnění, musíte ale prokázat, že zranění nešlo zabránit, a to například vlastní opatrností. Rychlá chůze by vám v tom nepomohla.

pozor na chodníkyPreventivní posílení kostí a kloubů


Kdo má tvrdé a zdravé kosti, uklouznutí pravděpodobně odnese jen pohmožděninami. Za mnohými zlomeninami stojí nedostatek vitaminu D. Lékaři se již delší dobu snaží veřejnost přesvědčit, že vápník a vitamin D musí přijímat v průběhu celého života, ne jen v dětství. Vápník tvoří 99 % skeletu a vitamin D je nezbytný pro jeho vázání a udržení v kostech. Zařaďte do jídelníčku pravidelně mléko, mléčné výrobky a ryby. Nezapomínejte se starat také o klouby, které vaše kosti spojují. Skvělým pomocníkem pro udržení zdravého pohybového aparátu jsou doplňky stravy, zejména kloubní preparáty. Hledejte ty, které obsahují vysoký podíl glukosamin sulfátu.

Dobré boty to jistí


Kozačky na jehle sice hezky vypadají, ale před uklouznutím vás příliš neochrání. Ba právě naopak. Čím vyšší podpatek, tím menší stabilita. A ta je na namrzlém chodníku základem. Ideální zimní obuv by proto měla být nízká, nohu pevně fixující a hlavně s hrubou podrážkou.


Pomocníci v nouzi


Zvláště pro starší lidi platí, že k chůzi na namrzlých chodnících by měli používat podpůrné prostředky, jako speciálně upravenou hůl opatřenou protiskluzovým násadcem s hroty. Je to levná, ale účinná investice, která může doslova zachránit život. Právě senioři totiž velmi často umírají na komplikace spojené s léčbou zlomeniny krčku.

Zdroj, foto:Proenzi® 3 plus



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Karofka , dobrý tip , ráda vyzkouším ,Smajlík,Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles