8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pozor na sníh a mráz. Za nedbalost hrozí i vězení

12. 02. 2023 | Zajímavosti
Letošní zima byla na začátku roku poměrně mírnější, než je zvykem. Podle meteorologů bude však dnů, kdy budou teploty okolo nuly nebo pod ní, ještě poměrně hodně. Sněžení se dostalo i do nížin. S příchodem sněhu a mrazu se zvyšují rizika zranění chodců nebo vzniklých škod. K opatrnosti proto nabádají pojišťovny i lékaři.


Padající sníh nebo led ze střechy


Napadaný a po oblevě tající sníh či led na střechách je jednou z častých příčin zranění v zimě. Za odklizení sněhu nebo ledu ze střechy je odpovědný majitel nemovitosti, popřípadě nájemce. Ten má zákonnou povinnost zajistit svůj majetek tak, aby neohrozil zdraví nebo majetek dalších osob. Vznikne-li škoda pádem sněhové nebo ledové vrstvy, bude pojišťovna vždy zkoumat, zda nebyla údržba budovy zanedbána a zda bylo možné takové nahromadění sněhu nebo ledu předpokládat
Nebezpečné jsou i rampouchy. Počet případů zranění nebo poškození majetku padajícím sněhem a ledem závisí na tom, jak silný mráz v zimě panuje. Loňská zima patřila k teplejším, pojistných událostí tohoto typu tak pojišťovny od ledna do března zaznamenaly jen 290. Způsobená průměrná škoda však byla druhá nejvyšší za poslední roky.

Pozor na sníh a mráz. Za nedbalost hrozí i vězeníMajitelé nemovitostí tak mohou například na střechy namontovat sněhové zábrany nebo sníh a led pravidelně odklízet. V krajním nebezpečí mohou pomoci i hasiči. Vyvěšení cedule varující před padajícím sněhem nestačí, vlastník má povinnost udělat vše, co je v jeho silách, aby škodám nebo zraněním zabránil.

Pokud přesto dojde ke zranění, případ prošetří policie, zda nedošlo ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, případně těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Za to hrozí trest odnětí svobody v délce dva až osm let. V případě poškození majetku, například auta, je třeba kontaktovat s požadavkem o náhradu škody majitele domu, ze kterého sníh spadl. Pokud má sjednané pojištění odpovědnosti, škoda může být uhrazena z něj. Je nezbytné zajistit dostatečné množství důkazů, v ideálním případě tedy svědky a fotodokumentaci celé události v daném místě a čase.

Žádné pojištění nenahradí důkladnou prevenci, může ale ušetřit až stovky tisíc korun. Pojišťovny u každé škodní události pečlivě a individuálně zjišťují, jakým způsobem probíhala a zda byla provedena opatření, aby k ní nedošlo.  

Náledí a ledovka


Teploty pod bodem mrazu také nahrávají tvorbě náledí a ledovky na chodnících. I u nich za bezproblémovou schůdnost odpovídá jejich vlastník, ve většině případů je to obec. Při zranění způsobeném uklouznutím je opět důležité vše zdokumentovat, škodu lze pak vymáhat po obci. Platí však, že s ohledem na počasí musí chodec předvídat zhoršené podmínky. Z pojištění odpovědnosti lze potom uplatnit, když se šetřením zjistí, že šlo o závadu ve schůdnosti a vlastník komunikace neprokáže, že nebylo za daných podmínek možné závadu odstranit. V praxi může poškozený škodu uplatnit rovněž ze svého úrazového pojištění, má-li ho sjednané.

„V souvislosti s výskytem prvního sněhu a vznikem náledí se na nás obrací pacienti se zlomeninami rukou v různých etážích. Tyto úrazy nás tradičně doprovázejí po celé zimní období. Se začátkem sportovních aktivit se pak přidávají další, typicky sportovní úrazy, jako jsou poraněné vazy palců rukou po pádu na lyžích, zlomeniny člunkové kosti v zápěstí, zlomeniny předloktí a různé kolizní úrazy,“ říká primářka Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou Alena Schmoranzová.


Zdroj: UNIQA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !