Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 22.05. 2024
Dnes má svátek Emil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prababička a čert

28. 10. 2012 | Vaše příběhy

Když byla ještě dcera malá, jezdili jsme na svátek svatého Mikuláše k babičce do Davle. Jednak tam bylo krásně a také se tam dodržují všechny vánoční zvyky včetně návštěvy Mikuláše, andílka i čerta.

Dcerce byly asi čtyři roky a moc se těšila,  přijel i švagr se švagrovou a jejich dvojčátky, kterým bylo ještě o trochu méně. Všechny tři holky se na návštěvu z nebe a pekla náležitě připravovaly,  opakovaly si básničky a vymýšlely úkryty, kam zalézt, kdyby se náhodou objevil nějaký nepřátelský pekelník.

Úderem šesté hodiny nám štěkot psa ohlašoval, že se očekávaná návštěva blíží. "Jdu jim dát instrukce," vyšla jsem ven, abych Mikuláše, anděla i čertíka přivítala. Všechny jsem je znala, Mikuláše dělal manželův bratranec Ondra, krásného andílka sestřenice Adélka a čerta kamarád Michal. "Hele, holky jsou ještě malý, tak žádný moc velký strašení, abysme je nekřísili," varovala jsem je.  "Fuj, ty máš ale ránu," zhrozila jsem se čerta. "Ty zůstaň jenom u dveří, nakoukni, ale snad ani dál nechoď." Čertova maska byla opravdu příšerná, žádný roztomilý čertíček z pohádky, mohl hrát klidně hlavní roli v nějakém hororu.

babička a čertKdyž svatý muž vešel, holky už stály v síni v pozoru. Snad by i nějakou básničku ze sebe vypotily, zvlášť, když se objevil i krásný andílek s dlouhými blond vlasy, vlídně k nim promluvil a hladil je po hlavičkách. Ale v tu chvíli se ukázal i čert, dbal sice mých instrukcí a opravdu zůstal stát u dveří, ale to stačilo, aby v síni vypuklo peklo. Všechny tři holky se přestaly zajímat o nadílku a s nepříčetným řevem se vrhly na zbytek rodiny. Dcerka vyšplhala bleskově na babičku, dvojčata měla nejblíž švagrovou a mého manžela. Marně se je snažil uchlácholit i svatý Mikuláš a andílek, holky řvaly jako pominuté.

V domku bydlela i manželova babička, tedy prababička našich děvčátek. Tenkrát už jí bylo skoro devadesát let. Celá vesnice ji znala jako nesmírně milou a laskavou starou paní. Prababička ze všeho nejvíc na světě milovala svoje vnuky a pravnučky. A ze všeho na světě nejvíc nesnášela jejich pláč. A teď její malá zlatíčka řvala, jako by je už čert napichoval na vidle.

Prababička neváhala, přes všechny svoje neduhy a bolesti spojené se stářím,  hbitě jako zamlada přiskočila ke kamnům, popadla pohrabáč a vrhla se na čerta, bránit svoje malé holčičky.

"Ty nám tu budeš strašit děti? Tumáš, hajzle jeden," zařvala, ačkoliv většinou mluvila potichu a vrhla se na celkem nevinného čerta s úmyslem praštit ho pohrabáčem. Viděla jsem, že to myslí naprosto vážně a i přes svůj pokročilý věk, hnána spravedlivým hněvem, dokáže vyvinout docela velkou sílu. Aby nám tu tak přizabila čerta. "Michale, zdrhej," křikla jsem na něho, protože ten trouba pořád stál u dveří a nechápal, že to prababička myslí vážně. Na nic teda nečekal a zdrhnul. Prababička se obrátila na svatého Mikuláše a andílka. "Předejte dětem cukroví a zmizte taky," zavelela. "Kde teď budeme hledat čerta," hořekoval Mikuláš, ale vyslanec pekla nebyl daleko, seděl za brankou a posiloval se z toho leknutí rumem z malé placatky, kterou měl pro případ zimy. Teď se o rum rozdělil i se svatým Mikulášem, dokonce i andílek si cvaknul.

Holčičky zatím doma zaregistrovaly, že návštěva z nebe a pekla už odešla, seskákaly z rodičů a hbitě se vrhly na dárečky a cukroví. Jako mávnutím kouzelného proutku se jejich řev změnil na veselý smích, pobíhaly po síni a pusinkovaly prababičku, která pro ně byla za hrdinku, vždyť je uchránila od samotného pekla.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký a veselý článek.
Obrázek uživatelky
profil
super, super, super SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
veselý, ale ta situace asi moc veselá nebylaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Prababička sa ukázala ako pravý "šéf" rodiny, odhodlaný brániť ju všetkými prípustnými aj neprípustnými prostriedkami.
Ešte dobre, že deti nepostrehli, že čerta poznáš po mene a dokonca si s ním tykáš.
Obrázek uživatelky
profil
krásný článečekSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles