Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 02.06. 2024
Dnes má svátek Jarmil
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prázdniny v NDR aneb jak se tatínek domluvil česky

22. 07. 2012 | Vaše příběhy

Psal se rok 1982, měla jsem za sebou první ročník na střední škole a zároveň první rok studia němčiny. Tatínek dostal výměnný poukaz pro celou rodinu do NDR, a tak jsem se těšila, jak své nově nabyté znalosti uplatním. Jako jediná vládnoucí tímto jazykem jsem získala i právo sedět vedle tatínka vpředu v autě a plnit funkci navigátora a tlumočníka.

Svoji prudkou inteligenci jsem předvedla hned na česko-německé hranici, kdy se mě celník přátelsky zeptal, kam že to na ty prázdniny jedeme a moje odpověď byla, že do NDR. Tatínek se chytil za hlavu a naznačil celníkovi, že jeho druhé dítě - bratr, tak pitomé není. Tak jsem  upřesnila, že jedeme k Berlínským jezerům, lovec pašeráků nás propustil a my jsme vyrazili vstříc nevšedním zážitkům.

Prázdniny v NDRBerlínská jezera jsou krásná, čistá voda, písečné pláže, lesy okolo, hotýlek byl také pěkný, všechno mělo jen jednu malou chybičku - všude se kupodivu mluvilo jenom německy. Recepční oslovil tatínka - hlavu rodiny a ten ukázal prstem na mě a pravil česky: "Mluvte na ní, vona umí." Recepční spustil tedy vodopád svých slov na mě a já jsem z toho zachytila jenom slova ručník, večeře a klíč. Ale s vydatnou pomocí slovníku jsem nakonec přece jenom rodinu ubytovala, pochopila i způsob výběru jídla a jiné drobnosti.

Pravda, z jídelního lístku jsem spíše hádala, takže jsme si pak jídla prohazovali s tím, že já jsem vždycky dostala to nejhorší za trest, že jsem v hodinách němčiny měla dávat větší pozor, jak upřesnil tatínek. Ale i na něho došlo. Při výletu do nedalekého městečka si na parkovišti zabouchl klíče do auta. "Jdi a najdi drát," poručil mi a já jsem s prohlášením, že se na německých náměstích běžně válejí dráty, odešla plnit rozkaz. Měla jsem štěstí, drát jsem našla. Tatínek se chvíli šťoural drátem v zámku auta, ale nedařilo se. "Jdi najít opraváře," poručil znovu. Tentokrát mě podpořila maminka a šla se mnou. Autoopravnu jsem také našla, vysvětlila jsem, že na parkovišti je auto a klíče jsou v tom autě. Opravář se jen zeptal, jaké je to auto, a když jsem odpověděla, že modré, maminka mě mírně nakopla a česky mu odpověděla, že Škoda. Naštěstí rozuměl jen jí, zasmál se, vzal drát a šel nám na pomoc. Auto otevřel asi za 20 sekund a my se jen dohadovali, jaký je asi skutečný způsob jeho obživy.

Dovolená utekla jako voda a my jsme se vraceli domů. Naši ještě za poslední peníze zakoupili bratrovi skládací kolo, vyplnili jsme celní prohlášení a přijeli na hranici. Německá celnice, dáma rozměrů tankové lodi, prolétla očima naše celní prohlášení a zaparkovala na slově kolo. "Was is das, kolo?" "No, kolo, takový malý kolečko, úplně malý," snažil se česky vlichotit tatínek. "Aha, ja, natürlich,  gut, aber, clo!!!!" řekla s kamennou tváří celnice. Tatínek vytáhnul z kapsy poslední drobné a natáhl ruku, aby si milostivá vybrala. "Sto mark," řekla celnice česky, vědoma si své převahy. Tolik jsme pochopitelně už neměli, pro nás to tedy znamenalo odjet do Prahy, tam si v bance koupit další marky, jet zpět na celnici a proclít naše malé kolečko. Taková tenkrát byla praxe. Celnice odešla pro formulář a mezitím k nám přistoupil mladý český celník. "Vy jste až z Prahy? " zeptal se zúčastněně. "Tak jeďte, ale rychle!!" Naše škodovka vyrazila s razancí závodního lotusu a ďábelskou rychlostí 60 km/h se řítila ku Praze.

Na dovolenou v NDR jsme všichni dlouho vzpomínali a tatínek všem vypravoval, jak se v Německu v pohodě domluvil i česky.


Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Taky tak umím německy.. SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSuper napsané, pořádně jsem se pobavila
Obrázek uživatelky
profil
Super článek,jako vždy.Smajlík Něco mi to připomíná...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tiež mám takú skúsenosť, že nemčina na hodinách v škole je úplne iná ako v Nemecku.
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkně napsané SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles