8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Prevence po česku

23. 04. 2016 | Vaše příběhy

Máme to štěstí, že žijeme ve vyspělé zemi s kvalitní zdravotní péčí, která mimo jiné dbá na prevenci. Přesto jsem se dostala v posledních měsících do 2 situací, které mě vedly k zamyšlení, jak je to s tou prevencí doopravdy.

Po stěhování jsem se zaregistrovala u nové praktické lékařky. Byla velmi milá a bylo vidět, že nepředepisuje antibiotika neuváženě, zajímá se o pacienta a je nakloněná alternativám. Byla jsem v situaci, kdy jsem po prvním těhotenství kojila syna 2 roky a 9 měsíců (o významu a přínosech dlouhodobého kojení někdy jindy) a po jeho samoodstavení jsem okamžitě otěhotněla. Byly to tedy víc než 3 roky, které kladly na moje tělo zvýšené nároky. Vzhledem k tomu, že mě čekaly ještě další měsíce těhotenství a následné kojení, požádala jsem lékařku, aby mi udělala odběr krve na zjištění hladiny vápníku. Lékařka prohlásila, že žijeme v zemi, kde máme kvalitní stravu a  že ještě neviděla nikoho, kdo by měl nedostatek nějakého vitamínu nebo minerálu. Ale že jako samoplátce si můžu nechat vyšetřit cokoliv. To jsem odmítla, protože do svého zdraví investuji dost a přišlo mi v pořádku, aby mi pojišťovna zaplatila „alespoň něco“.

prevence po českuVyšetření na vápník mi udělala gynekoložka, protože vnímala můj požadavek jako smysluplný. I když si v té době moje tělo už o zvýšený přísun vápníku žádalo a já jedla spoustu sýrů a jogurtů, výsledky vyšly pod normou.

Druhá situace nastala opět v těhotenství a sice při preventivní prohlídce u nové zubařky. Zatímco do té doby mi několik zubařů odstraňovalo při preventivní prohlídce zubní kámen, nová zubařka prohlásila, že musím přijít na zvláštní sezení za 700 Kč a podmínila tím i razítko do těhotenské průkazky (!).

Jak je to tedy s tou prevencí?

Po 55. roku věku se ženám dělá tzv. denzitometrie – měření hustoty kostí, aby se zjistilo, jestli mají osteoporózu (řídnutí kostí) nebo ne. Je to označováno jako prevence, i když se jedná vlastně o zjišťování, jestli už se zdravotní problém objevil nebo ne. Přitom prevence by měla být předcházením nemocí. Ve chvíli, kdy jsem chtěla zjistit, jestli má moje tělo dostatek vápníku nebo ne, abych ho případně doplnila a vzniku osteoporózy zabránila, byl to problém.

Stejně tak preventivní zubní prohlídky zjišťují, jestli člověk zubní kaz (už) má nebo (ještě) ne. Nácvik správné dentální hygieny, která pomáhá vzniku zubního kazu předcházet (prevence), je většinou součástí práce dentální hygienistky s přímou úhradou.

Stejné je to i v ostatních oblastech. Jako příklad uvedu rakovinu prsu. Od určitého věku má žena nárok na vyšetření mamografem – opět, aby se zjistilo, jestli rakovinu (už) má nebo ne. Rozumím tomu, že nejsou lékaři školení v psychosomatice a nemají prostor se s ženami bavit o tom, jak žijí a jaké mají vztahy. Stejně tak chápu, že běžný gynekolog není současně praktikem čínské medicíny a nevysvětlí ženě škodlivý vliv nošení podprsenky, protože o něm neví. Navíc by ve světě touhy po dokonalém vzhledu pravděpodobně často „narazil“. Nicméně i když máme rakovinu prsu v rodině (z otcovy i matčiny strany), ze 7 gynekologů, které jsem navštěvovala, se se mnou na téma samovyšetření nebavil ani jeden (i když i u samovyšetření se samozřejmě jedná už o zjišťování, jestli se objevil problém nebo ne – tedy to není prevence v pravém slova smyslu).

Žijeme ve vyspělé zemi s kvalitní lékařskou péčí, která je schopná vyřešit spoustu zdravotních problémů, pokud už nastanou. Ale chcete-li si zdraví udržet, nenechte se zmást systémem „preventivních“ prohlídek a zajímejte se o své zdraví sami.


Patulka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Podle mého názoru má samovyšetření velký smysl z preventivního hlediska. V rámci prevence následků nemoci je potřeba ji zachytit v čas.
Tím se může dát do budoucna i šance na život.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles