Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Preventivní gynekologická prohlídka - nebojte se jí a využijte své nároky

8. 01. 2019 | Péče o tělo

Preventivní gynekologická prohlídka... Většina z nás žen z ní asi není příliš nadšená a mnohým je dokonce velmi nepříjemná, ale neopomíjejme a neodkládejme ji. Vždyť nám možná jednou může i zachránit život! A že si nejste jistá, na co máte či nemáte nárok? Pojďme se tedy podívat, k čemu taková gynekologická prohlídka je dobrá a na co máme nárok.

Nebojte se zeptat

Většina žen se ostýchá zeptat na intimní otázky a záležitosti svého gynekologa. Jejich stud a obavy jsou přitom ve většině případů naprosto zbytečné. Lékař je tu od toho, aby Vám pomohl, ale i poradil a odpověděl na Vaše otázky. Uvědomte si, že pro takového lékaře není Vaše návštěva nic výjimečného, jste jeho 10. pacientka tento den, 1000. tento měsíc... A tím, že odcházíte z ordinace s nejasnostmi a pochybami, škodíte jen sama sobě. Připouštím, že rozebírat svůj sexuální život například se zubařem je poněkud zvláštní, ale s gynekologem je to naprosto běžná věc. Pokud však svému lékaři nedůvěřujete, nebo se Vám dostalo negativních reakcí či jste se setkala s nezájmem a odmítnutím, je načase poohlédnout se po jiném lékaři, ke kterému opět budete mít důvěru. Dnes již nemusíte brát ohled na to, kam patříte "obvodem", ale můžete si svobodně vybrat.

Preventivní gynekologické prohlídkyNa co mám nárok?

První návštěva gynekologa by měla nastat, má-li dospívající dívka nějaké problémy. Pokud je nemá, měla by prvně navštívit ženského lékaře přibližně v 15 letech. Dále má každá žena od 18 let právo na preventivní gynekologickou prohlídku jednou za rok. Pokud patříte do rizikové skupiny (trpíte cystickým onemocněním, myomy či podobnými problémy, které je třeba monitorovat častěji), ošetřující lékař Vás pravděpodobně bude chtít vidět dvakrát do roka. 

Při každé prohlídce máte nárok na vyšetření v gynekologických zrcadlech a bimanuální (pohmatové) vyšetření. Při vyšetření Vám lékař také odebere stěr z děložního čípku, aby odhalil či vyloučil rakovinu děložního čípku či stav jí předcházející. Pokud máte nějaké gynekologické potíže (výtoky, svědění, pálení atd.) máte právo žádat o vaginální stěr vzorku, který bude odeslán do laboratoře ke kultivaci.

Ženy od 45 let výše (horní hranice je již dnes zrušena) mají navíc nárok na bezplatné mamografické vyšetření prsou, které monitoruje prsní tkáně a může odhalit neškodné cysty, ale i závažnou rakovinu prsu. Jste-li mladší a trpíte obtížemi a bolestmi prsou, samozřejmě Vás na mamograf také lékař pošle. Dnes můžeme volit mezi klasickým mamografovým, nebo ultrazvukovým vyšetřením, které je vhodné především pro mladší ženy, ale i pro těhotné a kojící ženy.

Novinkou posledních let je preventivní vyšetření skrytého (okultního) krvácení ve stolici, které může (ale také nemusí) být příznakem rakoviny tlustého střeva, na kterou stále jen v Čechách umírá každý rok téměř 4000 lidí. Ženy od 50 let mají na toto vyšetření právní nárok a mohou ho žádat nejen u svého praktického lékaře, ale nově právě i u gynekologa.

 

Jeden příklad zanedbání

gynekologických prohlídek ze života

Každá z nás slýcháme, že zanedbáváním či odkládáním těchto prohlídek si můžeme uškodit v nejvyšší možné míře, ale spousta žen se domnívá, že právě jim se taková věc stát nemůže. Přesně takovou ženou byla i moje rodinná přítelkyně, paní Dagmar. Žila velmi zdravě, milovala procházky v přírodě a působila jako šťastná žena. Nikdy neměla děti a na gynekologické prohlídce byla naposledy snad ve 20 letech. Jakékoliv námitky či připomínky, že i v tomto směru by měla dbát o své zdraví, atakovala se slovy: "Žiju zdravě a stejně by mi na nic nepřišli." V 54 letech začala mít velké zdravotní problémy a bolesti. Po sérii vyšetření jí byla zjištěna rakovina v konečném stádiu, která začala od rakoviny děložního čípku. Místo procházek přírodou trávila čas v nemocnicích, podstoupila chemoterapii, po které ztratila vlasy, ke konci měla vývod z močového měchýře. Po marném boji zemřela. Od odhalení rakoviny do její smrti uplynul necelý rok. Dříve zdravě žijící žena odešla kvůli zanedbávání gynekologických prohlídek, na kterých by jí byla rakovina děložních čípku zachycena již v předstádiu.

Proto, ženy, neudělejte stejnou chybu a nenechte tu své manžely, děti a přátelé truchlit kvůli své lenosti či neochotě vydržet 10 minut nepříjemného pocitu ročně... Zatněte zuby, odložte stud a vyrazte na preventivní gynekologickou prohlídku - Váš život za to přece stojí!


Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Určitě je to užitečný článek. O paní Dagmar je tam toho sice napsáno málo, ale je to zřejmě záměrně, aby ženy donutila na prohlídky. Já osobně chodím každý rok, ta zpráva o tom, že je vše v pořádku za to stojí! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i když můj bývalý gynekolog rakovinu čípku nepoznal.Ale nepodceňujte prohlídky...už jsou jistě lékaři zkušenější..
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek. Tak to opravdu je, na gynekologii se má chodit pravidelně, alespoň včas odhalí různé nemoci a včas je vyléčí. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ano, opravdu není co dodat, souhlasím s obsahem výše napsaného článku
Obrázek uživatelky
profil
neni co dodat, perfektne napsane
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles