Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příjmení Masaryk

22. 12. 2012 | Zajímavosti

Po sametové revoluci se rozproudila euforie přejmenovat ulice, náměstí a třeba i některé instituce po bývalém prezidentovi  T.G.Masarykovi. Naše rodina nesla také příjmení Masaryk. Ale jak už to bývá, po revoluci se upravovaly nebo lépe řečeno opravovaly  výpisy z rodných listů. Takže později jsem zjistila, že jsem nebyla Masaryková, ale Masariková. 

Můj otec se narodil jako Dominik Masárik, dle výpisu z rodného listu. Narodil se na Slovensku, ale když přišel s mojí mámou do Čech, tak se jeho příjmení počeštilo. Také ulice, kde moji rodiče bydleli, byla přejmenovaná na „Masarykova ul.“. Vždy jsem se usmívala, kdykoliv jsem psala rodičům dopis. Dělali jsme si legraci, že i město Holešov by se mohlo přejmenovat na Masarykov a adresa by byla vůbec úžasná.  Poplácávali jsme tátu po ramenou, že má i on svou ulici, přesto, že není státník. Smál se tomu. Ale mně to nedalo a snažila jsem se najít na internetu nějakou spojitost s příjmením Masaryk. 

jméno MasarykMůj děda Jan Masarik se narodil roku 1893, kterého jsem ani nestačila poznat, umřel brzy.  Na otázky kolem mého dědy mi táta moc neodpověděl, neměl s ním dobrý vztah. Na internetu jsem se dočetla, že otec T.G.Masaryka byl taky Slovák a jmenoval se Jozef Maszárik. Později se jméno upravilo na Masárik.  Tak si myslím, že příjmení Masaryk v jakékoliv podobě pochází ze Slovenska a v různých časových intervalech toto příjmení bylo počeštěno nebo jakkoliv upraveno úředníky. Můj otec má také na různých dokladech příjmení upravené. Až po sametové revoluci, kdy si později  měnil nový občanský průkaz, úředníci napsali správně příjmení Dominik Masárik.  Když zemřel, poprosila jsem kameníka, aby na náhrobku bylo příjmení Masarik, stejné jako má moje máma i bratr. Jediného, koho ještě mám z příbuzenstva z rodu Masarikových, žijících v České republice, je moje švagrová. Zbyly mi jen různé doklady, spousta fotografií a vzpomínky.  Na Facebooku jsem dala do vyhledávače toto příjmení a byla jsem překvapená, kolik osob žije v České republice s tímto příjmením.

Dívám se na své vysvědčení, které nese příjmení Masaryková. Na základní  škole jsem měla přezdívku prezident. Byla jsem na své příjmení hrdá.

 

Lydie950 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zaujímavý článok.
Obrázek uživatelky
profil
Lydie, pěkný článek.Smajlík A nakonec jste možná příbuzní.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles