Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Připravte si finance na zimní dovolenou

6. 02. 2014 | Finance
I přes zvyšující se popularitu Karibiku či jiných povětrnostně přívětivých destinací dává většina Čechů stále přednost klasickému obrázku zimní dovolené – zasněženým sjezdovkám a kouřícímu punči nebo svařáku v ruce. Jak vyplývá z průzkumu, na hory se v zimě chystá téměř třetina Čechů. Pokud mezi ně patříte také, nezapomeňte se před cestou pečlivě připravit na výdaje, které s sebou cestování za bílou horskou peřinou přináší. Připravili jsme si proto pro vás několik rad, jak si užit mrazivého počasí a přitom nenechat zamrznout svou kreditku.

1. Čím výš, tím bělejší, ale dražší

Výběr horské destinace se bude jistě odvíjet od vašich finančních možností. Lyžování v Čechách je levnější než v Alpách, musíte si ale předem zkontrolovat výšku sněhové peřiny. Za týdenní skipas u nás utratíte zhruba 3 000 korun, v Alpách až dvojnásobek. Zvážit můžete také nákup zájezdu od cestovních kanceláří. Zájezd si navíc můžete koupit přes internet z pohodlí vašeho domova.

Připravte si finance na zimní dovolenou2. Do výbavy patří i přilba!

Kromě počasí a množství sněhu je před odjezdem potřeba zkontrolovat také své sportovní vybavení. Pokud se chcete lyžím nebo snowboardu věnovat častěji než jednou ročně, vyplatí se do jejich koupě investovat. V opačném případě si vystačíte s půjčovnou lyžařského vybavení v místě bydliště nebo přímo u svahu, kde však může být výběr omezenější. Výbavu střední třídy pořídíte za zhruba 20 000 korun, půjčovné se pohybuje kolem 1 500 korun na týden. Půjčování vybavení je hlavně u malých dětí pochopitelné, protože původní lyžařské výbavě rychle odrostou a téměř každou novou sezónu je třeba vše vyměnit. Kupovat pokaždé nové věci může být pro rodiče finančně náročné. Lyžařskou výbavu pro děti řeší přes půjčovny podle našich průzkumů zhruba polovina rodin s dětmi.

3. Na hory s kartou nebo hotovostí?

Vyjet na hory s větším objemem hotovosti však přináší zbytečný stres z možné ztráty. Je tedy vhodné mít u sebe menší hotovost a větší útratu platit kartou. Ukázalo se však, že na horách stále převládá platba v hotovosti. Nákup skipasů sice není problém zaplatit kartou, ale koupit si párek v rohlíku v malém stánku přímo u sjezdovky kartou, to je ještě ojedinělé. To se ale s příchodem a rozšířením bezkontaktních karet může postupně změnit.
 

4. Pojištění je nezbytností

Mezi Čechy jsou nejatraktivnější zahraniční destinace pro zimní dovolenou Rakousko, Itálie, Slovensko a Francie. Pokud se i vy vydáte do zahraničí, nezapomeňte na cestovní pojištění. Ideální pojistka pro lyžování zahrnuje především pojištění léčebných výloh, úrazové pojištění a pojištění odpovědnosti za způsobené škody. Při výjezdu do zahraničí lidé bohužel spoléhají většinou jen na evropskou kartičku pojištěnce, která však nezahrnuje úhradu veškerých nákladů.

Ač se ve všech zemích platí stejnou měnou, podmínky směny peněz, výběru z bankomatů a plateb kartou jsou v jednotlivých destinacích trochu odlišné:


Rakousko
•    Směnárny na letištích a vlakových stanicích jsou otevřeny denně, přes všední dny se však vyplatí navštívit pro výměnu peněz banku, která nabízí mnohem lepší kurz.
•    Výběrové bankomaty jsou v Rakousku zhruba dvakrát dostupnější než v ČR.
•    Většinu kreditních a debetních karet přijímají v hotelích a restauracích bez problémů, menší penziony a apartmány však mohou přijímat pouze hotovost. 
 
Itálie
•    Výměna korun na eura není příliš výhodná vzhledem k vysokým poplatkům ve směnárnách. Na frekventovaných turistických místech v severní Itálii nebo v centrech větších měst si navíc ve směnárnách vždy ověřte směnný kurs a výslednou částku – pokud tak neučiníte, můžete přijít až o 20 % z měněného obnosu.
•    Bankomaty mnohdy akceptují pouze karty zákazníků konkrétní banky.
•    Pokud budete pro lokální dopravu využívat taxi, mějte připravenou hotovost.

Slovensko
•    Směnárny na ulici sice neuvádí žádný poplatek, výhodněji však peníze vyměníte v bance. Nedoporučuje se měnit peníze s obsluhou restaurace, řidiči taxislužeb nebo v hotelích.
•    Nejlepší kurzy zůstávají při placení platební kartou. Na téměř polovině platebních terminálů na Slovensku můžete platit pohodlně bezkontaktní kartou, v horských oblastech je však stále preferována hotovost. Bankomaty ale najdete ve většině větších horských střediscích.

Francie
•    Kromě bank, letišť a nádraží lze peníze výhodně směnit také na poštovních pobočkách.
•    Některé obchody nepřijímají větší bankovky (50 EUR). Na francouzském venkově a v menších restauracích a ubytovacích zařízeních se bez hotovosti neobejdete.
•    Nejlepší směnný kurs nabízejí bankomaty. Abyste předešli vysokým poplatkům za výběry z bankomatu, ověřte si, zda má vaše banka pobočku v okolí vašeho pobytu nebo spolupracuje s některou z francouzských bank.  


Zdroj, foto:Era a ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné informace.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dovolím si nesúhlasiť.
Na Slovensku sa dá zmenárňach vymeniť peniaze výhodnejšie ako v banke a bez poplatku.

Inak dobrý článok Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
všude v cizině používám hotovost
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíksuper článek
Obrázek uživatelky
profil
kdo cestuje..rady oceníSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles