Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč je důležité chránit svoje oči i v zimě?

19. 01. 2024 | Péče o tělo
Chcete-li si užít lyžování, zimní turistiku či aktivity na chalupě, bez ochrany očí to nepůjde. Kvalitní brýle jsou dnes nerozlučnou součástí všech zimních dovolenkových radostí a zábavy na sněhu. Dokonce s nimi můžete předejít i nechtěným zraněním očí.

Velký počet nehod na lyžích je způsobený špatným viděním. Nezapomínejte tak na nošení sportovních brýlí s dobrým UV filtrem. Sníh odráží sluneční světlo přímo do očí. Jde o tzv. světelnou reflexi. Ta dosahuje vyšší hodnoty ve vysoko položených místech, která jsou pokrytá sněhem či ledem. Sněhová pokrývka zvyšuje UV záření o 50 až 90 procent. Efektivní ochrana v podobě slunečních, nebo lyžařských brýlí je nevyhnutelná.

Sportovní brýle chrání oči před:  

    • větrem,
    • chladem,
    • cizími tělesy,
    • škodlivým UV zářením.


péče o očiSuché oko není jen v létě


Syndrom suchého oka pozná v létě téměř každý. Ojedinělým jevem není však ani v zimě. Příjemně vytopené místnosti na chalupě, nebo foukající studený vzduch nadměrně vysušuje oči. Výsledkem je narušená tvorba slzného filmu. Vaše oči jsou po celém dni unavené a najednou zarudlé. Mezi další příznaky patří otoky či rozmazané vidění. Rizikům syndromu suchého oka však můžete předejít pravidelným zvlhčováním. Kromě toho byste měli chránit svoje oči před nárazy větru kapucí, čepicí, nebo brýlemi. Ty efektivně zabrání přímému nárazu větru do oka.

Pozor na umělé osvětlení


V zimě máme nedostatek přirozeného světla. Umělé osvětlení však pro naše oči představuje zátěž. Oči se rychleji unaví, mohou být začervenalé, nebo podrážděné. Při dlouhodobé zátěži se mohou projevit i větší těžkosti. Největším problémem pro oči bývají zejména blikající žárovky. Klasické žárovky vybírejte s převahou teplého žlutého odstínu světla. Jakmile se v uměle osvětleném prostoru pohybujete většinu dne, nezapomeňte dopřát vašim očím také oddych. Je na vás, zda to budou oční cviky, zvlhčující kapky, nebo přestávka na denním přirozeném světle.

Riziková je i sauna


Pokud máte v domě či v chalupě saunu, i tam musíte být opatrní, máte-li citlivé oči. Při delším pobytu v saunovém světě můžete pociťovat pálení, nebo dokonce pocit cizího tělíska v oku. Stejně jako v ostatních případech je i zde řešením pravidelné zvlhčování očí.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !