Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč už dnes ženám cigareta nesluší

14. 11. 2015 | Zajímavosti

Kouření, zvláště u žen, je v posledním čase dosti žhavé téma na diskusi. Sama jsem kuřačka, ale tajím to před ostatními, kouřívám výhradně daleko od města, ve kterém žiju - a taky samozřejmě za dveřmi domova. Cigareta v sevření ženských úst je přežitek - a to s ohledem na to, že kuřačky již nemusí používat cigaretu jako mimoslovní komunikační prostředek. Prostě, zdá se mi, že žena svůdná se cigaretou nestane svůdnější. My, ženy dneška, jsme vynalezly tolik mimojazykových gest pro dorozumívání se po stránce svůdnosti projevované mužům, že cigareta už v módě prostě není.

Ale ono by to šlo, jen se domnívám, že už je málo těch mondénních žen, kralujících v mužské společnosti, kterým cigareta přinejmenším sluší. Žena - mondéna s cigaretou: to vyžaduje pečlivou souhru elegance pohybů, gest doprovázejících kouření, vysílání pečlivě volených signálů k okolí (a to platí všeobecně, nejen tehdy, když se žena obrací k mužské společnosti), mnoho záleží na tom, aby, když už kouří, používala elegantní špičku na zasouvání cigaret coby šperk, umění sladit vůni tabáku se zvoleným parfémem pro daný okamžik, jakási „aktivní“ forma mlčení a ticha plného očekávání.

ženám cigareta neslušíPřiznejme si my, kuřačky, ještě dnes tak přistupujeme ke škaredému zlozvyku kouření? Ne. Aspoň ne tolik, jako před mnoha lety. Je jasné, že bychom pod drobnohledem hledaly něco alespoň maličko kladného. Snad bych jen zmínila, že jsem  se dopídila pod oním drobnohledem, hledajíc „kladňoučkou parádičku“ k tomu, že kouření, pravidelné, dodává někdy ženám jakousi nepopsatelnou glazuru hlasu - a opravdu, najdou se mezi námi kuřačkami takové, kterým ono charakteristické zabarvení hlasu může v jistých případech trochu slušet. Vzpomeňme na Marlene Diettrichovou, na Annie Girardotovou, na Edith Piaf a další. S gesty s cigaretou právě v oné šperkované špičce byla u nás mistryní třeba Adina Mandlová.

Dnes se má za to, že cigareta ženu spíše zohyzďuje, je samozřejmě netolerovatelné kouření v kojení a těhotenství a tím až posledním případem je uvádět neomluvitelný příklad pro děti.

Tohle mne vždycky napadne, když si zapaluji cigaretu. Snažím se kouřit pomalu, dopřála jsem si onen šperk - drahou dámskou špičku na cigarety, ráda se ke kouření hezky oblékám: to všechno taky proto, abych nekouřila jednu za druhou.

Milé čtenářky, já jsem prostě nostalgická kuřačka, přežitek, skoro samo místo v pomyslném popelníku. Moje učitelka českého jazyka taky kouřila, měla na prsteníčku takový velký objemný, hladce oválný prsten, který (když byl otočen dolů) masíroval stresové body na dlani a tak uklidňoval, než se naplnil jeho jediný účel, když se z něj po přeotočení nahoru do prostoru a stažení hlaďounkého oválku stával popelníček, který posloužil akorát tak pro jednu cigaretu, byla-li chuť na ni nepřekonatelná.

Mohla bych psát ještě, ale já házím ručník do ringu, třebaže se pravděpodobně v jiné souvislosti o kouření se v jiném článku pro vás zase zmíním. Zajímalo by mne, jak to vidíte vy, mé internetové protějšky...


Imogeen - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Musím se přiznat,že jsem také kouřila.Jako mladá v 17 letech z hlouposti začala a pak už se z toho postupně stala závislost.Kromě období těhotenství jsem kouřila až do 35ti let a to opravdu hodně - až 20 cigaret denně.Několikrát jsem zkoušela přestat,ale vždycky jsem se k tomu vrátila.
Nakonec se mi to podařilo a závislost na cigaretě jsem překonala.1/2 roku to nebylo jednoduché,bolela mi hlava,hodně jsem kašlala,jak se tělo čistilo,přestala jsem pít kávu,kterou jsem měla s cigaretou spojenu,nechodila do prostředí,kde se kouřilo a pod.....
Dnes už je to neuvěřitelných 30 let a jsem ráda,že jsem to dokázala.
Obrázek uživatelky
profil
téhle vášni jsem nepodlehla,a můžu říct ,že se mě to nelíbí zvláště u mladých
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles