Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 14.05. 2024
Dnes má svátek Bonifác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč věříme, tomu co slyšíme?

20. 12. 2013 | Zajímavosti
Může za to systém stádovosti, který v nás vyvolává  od dětských let rodina, později škola a společnost. V průběhu našeho mentálního vývoje vstřebáváme vzorce chování našich rodičů,  prarodičů, starších sourozenců – jsme ovlivňovaní. Jako malí jsme se byli plní radosti a lásky, věděli jsem, že jsem důležití, otevřeně jsme hovořili o svých pocitech, bezvýhradně milovali, žádali jsme o vše, nač jsme pomysleli, měli jsme rádi každou část svého těla včetně stolice. Proč ve skutečnosti říkáme, jen to, co si myslíme, že je pro nás pravdivé, přitom jsme, zjednodušeně řečeno, naočkovaní.

Skutečně si neuvědomujeme jak moc se necháme ovlivňovat okolím. Stačí se rozhlédnout. Třeba my ženy sledujeme „co se nosí“ a musíme „to“ mít. Muž si koupí mobil, který mu ukázal kamarád, jde na pivo, protože jdou přece i kluci. I já jsem chtěla kdysi korzet jako měla Madonna a šla jsem na stejnou vysokou školu jako kamarádka Bára, přestože mě vůbec nebavila. V té době jsem neměla ani potuchy, že se nechám vláčet cizími myšlenkami, názory, ovlivňuje mě chování a vystupování druhých. Naštěstí jsem pochopila, co způsobuje moji spokojenost a šla bezvýhradně svou cestou, i za cenu ztrát a vystoupení z komfortní zóny. A jak jste na tom vy?

věříme, tomu co slyšímeMožná vám není známý fakt, že i my ovlivňujeme lidi v okolí, a pozor, i ty které vůbec neznáme. Stejně tak my jsme ovlivněni lidmi, kteří jsou přátelé našich přátel a dokonce přátele přátel našich přátel, což je třetí stupeň vzdálenosti. Toto ovlivnění platí , možná se budete divit, i pro obezitu, štěstí, alkoholismus, deprese. Takže naše špatná nálada může být důsledkem lavinového efektu, neboť vám právě někdo řekl, že se jeho známý zmínil o tom, co se stalo kamarádovi

Sociální sítě mají barokní strukturu, jsou košaté, rozvětvené a pokřivené. A trvá to již statisíce let. O to více v současnosti v době internetu a mobilních telefonů. Schválně, kolik máte přátel na facebooku, a které doopravdy znáte, rádi potkáte, zatelefonujete si, potřebujete se v životě navzájem?

Společnost trpí efektem, podle mě spíš defektem kravského stáda. Když zahne stádo krav doleva, za chvíli pocítíte pohyb vlevo a zahybáte taky. Dokonce nejsme schopni bez ovlivnění existovat, - volby, naše váha, triviální hovor o počasí - nerozhodujeme se svobodně, jsme manipulovatelní, manipulovaní, nemáme svobodnou vůli, i když si bohužel myslíme opak. Podléháme i sociálním normám – chovej se tak a tak, nehrb se, nežvýkej s plnou pusou – už od malička nás někdo formuje, hněte naši osobitost, nacpe ji do formičky a vyklopí společensky přijatelnou bábovičku.

V této souvislosti nemůžu nezmínit nízké sebevědomí, ale i se sociální a emoční inteligencí. Od doby, kdy vnímáme jsme součástí něčího plánu rozvoje, a kolikrát si dlouho neuvědomujeme, že to co nás tíží, práce, která nás nebaví, diety, které držíme, abychom se někomu líbili, vztah, ve kterém vadneme, to vše je součástí plánu a hry okolního světa.
Myslete sami za sebe, šiřte dobré činy, dobré nápady, lidi je kopírují a vrátí se vám to zpět. Chovejte se hezky, zacházejte s lidmi slušně, ovlivní to lidi i zcela neznámé! Štěstí se šíří z člověka na člověka, udělejte sebe sami šťastnými, vrátí se vám to. Lidstvo se podvědomě zapojuje do sítí. Člověk funguje jako systém, který je v principu dobrý, hodný, ale pasivní. Lidé jsou pohodlní a neradi se pouští do hrdinství. Dělejte to i s morálkou, pozitivními myšlenkami. Hrstka lidí může změnit chod událostí i dějiny! Motivujte se hudbou. Buďte originál, dělejte ve svém světě smysluplné věci.


Autorka: MgA. Petra Lekešová Krajčinovič
www.cistaduse.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
trochu ze stáda vyčnívat, takže facebook jsem si záměrně nepořídila a kupodivu žiju...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
ráda jsem si článek přečetla..v mém věku už se snažím být sama sebouSmajlíkale asi se mnohým lidem zdám být divnáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Míra manipulovatelnosti je u každého jiná. Na druhé straně pokud chcete(musíte) žít v této době a v této společnosti, musíte se jí prostě v mnoha věcech přizpůsobit, ať se nám to líbí nebo ne. Samozřejmě, povrchní snobství a pokřivený žebříček hodnot je odsouzeníhodný, nesouvisí však pouze se zmanipulovatelností, ale se špatnou výchovou. A právě výchova bez jakéhokoli "hnětení", hlavně abychom nenarušili osobnost dítěte! je jednou z věcí která se nám zatraceně vymstí.

A když už přirovnáváte lidstvo k zvířatům, dovoluji si poznamenat, že právě vstřebávání vzorců chování od těch starších, pomáhá v divočině přežít.
Obrázek uživatelky
profil
je to přesně tak
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé,nutí mě to k zamyšlení, určitému protestu, a proto pravdivé.Hodně hluboký článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles