8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Projezte se do štíhlosti: Zásady vyváženého jídelníčku

20. 10. 2016 | Diety
Rozhodli jste se něco udělat se svoji postavou, začali cvičit a ručička na váze se ne a ne pohnout dolů? Zaměřte se na to, co jíte. Správně vyvážený jídelníček je totiž více než půlka úspěchu.

Jak jíst při hubnutí

To, že je při snaze o štíhlejší postavu nutné upravit svůj jídelníček, je asi jasné každému. Představy o tom, jak má takový jídelníček vypadat, se však překvapivě liší. Pro to, abyste měli alespoň základní představu o tom, co máte za celý den sníst, je třeba nejprve znát svůj bazální metabolismus. Tj. energii, kterou vaše tělo spotřebuje při klidovém režimu, aby pokrylo základní funkce organismu. Ten si můžete přibližně spočítat na mnoha webových stránkách, je doporučováno však navštívit odborníka. K bazálnímu metabolismu je třeba také přičíst různé aktivity, kterým se přes den věnujete, a vyjde vám váš denní výdej energie. K tomuto číslu přibližně dojdete, pokud hodnotu bazálního metabolismu vynásobíte číslem 1,25. Opět je však lepší se v tomto ohledu svěřit rukám profesionála, a to obzvláště v případě, pokud trpíte obezitou.

Projezte se do štíhlosti: Zásady vyváženého jídelníčku„Určitě nedoporučuji vycházet z hodnot, jako je například BMI. Je to zastaralý systém hodnocení a vůbec nezohledňuje, jestli je člověk geneticky mohutný nebo je štíhlejšího typu. V redukci je vhodné navštívit výživového poradce nebo alespoň lékaře, který má jednoduchý přístroj na měření tuku a ten mu základní hodnoty řekne“, říká výživový poradce Petr Havlíček. Budete-li se však držet počtů vycházejících z bazálního metabolismu, pro optimální rychlost hubnutí od finálního čísla odečtěte 2000 kJ a dostanete přibližnou hodnotu toho, kolik by měl být váš denní příjem kalorií. Tomuto číslu se nevzdalujte. Pokud vám optimální denní příjem vyjde například 7000 kJ, nemělo by to být o moc více, ani méně.

V prvním případě se již nebude jednat o redukci a v případě druhém, najede tělo na úsporný režim a bude schraňovat tukové zásoby. Ve výsledku se váha nepohne, a když ano, tak spíše nahoru.

Skladba potravin

Máte-li jasno, kolik byste měli za den přijmout potravin, je zapotřebí si uvědomit, že záleží i na původu těchto kalorií. Ve snaze o zhubnutí se často setkáváme s lidmi, kteří cvičí, ale nijak neupravují jídelníček v domnění, že cvičení samo o sobě stačí. Dalším případem jsou poté ti, kteří nestrčí do úst nic, co by vzdáleně připomínalo tuk, založí svůj jídelníček na zelenině a luštěninách a výsledky logicky nevidí. To vede k demotivaci a následnému přejídání. Abyste se zorientovali v základním přehledu makroživin, je opět efektivnější nechat si pro začátek poradit.

Naprostá absence chutí a hladu je právě charakteristikou správně poskládaného jídelníčku. I když se někdo stravuje správně, může jíst prakticky, co chce. Musí jen umět vybírat takové potraviny, které obsahují kvalitní a tělu prospěšné živiny. Jejich podíl v denním menu se sice liší kus od kusu, pokud bychom se však drželi obecného vzorce, denně bychom měli přijmout okolo 15 % bílkovin, 55 % sacharidů a 30 % tuků. Samozřejmě je třeba brát ohledy na náš současný stav. Sportovci a lidé s vysokou zátěží by měli navýšit bílkoviny a lidé v redukci zase snížit sacharidy.

Psychika

Psychika hraje v hubnutí důležitou roli. Nekoukejte proto na celý proces jako na časový úsek, který musíte za nějakým účelem přetrpět, ale považujte to za přeměnu vašeho dosavadního způsobu života. Jedině tak se přestanete stresovat a dostanete se do duševní pohody, která jde se zdravým tělem ruku v ruce.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Taky beru unilakt, ale skořicový, kterej mi pomáhá čistit organismus. Doporučila mi ho kamarádka a po prvních 2 týdnech jsem se cítila ohodně lépe*Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Doporučuji pomoct si Unilaktem. Obsahuje probatika, vitamin C, vlákninu a chlorellu, takže na hubnutí jako stvořený  a pomohl mi s nadýmáním ;)Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Úplně souhlasím,musíme se mít rády,takové jaké jsme !
Obrázek uživatelky
profil
prečo chceme byť všetci štíhli?majme sa rady také aké smeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles