Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Půjčka není ostuda. Nesmí vás ale převálcovat

20. 09. 2013 | Finance
Každý si občas půjčí peníze – od kolegů na oběd, od rodiny na dovolenou, od banky na novou pračku. A proč by ne. Pokud své dluhy udržíte na uzdě a budete dodržovat pár základních pravidel, může být spotřebitelský úvěr velmi bezpečným a praktickým řešením.

Zvonění domovního zvonku, poté rázné zabušení na dveře: „Jsme tu kvůli té exekuci, soudní rozhodnutí vám bylo doručeno.“ Zmatek, strach, zoufalství. Takto to ale přece končit nemusí.

1.    Za kým jít?

Pořídit si 3D televizor, odjet na exotickou dovolenou do Thajska nebo si konečně koupit tu super kabelku od Gucciho, co ji chcete už od puberty, a to všechno hned teď bez ohledu na vaše příjmy, je hodně lákavé. Půjčku vám dnes dá kdekdo, ne každá je ale solidní. I když se vám to nemusí zrovna dvakrát zamlouvat, nejbezpečnější je banka. V bance máte předem Půjčka není ostuda. Nesmí vás ale převálcovatjasně dané podmínky, víte, kolik, co a proč platíte a kdy splácet přestanete a co vše si můžete u banky dohodnout. Zajít můžete i za nebankovními poskytovateli, ty větší a zavedené již ozkoušela spousta klientů a nejspíše ani s nimi nebudou starosti. „Nejhorší variantou jsou drobní nebankovní půjčovatelé. Pokud kontakt na ně navíc odtrhnete z umaštěného letáku na zastávce autobusu, je téměř jisté, že se ženete do velkých problémů,“ varuje Jan Matoušek. Za své služby si nechají pořádně zaplatit a výsledná částka, kterou budete muset vracet, může mnohonásobně převyšovat původní půjčku. Vaši smlouvu prostě vždy postaví tak, že pro vás rozhodně nebude výhodná. A někdy je dokonce jejím cílem vás do dluhů skutečně dostat.

2.    Půjčky s rozmyslem

Nenechte se zlákat snadnými penězi. Nic není zadarmo a za vše se musí platit. Půjčujte si proto jen tolik, kolik můžete vrátit. Solidní poskytovatel si zkontroluje, zda už nejste zadluženi a máte šanci další úvěr splácet. Odmítne-li vám tedy banka půjčit, je načase zastavit se a počkat, až splatíte své dosavadní závazky. Typické oběti tzv. dluhové pasti mají řadu úvěrů. Důvodem je i to, že drobný nebankovní poskytovatel si ověřováním bonity klienta, neboli jeho skutečné finanční situace a schopnosti splácen úvěr, neláme hlavu.

3.    Blíží se problém? Utíkejte do banky!

Naprosto zásadním, i když bohužel ne vždy dodržovaným, pravidlem je správná komunikace s bankou, která vám půjčku poskytla. Dostanete-li se do potíží se splácením, třeba proto, že ztratíte práci, odejdete na mateřskou dovolenou, jste dlouhodobě nemocná nebo se jednoduše změní vaše rodinné poměry, ihned se obraťte na svoji banku. Půjčku vám sice neodpustí, ale společně určitě naleznete řešení přijatelné pro obě strany. „Banky dnes již běžně poskytují konsolidaci půjček, díky které se vám sníží pravidelné měsíční splátky. Některé instituce vám půjčku na určitou dobu pozastaví, jinde nabídnou individuální splátkový kalendář. Hlavně o problému musí včas vědět, jinak vás začnou považovat za neplatiče a přistoupí k oprávněným sankcím,“ vypočítává možná řešení Jan Matoušek.

4.    Lichvářům se vyhněte na sto honů

A vyhýbejte se přebíjení půjčky půjčkou. Věřte, že nepoctiví poskytovatelé úvěrů umí zneužít tíživé situace. A čím lepší se vám zdá nabídka, tím větší nepravost se za ní může skrývat. Nabízí-li vám pak půjčku jednotlivec, není-li to dobrý přítel či dobrosrdečný příbuzný, utíkejte. Tito lidé nejsou poskytovatelé půjček, ale často lichváři. Podepsaná směnka, kterou nemůžete splatit, pak bude to nejmenší, co vás bude před spaním trápit.

5.    Když dojde na nejhorší…

I když se vám zdá, že omíláme stokrát řečené, budete se divit, kolik lidí se ročně dostane do potíží. Pak zbývá jediné - navštívit Poradnu při finanční tísni. Tato nezisková organizace poradí a pomůže s přípravou dokumentace pro věřitele, nebo rovnou s návrhem na oddlužení, tzv. osobní bankrotem.

Rada na závěr? Jak řekl anglický filosof Francis Bacon, peníze jsou dobrý sluha, ale špatný pán. A proto se k nim tak také chovejme.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !