Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Drobné dluhy bývají často příčinou exekucí

7. 01. 2010 | Finance

Dluhy v řádu stokorun stojí v ČR za přibližně třetinou exekucí; dlužná částka se přitom nakonec vyšplhá do desetitisíců. Na tiskové konferenci to uvedla Monika Zajícová, tisková mluvčí exekutorské komory.

Počet exekucí v některých případech narůstá do hrozivých rozměrů. Dosavadním rekordmanem je podle neoficiálního šetření muž, proti kterému je vedeno 34 exekučních řízení najednou. Dlužná částka navíc časem narůstá. „V roce 1999 mě chytil v Brně revizor, protože jsem si zapomněla označit lístek. Byla z toho pokuta za 208 korun. Úplně jsem na to zapomněla a po deseti letech se mnou bylo zahájeno exekuční řízení a mám zaplatit 12 500 korun,“ řekla Jiřina Dítětová, invalidní důchodkyně z Prahy, se kterou je nyní vedeno exekuční řízení.

Častým problémem jsou právě malé dluhy v řádu stokorun, na které dlužník jednoduše zapomene. „Na začátku je to třeba pokuta dopravního podniku v řádu několika stovek, ale postupem času se k tomu přidají úroky, daň z přidané hodnoty, výdaje na advokáta, výdaje na exekuční řízení ve výši 15 procent dlužné částky a další věci, a najednou je to třeba patnáct tisíc,“ uvedl David Hozman, exekutorský kandidát z Exekutorského úřadu pro Prahu 4.

Exekutorská komora chce především varovat občany, aby se zbytečně nezadlužovali a aby měli přehled, komu co dluží. Podle exekutorů hrozí riziko především v období kolem Vánoc, kdy je zvýšená poptávka po spotřebitelských úvěrech. Ty jsou často zatíženy vysokými úroky a lidé je nezvládnou splácet.

„Problémem naší společnosti je nízká finanční gramotnost. Je nezbytné, aby si každý dovedl spočítat, kolik je schopen měsíčně splácet. V této osobní rovině si opravdu nelze brát příklad z našeho státu, který se zadlužuje čím dál tím více,“ dodal Hozman.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsou holt nepoučitelní
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice