Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Exekutorská komora zřídila bezplatné poradny

17. 11. 2009 | Finance
Bezplatné právní poradny fungují od září jeden den v týdnu nejen pro dlužníky, ale i pro věřitele a rodinné příslušníky. Poradny budou službou veřejnosti, která se dozví vše o exekučních procesech a také nabízí pomoc prostřednictvím svých právníků.

Hlavním smyslem otevření bezplatných poraden je snaha zvýšit informovanost veřejnosti a tím předejít konfliktním situacím v exekučním řízení. Praxe totiž ukazuje, že naprostá většina nedorozumění, případně stížností na exekutory, pramení právě z nedostatku informací o exekučním procesu.

V první fázi projektu jsou otevřeny jednou týdně ve středu dvě bezplatné „exekutorské poradny“, a to v Praze a v Brně. Bezplatná poradna Praha nabízí své služby v Belgické 22, Praha 2, od 9:00 do 13:00 hod.a poradna Brno je v prostorách Exekutorské komory ČR,  na adrese: Husova 8, Brno, od 10:00 do 16:00 hod. Zájemci o bezplatné poradenství se mohou také objednávat telefonicky na čísle: 545 212 285, e-mailem na adrese: komora@ekcr.cz.

„V budoucnu ale plánujeme otevření poraden i v dalších městech“ řekl Petr Ustohal, tajemník z Exekutorské komory České republiky. Položila jsem mu i následující otázky:

Co mají dělat  lidé, kterým přijdou do bytu exekutoři , musí mít nějaké osvědčení a příkaz?

V každém případě je nezbytné vyžádat si od vykonavatele soudního exekutora jeho služební průkaz a listiny, na jejichž základě se vstupu do bytu domáhá. Nepředloží-li tyto dokumenty, popř. pokud mají pochybnosti o jejich pravosti, je lepší zavolat policii a požádat o pomoc. Pravý soudní exekutor, či jeho vykonavatel nebude mít námitky, nepravý rychle zmizí. Je třeba si však uvědomit, že soudní exekutor, popř. jím pověření zaměstnanci mají právo vstoupit do bytu i v nepřítomnosti povinného a bez asistence policie.

Nic nedlužím...co dělat, jak se bránit?

Toto je krajně nepravděpodobná situace. Hypoteticky však může nastat např. v případě, kdy povinný pohledávku, pro kterou je vedena exekuce již uhradil před podáním návrhu na nařízení exekuce a je schopen tuto skutečnost doložit. V takovém případě je možné podat exekučnímu soudu návrh na zastavení exekuce.

Výše uvedený argument o neexistenci dluhu často používají lidé, kteří v minulosti spáchali nějaký přestupek (typicky jízda na černo metrem) a na tento svůj prohřešek pozapomněli. Pokud současně nepřebírali poštu ze soudu, může se stát, že po několika letech najednou u jejich dveří zazvoní soudní exekutor a domáhá se zaplacení původní pokuty, nákladů soudního řízení a zastoupení advokátem, jakož i nákladů exekučního řízení.

Když dlužím, co předchází exekuci?

Vždy předchází soudní řízení a následné usnesení soudu o nařízení exekuce. Soudní exekutor pak posoudí, jakým způsobem bude exekuce provedena v rámci zákonem stanovených způsobů, a vydá exekuční příkaz ohledně majetku, který má být exekucí postižen, proti kterému není přípustný opravný prostředek. Podání odvolání proti usnesení o nařízení exekuce nemá odkladný účinek a nebrání tak exekutorovi v provádění exekučních úkonů a zajišťování majetku povinného exekučními příkazy. Exekuce je provedena, tj. exekuční příkazy jsou realizovány až po právní moci usnesení o nařízení exekuce, tedy po uplynutí lhůty pro podání odvolání či po pravomocném rozhodnutí příslušného soudu v rámci odvolacího řízení.

Kde získáme informace co dělat?

Buď Občanské právní poradny anebo nově i  Bezplatné poradny v exekuci, které na své náklady organizuje Exekutorská komora České republiky.

Kdo kontroluje exekutory, jak poznám, že exekutor jedná ve jménu spravedlnosti a ne v zájmu podvodů?

Toto je dle mého názoru zbytečně konfrontační otázka - soudní exekutoři jsou vybíráni ve velice náročných výběrových řízeních, jejichž součástí jsou mimo jiné i psychologické testy. Soudní exekutoři jsou jmenováni ministrem spravedlnosti a dohled nad nimi vykonává jak Exekutorská komora ČR, tak i Ministerstvo spravedlnosti.

Děkujeme za odpovědi Petru Ustohalovi, tajemníku z Exekutorské komory ČR

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je určitě vitaný počin. V poslední době se mi zdá, že zakony jsou pouze pro zločince, lichvařské společnosti a slušný občan nevi, jak se zachovat, pokud dojde k omylu. Navic zejména finanční společnosti předbíhají postup v řízení a než vam přijde rozhodčí nález už je vymahaná částka u exekutora (není platné) a zkuste se branit, i když víte, že jste vše zaplatila nebo jste si dohodla splátkový kalendář.
Prostě finanční společnost přestane reagovat, vy čekate. Je zajimavé, že odstraňujeme vždy důsledek, vláda by měla zastavit lichváře- tedy tu příčinu, která na vas útočí z reklam, bilboardů, diky jejich obchodním zástupcům, atd.Člověk v tísni pod takovým tlakem snadno podlehne rychlé půjčce bez ručitele a 52% uroků si neuvědomi , potom je už pozdě.
Obrázek uživatelky
profil
to je určitě výborný počin!!
Obrázek uživatelky
profil
Je až neuvěřitelné, co se u nás děje. Ovšem skuteční tuneláři jsou z obliga. Máme takovou vládu, jakou si zasloužíme.
Obrázek uživatelky
profil
Kamarádka přišla domů k exekutorsky zapečetěným dveřím. Byla z toho v šoku. Po douhých hodinách, výhrůžek a telefonátů jí byt odpečetili. Chtěli totiž zabavit majetek pánovi, který již několik let nebydlel ve vedeljším vchodě a ale jmenoval se podobně (Žižka x Šiška = příklad). Místo aby se jí omluvili, jí exekutor oznámil, aby si uvědomila, že měla velké štěstí, že byl pátek, že se jim už nechtělo všechno vynášet, když v domě není výtah....SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles