8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak se vyznat v investování a cenných papírech

24. 09. 2008 | Finance

Do čeho se dá investovat

Investovat se dá různým způsobem. Můžete nakupovat starožitnosti, drahé kovy, obrazy nebo třeba nemovitosti a počítat s tím, že dlouhodobě jejich cena poroste a vy, až se je rozhodnete prodat, na nich vyděláte. Investovat se dá ale též na kapitálovém trhu. Mnohým z nás jen při vyslovení slova cenný papír a kapitálový trh připadá, že se jedná o něco velmi složitého a záhadného. Není tomu tak. Investování na kapitálovém trhu funguje na stejném principu, jen místo starožitností kupujete cenné papíry.

Cenné papíry

Na kapitálovém trhu se obchoduje se dvěma základními cennými papíry – akciemi a dluhopisy. Koupíte-li si dluhopis, půjčujete vlastně peníze tomu, kdo dluhopis vydal - společnosti, vládě, městu. Dlužník vám musí tuto půjčku po určitém čase spolu s dohodnutým úrokem zase splatit. Jako akcionářky se stáváte spolumajitelkami společnosti, jejíž akcie jste koupily, a máte nárok na podíl ze zisku (dividendu). Většina investorů ale nekupuje akcie kvůli dividendě, ale protože doufá, že cena akcií se bude zvyšovat a v budoucnu je prodá se ziskem. Akcionář tak může vydělat na vyplácených dividendách a na rozdílu mezi nákupní a prodejní cenou akcií. Ne každá společnost však dividendy vyplácí a cena akcií může samozřejmě také klesat.

Pomůže obchodník s cennými papíry

investice a cenné papíryInvestovat do akcií však může představovat poměrně vysoké riziko pro někoho, kdo není dostatečně zběhlý a nemá dostatek zkušeností ani informací o vývoji trhu, hospodářské situaci společností apod. Proto je vhodné oslovit obchodníka s cennými papíry (jejich seznam je na stránkách České národní banky www.cnb.cz). Jejich výhodu je, že tyto informace mají a jsou schopni vám poradit, do čeho investovat, kdy je vhodná doba akcie prodat. Mohou vaše peníze také investovat za vás podle vašeho investičního zaměření. To znamená podle vašeho vztahu k riziku, předpokládané délky investice a cílů vaší investice. Pro riziko přitom platí jednoduchá poučka – čím vyšší je očekávaný výnos, tím vyšší je riziko. Chcete-li však investovat dlouhodobě, rizika se zbytečně nebojte a vyberte si cenné papíry, které odpovídají délce vaší investice, jinak přijdete o šanci na vyšší výnos.

RM-Systém a burza

Cenné papíry se obchodují na Burze cenných papírů Praha a RM-Systému. Druhý jmenovaný je zaměřený na drobné investory, kteří mají možnost na RM-Systému kupovat cenné papíry v menších objemech a tedy za nižší finanční částky. RM-Systém vychází investorům vstříc také svými rozumnými poplatky. Jaké jsou aktuální kurzy akcií na burze a RM-Systému najedete každý den třeba v Hospodářských novinách.

Kolektivní investování

Název kolektivní investování nemusí znít uším úplně mile, ale je to i ve světě běžný způsob kupování cenných papírů. Nekupujete totiž konkrétní dluhopisy nebo akcie, ale podílové listy podílových fondů. Ty shromažďují peníze od investorů a za ně pak profesionální správce kupuje ve větších objemech různé cenné papíry. Existuje pestrý výběr fondů, které se od sebe liší doporučenou délkou investic, rizikem a výnosem.


Čtěte také:
Jak přilepšit domácí kase

Zdroj: Fio.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kolektivní investování je supr a pohodlný nemusím sledovat trhy akcí. Taky je to dobrý začátek pro toho kto chce začít se zhodnocováním peněz a celkově s investováním.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles