8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční předsevzetí má být motivací ne trestem

31. 12. 2011 | Finance
Snad každý si někdy v životě dal nějaké předsevzetí, ovšem jen málokdo jej dokázal naplnit. Vůbec nejčastěji se lidé k něčemu „zavazují“ s příchodem nového roku. Dají si závazek, že zhubnou, budou více sportovat a také šetřit. Jenže uplyne 14 dní a jako obvykle se vyhýbají váze, válí se na pohovce a účet zeje prázdnotou. Co je potřeba udělat, aby rok 2012 dopadl jinak?

Odborníci vědí, kde lidé dělají nejčastěji chybu. Problém je v tom, že většina předsevzetí je nerealistická, nekonkrétní a mnozí si stanoví přehnané cíle. Jak pak ubíhají dny a výsledky snažení nejsou vidět, tak motivace mizí. S ní odchází i snaha a vše se vrátí do starých kolejí.

Pokud chcete uspět a opravdu něco ve svém životě změnit, pak právě start nového roku je ideální. K úspěchu pomůže, když si vytyčíte konkrétní metu. Novoroční předsevzetí si rozvrhnete do několika menších kroků a stanovíte si i postupné cíle. Když je splníte, tak si udělejte radost a něčím se odměňte. O svém plánu řekněte také svým nejbližším, kteří vás mohou podpořit a pomoci. Pokroky si pečlivě zapisujte, abyste se ve „slabší“ chvilce měli o co opřít.

Předsevzetí nejčastěji souvisí se zdravím a penězi

penízeSnad úplně nejčastěji si lidé o půlnoci na Silvestra slibují, že zhubnou, začnou sportovat či přestanou kouřit. Dietu po Vánocích totiž potřebuje kdekdo, jelikož cukroví, chlebíčky a další dobroty se na váze většinou citelně projeví. Odborníci však upozorňují, že hubnutí je úspěšnější na jaře, takže je na zváženou, zda přece jen s plněním tohoto plánu chvilku nepočkat.

Ovšem u sportu rozhodně není důvod, proč byste jej měli odkládat. Máte-li rádi zimní radovánky, vyrazte na lyže. Pokud sněhu neholdujete, zkuste jógu, pilates nebo v poslední době tolik oblíbenou zumbu. Ideální je, když si najdete takový sport, který můžete provozovat sami, vyhnete se tak výmluvě, že kamarádka zrovna tento týden nemůže jít cvičit. Předsevzetí, které souvisí se zdravím a také velmi výrazně i s penězi, je přestat kouřit. Jelikož cigarety mají neblahý vliv jak na plíce, tak na peněženku.  

Mnoho lidí s novým rokem přijde na to, že jejich výdaje přesahují příjmy, a tak se rozhodnou šetřit. „K úsporám výrazně pomůže, když si lidé budou zapisovat, za co peníze utratí. Udělají si tak přehled ve svých výdajích. To jim pomůže v rozhodnutí, které položky jsou zbytečné a mohou je omezit,“ radí Pavla Hávová a doplňuje: „Dobrou variantou je také spořicí účet, na který si lze každý měsíc odkládat pár stokorun. Díky tomu si můžete našetřit zajímavé částky.“  

Novoročních předsevzetí je však mnohem více a mají také dlouhou tradici, která sahá až do antického Říma. Přesto od nich mnoho lidí v současnosti upouští. Většinou je to z toho důvodu, že stejně nikdy žádné nedokázali dodržet nebo v nich nevidí smysl. Nevěří, že nový rok může být docela jiný, než byl ten předchozí. Právě ráno na Nový rok, kdy ležíte v posteli a přemýšlíte, co jste udělali špatně (protože se tak cítíte), může velmi dobře posloužit k rekapitulaci vašeho života. Je to pravá chvíle, abyste si dali novoroční předsevzetí. Ovšem to, že příští rok nebudete Silvestra tak moc slavit, raději vynechejte. Pravděpodobnost, že byste jej dodrželi není příliš vysoká a přece jen byste si měli dávat reálné cíle.

Zdroj: ČSOB

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !