Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodiče malých dětí získají v květnu a červnu slevu na očkování proti žloutence typu A

28. 05. 2010 | Finance
V průběhu měsíce května a června mohou rodiče u příležitosti edukační kampaně zaměřené na prevenci žloutenky (virové hepatitidy) typu A získat 20% slevu na očkování svých dětí. Děti jsou v rámci povinného očkování chráněny pouze proti žloutence typu B, která se přenáší tělními tekutinami – například krví.

Očkování proti žloutence typu A patří v České republice do kategorie nadstandardní. Právě tímto typem žloutenky se ale děti mohou nakazit, například dotknou–li se úst rukou, ve které dříve držely kontaminovaný předmět. V období před nástupem léta je vhodný čas na to nechat děti očkovat a poskytnout jim tak účinnou ochranu proti žloutence typu A, ještě než se rozjedou za prázdninovým dobrodružstvím.

Očkování proti žloutenceŽloutenka typu A je virové onemocnění jater. Jedná se o vysoce infekční nemoc, která se v kolektivech dokáže rychle šířit. Virus se do těla dostává ústy, nejčastěji ve formě kontaminovaného jídla. Mnohdy se přitom stačí pouze dotknout kontaminovaného předmětu a poté úst. Vzhledem ke způsobu přenosu infekce, jsou riziku nákazy žloutenkou typu A často vystaveny zejména děti. Riziko vzniku onemocnění u dětí zvyšuje také fakt, že se mnohé děti se žloutenkou typu A za svůj život ještě nesetkaly, a proto jsou vůči onemocnění vysoce vnímavé. Děti předškolního a školního věku tráví hodně času v kolektivech, hrají si venku, rozdělují si jídlo s kamarády či pijí ze společné lahve. Malé děti zase sbírají věci ze země a často si je strkají do úst, přičemž rodiče mnohdy nemají možnost zajistit kontrolu hygieny.

O prázdninách navíc děti netráví tolik času doma a rozjíždějí se obvykle za letním dobrodružstvím. Na letních táborech, exotických dovolených či na chatě v lese jsou přitom také vystaveny riziku nákazy žloutenkou.

„U dětí nakažených žloutenkou typu A se mohou zprvu objevit příznaky podobné chřipce, ale až u poloviny případů onemocnění u dětí se neprojeví charakteristické zežloutnutí kůže. Pokud se u pacienta nákaza potvrdí, je léčen na infekčním oddělení. Celková doba rekonvalescence se může protáhnout až na půl roku,“ říká MUDr. Stanislava Šimková, primářka Infekčního oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice s poliklinikou v Praze.

Správně si umýt ruce může být pro děti obtížné. Navíc samotné dodržování hygienických zásad nemusí vždy k ochraně dítěte stačit. Očkování je účinnou ochranu před žloutenkou typu A. V průběhu května a června lze získat očkovací látku s 20% slevou. Za jednu dávku této vakcíny tak zaplatí přibližně 730 Kč, tedy o 200 Kč méně místo obvyklých 930 Kč. Očkovaný je proti žloutence typu A chráněný již 14 dní od podání první dávky, druhá dávka se očkuje s odstupem 6 – 12 měsíců. Další přeočkování u imunokompetentních osob není v současné době doporučováno.


Pro děti je do konce června kromě slevy na očkování proti infekční žloutence typu A připravena také edukačně zábavná roadshow o zdraví nazvaná Dobrodružství Rytíře Očka. V rámci kampaně se děti mohou pobavit a zapojit se do soutěží s tématikou zdraví. Hravou formou se např. naučí, jak si čistit zoubky či s pomocí Rytíře Očka zjistí, proč se nemusí bát očkování. Rytíř Očko navštíví mateřské a základní školy ze všech 14 krajů ČR,
o víkendu navíc mohou rodiče s dětmi potkat jeho show v nákupních centrech.
 

Výskyt hepatitidy A dle věku v ČR:

Očkování proti žloutence



















Více informací o žloutence a prevenci v podobě očkování naleznete na webových stránkách Žloutenky.cz

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zaujímalo by ma koľkí to využijú
Obrázek uživatelky
profil
zlava je urcite na mieste
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles