Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto přináší zdravotní rizika pro děti

5. 07. 2008 | Výchova
Období letních prázdnin přináší pro děti různá zdravotní rizika. Úrazy jsou v ČR podle statistik stále ještě nejčastější příčinou úmrtí dětí. Zdravotnická záchranná služba Prahy - územní středisko záchranné služby (ZZS HMP - ÚSZS) ročně ošetří při svých výjezdech kolem 6500 dětí. Z toho se v loňském roce týkalo 55 ošetření právě dětských úrazů.

"Už poslední školní den se každoročně stává i dnem výjezdů pražských zdravotnických záchranářů ke školákům, kteří dobré nebo špatné vysvědčení zapíjejí alkoholem. Jen v loňském roce v den vysvědčení vyjížděli k dětem pracovníci záchranky devětadvacetkrát, z toho k 10 podnapilým nezletilým ve věku od 13 do 17 let. V dnešní době mobilních telefonů by měli mít tenhle fakt rodiče na paměti a raději svého potomka na dálku zkontrolovat, aby náhodou někde s kamarády neoslavoval," upozornil náměstek primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence provoz ZZS HMP spadá.

zdravotní rizika pro dětiKromě opilosti a následně třeba ničení veřejného majetku je zde v případě dětí i další nebezpečí. "Dětský organizmus není na alkohol zvyklý a i vzhledem k jeho omezené kapacitě často popíjení končí otravou alkoholem. Zde už hrozí vážné zdravotní komplikace a může dojít i k úmrtí dítěte, například v důsledku vdechnutí zvratků nebo zástavě dechu," varoval ředitel ZZS HMP Zdeněk Schwarz.

Nadcházející prázdniny pak znamenají pro většinu dětí uvolněnější režim, než na jaký jsou zvyklé v průběhu školního roku, a více volného času. Jsou také obdobím zvýšené sportovní aktivity. To přináší určitá zdravotní rizika a rodiče by měli mít na paměti několik základních pravidel, kterými je lze snížit. Jedná se hlavně o zvýšenou péči o děti v průběhu dne, která by měla nahradit chybějící dohled školy. "Hlavní příčinou úrazů dětí bývá právě nedostatečný dohled dospělých a špatná nebo žádná organizace jejich volného času. Pohled do statistiky loňského roku pak dává jasný obraz o nejčastějších způsobech poranění dětí v Praze. Na prvním místě jsou to dopravní nehody, celkem 25 případů, dále 13 případů pádu z výšky a 11 dalších úrazů," uvedl náměstek Blažek. Detaily jsou v příloze.

Důležité je i to, aby při různých sportovních činnostech, například při jízdě na kole, na koni či kolečkových bruslích děti používaly ochranné pomůcky, hlavně helmy a různé chrániče. Rodiče by také neměli podceňovat nebezpečí, které v dnešní době bazénů na téměř každé zahradě rodinného domu hrozí zejména malým dětem při pádu do vody. A konečně by také neměli rodiče zapomínat na využívání mobilních telefonů k tomu, aby měli neustálý přehled o tom, kde jejich ratolest právě je. "V našich statistikách se sice během léta dramatický nárůst úrazů dětí neprojevuje, ale to samozřejmě způsobuje i fakt, že mnoho dětí na prázdniny odjíždí z Prahy pryč," doplnil na závěr ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.


Autorka: Kateřina Bouda Kašparová
Ochrana obyvatel



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda