Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Tak jde čas...i v právu

29. 06. 2010 | Finance

Určitě si každý občas řekne – jak nám ten čas ale rychle letí – co se týče času v právu, zde to platí dvojnásob. Jaký význam má tedy samotný čas v právu? Čas je nejdůležitější právní skutečností. Může nám pomoci, ale také uškodit. Jak?


Jednou ze základních skutečností je, že nám může právo zaniknout po uplynutí určité lhůty. To například znamená, že pokud dostaneme soudní (správní) rozhodnutí, proti kterému se chceme odvolat, ale nestihneme to v dané lhůtě (konkrétní lhůta bývá vždy napsaná v samotném rozhodnutí), naše právo nám tímto zanikne a my se již odvolat nemůžeme.


casDále může také dojít k tzv. prekluzi – což je neuplatnění práva ve stanovení době. Pokud dojde k nějakému plnění (ať už peněžitému či nepeněžitému) po uplynutí této doby, je toto obohacení bráno jako bezdůvodné a musí být zpět navráceno.


Může dojít také k promlčení. To znamená, že právo nebylo vykonáno před soudem ve stanovené lhůtě (obecně je to lhůta 3 let). Uplynutí této lhůty má ale určité následky a to například, že se již nemůžeme domáhat určitého nároku soudní cestou. Promlčení musí být však namítnuto, soudcem nebo účastníkem řízení.


U jistých práv však k promlčení nedochází. Jsou to především osobní a osobnostní práva (právo na život, zdraví, čest, právo k projevu osobní povahy) nebo osobně majetková či vlastnická práva (vynález, autorská práva, právo vlastnit)


Existuje také vydržení, což se především uplatňuje u majetkových práv. Pokud v dobré víře vlastníme nějaký předmět nebo jiný majetek, ale ten ve skutečnosti není náš, je kradený atd. (typický příklad koupě v zastavárně), po uplynutí doby stanovené zákonem se stáváme právoplatným vlastníkem. Což v praxi znamená, že pokud se vám po pěti letech ozve osoba, že údajně vlastníte její kolo nebo mobilní telefon, má smůlu. Vy jste se totiž stali oprávněným vlastníkem.


Tak jak jde čas v právu, to už teď víte. Čas nezastavíme ani ho nepopoženeme, a zvláště, co se týče soudních sporů...


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tam sú také prieťahy , ako by tam zaspali dobu
Obrázek uživatelky
profil
v prave sa čas vlečie
Obrázek uživatelky
profil
Už toho fakt nech, akorát ztrapňuješ sama sebe a jestli myslíš, že tomu tak není, napiš článek na téma presumpce neviny, když tohle dokážeš,- v praktickém případě, jak u Tebe bývá zvykem, - předem klobouk dolů
Obrázek uživatelky
profil
toš tys jí to dala....
Obrázek uživatelky
profil
Právo? Hmmm?!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Zajíc