Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Změním svůj život, aneb přestanu žít od výplaty k výplatě

5. 03. 2021 | Finance
Začít víc šetřit a vytvořit si tak příjemný finanční polštář je téma pro řadu z nás. Obzvlášť pro ty, kteří žijí tzv. „od výplaty k výplatě“. Každá koruna navíc je dobrá. Nemít žádnou finanční rezervu nám na pohodě rozhodně nepřidá. Zvlášť pokud jde o rodinný rozpočet, kdy s počtem dětí roste i výše výdajů.

Udělejte si v tom přehled

K našetření pohodlné finanční rezervy vedou pouze dvě cesty. Utrácet méně peněz nebo jich více vydělávat.

Než se vrhnete do plánů, jak začnete šetřit, je dobré udělat si přehled, jak na tom nyní jste. (podívejte se na tabulku ve fotogalerii pod článkem)  Spočítejte si nejdřív své příjmy za poslední měsíc. Příjem nemusí být jen výplata. Počítá se i druhý byt nebo volný pokoj, garáž či chatka – to vše můžete pronajmout. Nezapomínejte ani na nejrůznější příspěvky od státu, na které máte nárok.

rodinné financeNásledně si sečtěte veškeré vaše výdaje. Začněte u těch, které se dlouhodobě nemění, tedy: nájem nebo hypotéka, platby za energie, vodu, odpad, internet, telefon, pojištění, splátka půjčky apod. Pak spočítejte ty, jejichž výše se může v krátkodobém měřítku měnit, tedy: potraviny, doprava, opravy v domácnosti, nákup nového vybavení, drogerie, oblečení, školní potřeby, dovolená, drobné výdaje, investice, dárky a nakonec volný čas. Nezapomeňte započítat i výdaje, které platíte jednou ročně. Do měsíčního rozpočtu přičtěte jednu dvanáctinu ze všech ročních poplatků.

Nakonec porovnejte výši všech příjmů a výši všech výdajů. Gratulujeme, právě jste udělali první správný krok směrem k finanční rezervě!

Klíčem jsou vyšší příjmy a nižší výdaje


V tento moment již máte reálnou představu o zdraví vašeho rodinného rozpočtu. Pokud jste v situaci, že výsledek je nula nebo dokonce víc utratíte, než vyděláte, je nejvyšší čas to změnit.

Existuje několik osvědčených metod.
V první fázi se zamyslete, zdali všechny vaše výdaje jsou opravdu nutné. Začít šetřit můžete ihned. Například v kategoriích „Volný čas“, „Dary“, „Nákup nového vybavení“ se jistě najdou položky, bez kterých lze žít, nebo je lze výrazně snížit. Přestat kouřit nebo omezit výdaje za pivo totiž pomůže nejen vašemu zdraví, ale prospěje i peněžence.

V druhé fázi promyslete, jestli nemůžete navýšit vaše příjmy. Pokuste se překonat ostych a požádejte o zvýšení platu. Za pokus nic nedáte a výsledek vás třeba mile překvapí. Pokud to nevyjde, a máte prostor, poohlédněte se po brigádě. I 800 Kč ze sobotní odpolední výpomoci se totiž počítá.


Vytvořte si rezervu, vytvoříte si pohodu


Další metodou, jak zvýšit zůstatek vašeho rozpočtu, je spoření. Odzkoušených a funkčních metod na vytvoření finančního polštáře je mnoho. Důležité je mít systém, kam a jak hodlám střádat. Součástí systému může být i kasička, obálka nebo zavařovací sklenice. Můžete si začít schovávat jednu minci (třeba padesátikorunu) pokaždé, když vám ji v obchodě vrátí při placení, nebo doma vysypávat do kasičky drobné z kapes.  Efektivnější volbou může být spořicí účet, který si založíte u své banky.

Stanovte si cíl. Naspořeno bystě měli mít aspoň tři výplaty. Pokud jste „na volné noze“ stanovte si výši 6 platů! Tato rezerva vám slouží pro případ ztráty práce, nemoci nebo nenadálých životních situací. To, co uspoříte nad rámec vytvořené finanční rezervy, můžete použít třeba na dovolenou, dárky nebo nový automobil.

Co s takto vytvořeným polštářem? Základní poučka zní „zapomeňte“ na něj. Rozhodně z něj neplaťte běžné výdaje.

Odkládejte si bokem hned po výplatě


Systém a pravidelnost je pro vytvoření úspor nejdůležitější. Peníze určené do vašeho finančního polštáře odkládejte hned po výplatě. Když nebudete mít peníze po ruce v peněžence nebo na běžném účtu, budete míň utrácet za zbytečné věci. Uvidíte, že si na to rychle zvyknete.
Nejjednodušší cesta je stanovit si přesně danou částku, kterou pošlete „do polštáře“. Nastavte si trvalý příkaz, který dva dny po výplatě automaticky pošle určenou částku na váš spořicí účet. Začít můžete s 500 Kč měsíčně, za rok tak budete mít „v polštáři“ 6 000 Kč (pokud zvládnete 1 000 Kč, udělá to 12 000 Kč).

My vám však doporučujeme trošku upravenou verzi této cesty. Místo přesně dané částky si stanovte procenta ze všech měsíčních příjmů. Začněte s desetinou a nezapomeňte si opět nastavit trvalý příkaz pro převod na spořicí účet. S čistými příjmy 18 000 Kč našetříte za rok 21 600 Kč, a to už je víc než jedna výplata! To pravé kouzlo této metody však spočívá v tom, že pokud se vám kdykoliv v budoucnosti příjmy zvýší, zvýší se i částka, kterou budete šetřit. Jen se nezapomeňte držet procent, které jste si stanovili.

Pro opravdové rváče máme ještě jednu možnost. Spočítejte si měsíční nutné výdaje, k těm připočtěte rozpočet na potraviny, běžný provoz domácnosti, dopravu. Souhrnné částce „Na volný čas“ se věnujte a přiškrťte ji co možná nejvíce. Výslednou sumu si nechte na svém účtu a zbývající peníze pošlete pravidelným bankovním převodem na spořicí účet. Myšlenka spočívá v tom, že výdaje udržujete na minimu i pokud se vaše příjmy budou zvyšovat. Naspoříte tak rozhodně nejvíce.

Rada na závěr

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, jděte do toho s partnerem či partnerkou. Našetříte si tak ještě víc, podpoříte se navzájem ve slabých chvilkách a domluvíte se, jak svou změnu přístupu k rozpočtu domácnosti v budoucnu oslavíte.

Zdroj: Provident
Foto: Marek Reichl


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Změním svůj život, aneb přestanu žít od výplaty k výplatě:

Změním svůj život, aneb přestanu žít od výplaty k výplatě
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !