8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Boženka a Venoušek

16. 06. 2012 | Vaše příběhy
Boženka pochází z pěti dětí v malé vesničce u Boubína. Venoušek z malebné vísky od Kladna. Je jedináček, měl sice bratra - dvojče, ale ten zemřel krátce po narození. Oba se náhodně setkávají v našem městečku.

Ona přijela za sestrou na návštěvu podívat se na prvního malého synovečka.
On se svojí  maminkou byl nakupovat.

Náhoda chtěla, že oba  dva si ve stejný okamžik  všimli mladé maminky, která z kočárku ztratila dudlíček pro dcerušku. Tu zasáhl osud či Amorek vystřelil svůj šíp, neb jak se ohýbali, přišel náraz a oba měli bouli na čele. Tak se seznámili. Po roce známosti byla svatba. Ona se už nevrátila do své rodné vesničky a zůstala v našem městečku žít po boku Venouška. Život nebyl vždy snadný ani procházka růžovým sadem, zažili i bolest při ztrátě prvorozeného syna, později dcery, ale jak čas běžel dál, narodila se jim další dítka. Nikdy se nevzdali, svoji cestičku si vyšlapali.

Boženka a VenoušekDětem vyprávěli příběhy z mládí v zimě při černé hodince, to pak nikdo ani nedutal, zobáčky pěkně otevřené a čekalo se, co bude dál. Tatínek Venoušek přikládal do kamen a maminka Boženka se jen mile usmála, pohladila očkem svoji drobotinu i muže, který ji vzal za ruku a pohladil. Na stropě byl odraz od plápolajícího ohně z kamen, stůl zas nesl stopy od hrnků s bílým kafem a talíře s buchtami. Zpívalo se, hrály různé hry.

Prostě klid a pohoda. Jen ten čas nějak běžel neúprosně rychle dál. Děcka pomalu vylétala z hnízda, tu zůstala Boženka s Venouškem a pejskem Renou sama v bytečku. Bylo smutno, ač tatínek  miloval maminku, chodili spolu na vycházky, navštívit vnoučátka, ale doma už nebyl ten nepokoj, hlahol, smích či křik. Nakonec vyměnili byteček za menší a už jim bylo líp. Jejich láska, která trvala více jak 40 let, opět prohřála, prosvítila tento kouzelný domov, kam se každý vracel tak rád. Bohužel smrt si nevybírá. Venoušek zůstal sám, s láskou ve svém srdíčku vzpomínal na svoji milovanou Boženku.

Každý den jí chodil dávat novou kytičku na hrobeček, vždy žlutou, neb maminka tuto barvu nejvíce milovala. Říkávala, že je to barva sluníčka teplíčka. Měla pravdu. Přes zimu nechodil, neb cesta byla namrzlá, to pak v pokojíčku na nočním stolečku byla fotečka a kytička. Nebyl den, kdy by se svojí milou nemluvil, ač už byla v nebíčku. Vždy promlouval k mamince, co ho trápilo a jako by mu ona dávala rady. Našel sílu jít zase dál. Přímo pookřál při narození poslední vnučky Aničky.

A že ta to s dědouškem umí. A tatínek? Nuž ten vypráví babičce Božence, co zase ta malá natropila. A představte si, dokonce vozil i kočárek. Jen nevím, zda mamince se přiznal. On nerad tlačil kočárky. Ale to už je zase jiný příběh.

Tak toto je láska, kterou prožila moje maminka s tatínkem, z pohledu své dcery Kašpárka.

Kasparek - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
krásný příběh, moc krásně jsi to napsalaSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jednej veľkej lásky muža a ženy a tiež krásna spomienka od milovanej a milujúcej dcéry.
Obrázek uživatelky
profil
to je smutné,bránit rodině. tatínkovo kamarád měl toto taky jen odešel do Ameriky ale výsledek stejnej. chtěl zajistit rodinu ale už jí nikdy neviděl.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je vidět, že jsi své rodiče milovala. Já jsem moji maminku také moc milovala, ale otce jsem téměř nepoznala, jen jsem si s ním dopisovala. Odešel do Austrálie. Myslel, že se bude moci vrátit, nebo nás pustí za ním, ale nic takového se nestalo!
Jo, život už je takový!SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný příběhSmajlík Máš krásné vzpomínky na dětství a na maminku a tatínkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles