Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co je mladým k smíchu

28. 01. 2010 | Vaše příběhy

V dnešní době si mezi mladými občas připadám jako primitiv. Kdejaké malé dítě umí věci, na které pouze hloupě koukám. Mladí se smějí, že potřebuji všechno několikrát vysvětlit a názorně ukázat. Hlavně nechápou moje otázky typu: A proč se to musí právě takhle?

Když jsem se před lety učila pracovat na počítači, byl to doslova horor, bála jsem se na cokoliv sáhnout, abych něco nevymazala. Časem se to poddalo, ovšem stejně ovládám pouze ty funkce, bez nichž nemohu fungovat. Pokud se něco pokazí, ohromně miluji přivolané odborníky, kteří používají jakousi hantýrku, která je pro mě španělskou vesnicí. To je pak musím vyzvat, aby mluvili laskavě česky. Odpovědí je většinou: “Aha!“ Ale ten ironický úšklebek vidím, myslí si: No jo, stará bába!

Stále se musím sama sobě smát. Když se mě ptal programátor, jaký mám počítač, řekla jsem mu, že takový šedý. Snažil se ovládat, tvářit se přirozeně, ale prostě nechápal, že nemám vůbec potuchy, na co se vlastně ptá.

Strašně dlouho jsem odolávala a odmítala používat mobil, připadalo mi, že budu uvázaná jako pes u boudy. Taky ano! Nafasovala jsem v práci mobil a konec debaty. Přinesla jsem krabičku domů a dala jsem ji synovci: „Dej mi to, prosím, do stavu, aby to šlo, a pak mi vysvětli, co s tím mám dělat!“

Marek si s telefonem hrál a pak začalo učení. Nemyslela jsem si o sobě, že jsem tak tupá. Nakonec to rozsekla moje dcera: „Mami, představ si, že tohle je ENTER  a to druhé Esc!“ Bylo vymalováno. Přestala jsem se té potvůrky bát a dnes ho vypínám, abych měla alespoň občas pokoj. Dnes si bez něj nedokáži představit svou existenci, přímo na ulici si zařídím všechno potřebné.

Při koupi nové televize to bylo jiné, nebyla jsem zvyklá na dálkový ovladač. Stará mi dobře sloužila dvacet čtyři let. Zde byl nápomocen zeť, všechno naladil, zapnout a vypnout již zase takový problém nebyl.

Jednou jsem se vrátila domů a zjistila, že mi mladí koupili DVD přehrávač. Všechno vypadalo připojeno, takže jsem vložila do mechaniky film a čekala. Nedělo se nic, volám dceři: “Miláčku, ono mi to nejede!“ „Máš tam ještě jeden ovladač.“ „Ano, vidím, jenže nic se neděje.“ „A máš vůbec puštěnou televizi?“

Pochopitelně ne.

Pokud půjde vývoj mílovými kroky, nebudu stačit s dechem a jen žasnu, jak i ty moje vnučky vědí, co mají zmáčknout, a přitom jim to nikdo nevysvětloval. Naopak se zeť často zlobí, že si kazí oči u počítače, doma do pracovny nesmějí ani páchnout, u babi je vše povoleno.

Předpokládala jsem, že jsem nad tou moderní technikou konečně začala vítězit, ovšem ouha, nikdy neříkej hop, dokud nepřeskočíš! Podobně tupě jsem vypadala v elektru, když mi odešla stará lednička či sporák, asi jsem před prodavačem vypadala jako pěkně trhlá ženská. Copak jsem měla tušit, že spotřebiče jsou dnes úsporné? Ještě že jsem nezačala vykládat o bílé barvě.

A automatická pračka? Nakonec jsem si nad ni nalepila úplně primitivní manuál, abych z počátku vůbec vyprala. Stejně chodím zapínat pračku s brýlemi na očích, když už to tolik stálo, aby se tomu proboha nic nestalo.

Dodnes nechápu funkci faxu. Strčím do toho papír a vyleze to třeba v Japonsku... Nejdříve se mi chtělo věřit, že ta písmenka přenášejí nějací neviditelní permoníčkové. Podobné je to s e-maily. Během pár vteřin přijde odpověď, vše zařídím doma od stolu. Žádné zbytečné chození a volání.

Přestože téměř denně sedím před monitorem a skypuji se svým přítelem ze San Diega, nikdo mi nedokáže vysvětlit, že ho slyším, jako by byl u nás v pokoji, a vidím každý detail - i to, že si jde udělat kafé.

Pro lidstvo je jediná spása, že nemám řidičák. Což o to, pravidla silničního provozu ovládám lépe než kdekterý řidič, ale rozumět ještě autům, to už je nad mé síly. Často poslouchám, že to jede jak zdechlina, zatímco já se pohodlně vezu a divím se, proč ten řidič tak nadává, když to autíčko tak krásně přede a krajina ubíhá kolem nás.

Svým myšlením jsem zůstala kdesi ve svých mladých letech a říkám si, jak bylo lidem skvěle, když řešili obyčejné starosti, co uvařit, zda je třeba poklidit dobytek, či začít kosit, jestli to nezmokne. Jistě, snažím se přizpůsobit době, jinak to ani nejde, ale v mém věku se to daří jen velmi ztuha.

Občas si říkám, že se ten svět mění strašně rychle. Nač ten kvalt? Vždyť již si často lidé nedokáží třeba v klidu sednout, osobně se navštívit.

 

Zdenka58 - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je technika Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jsm na tom stejně.Poslední v rodině umím ovládat techniku.Než jsem se naučila ovládat počítač,volala jsem dceři co s tím nebo oním.
Obrázek uživatelky
profil
je i můj odvěký nepřítel, všechny nové spotřebiče a " aparáty" většinou obrečím a jen pomalu se s nimi sživám...Jsem zkrátka staromil, který se muí přizpůsobovat novým časům!
Obrázek uživatelky
profil
to trošičku ode mne škodolibost,ale jsem tak ráda,že nejsem jen já s technikou ve válečném stavu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice