Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Draní peří

26. 04. 2014 | Vaše příběhy

Vzpomínám na dlouhé zimní večery, kdy krajina kolem nás byla pokryta vysokou sněhovou peřinou, mrzlo až praštělo, v kamnech vesele plápolal oheň a meluzína se proháněla naším komínem. To bylo moje dětství.

Žili jsme v babiččině a dědečkově domku. Vedle nás, podél silnice,  stála další stavení.  Od jara se většinou kolem každé chaloupky pásly husy, kachny, slepice, v králíkárnách spokojeně pobíhali králíci, někdo choval v chlívku kozu. My jsme měli na dvorku srnku, husy a v králíkárně králíčky. Nejvíce užitku bylo z husí. Husy, kromě výborného masa a sádla, poskytovaly ještě peří. Nejkvalitnější peří bylo peří prachové, které má husa na svém hrudníku. Je lehké a jemné. Před oškubáním babička zahnala husy do rybníka, aby peří bylo co nejbělejší.  Když se v rodině nastřádalo větší množství peří, bylo třeba ho sedrat. Babička pozvala kamarádky, sousedky a známé ženy, aby pomohly s jeho zpracováním. Místnost, kde se mělo peří drát,  musela být připravena  pro dračky.

draní peříDoprostřed místnosti přinesli muži stůl, někdy dva, kolem přidali židle, na stůl položily hospodyně velký hrnec dnem vzhůru. Dračky si uvázaly zástěry, hlavu pokryly šátkem uvázaným „na babku“ a posadily se kolem stolů. Začaly drát. Peří tvoří osten, z něhož vyrůstá prapor a tento prapor se z ostenek jemně strhává, což je vlastně draní peří. Sedrané peří vkládaly dračky pod velký hrnec, ostenky si většinou házely do zástěry a pak je vsypávaly do papírového pytle. Menší děti do místnosti většinou nesměly, protože stačilo málo a peří poletovalo všude. Já jsem od svých  osmi let chodila drát s babičkou. Měla jsem nakázáno: chovat se slušně, nekašlat, pomáhat při draní a neplést se dospělým do řeči. Chovala jsem se vzorně, protože tolik příběhů, vtipů  i strašidelných vyprávění se nedalo nikde jinde slyšet než při draní peří.  Kdybych babičku neposlechla, už by mě s sebou nikdy nevzala. Samozřejmě jsem také drala. Byla jsem docela šikovná.

Peří se dralo děvčatům, někde i chlapcům do výbavy. Do velké peřiny se dávaly 4 kg sedraného peří, do polštáře 2 kg. Na jednu postel bylo počítáno se dvěma polštáři. Celkem se tedy muselo sedrat 8 kg peří, ale děvčata dostávala z domova 2 peřiny a 4 polštáře, což obnášelo 16 kg peří. Tak velké množství se dralo několik zim. Dnes už  mladí dávají přednost lehkým dekám z dutého vlákna a ortopedickým polštářům vyplněným různými druhy náplní. Ale to jsem odbočila. Když se konečně sedralo všechno peří, nastaly doderky. Na ně jsem se těšila nejvíce. Když  poslední peříčko zmizelo pod velkým hrncem, hospodyně uklidila stoly, pokryla je čistým ubrusem a začala přinášet na stůl různé dobrůtky. Dračky odložily zástěry a šátky a vrátily se ke stolu. Já jsem se hrozně těšila na žloutkové věnečky, které pekla naše sousedka, k tomu se podával čaj, do něhož  občas dostaly dračky i trochu rumu. V některé rodině se na stole objevila bábovka, jinde to byly jablkové řezy, koláče s povidly a tvarohem, jablkový závin a různé jiné zákusky. Objevoval se ale také domácí chléb namazaný husím sádlem, domácí kyselé okurčičky, křížaly z jablek apod. Příští den se dračky přesunuly do další rodiny.

Z peří se ještě vyráběly mašlovačky, u nás se říkalo peroutky nebo mastičky.

Vyráběly se z peří z letek /křídel/. Z každého brka babička odtrhla spodní dvě třetiny peří, několik brk složila k sobě, musel jich být lichý počet  a pevně je svázala slabým provázkem. Jednotlivá brka pak proplétala až se dostala na konec, ten pak zbylým provázkem omotala a brka zastřihla. Dnes se kvalitní mašlovačky těžko shánějí. Místo nich se prodávají mašlovačky silikonové.

Perlička na závěr. Dnes jsem se vypravila s fotoaparátem do sousední vesničky, abych si vyfotografovala na nějakém dvorku husu. Nepovedlo se. Cestou domů jsem ale objevila na okraji naší obce, u menšího hospodářského stavení, dvě husy. Jedna se pásla, druhá na mě hleděla, ale obě byly ode mne dost vzdálené. Vyfotila jsem je, ale moje představa o pěkné fotografii byla trochu jiná. Omlouvám se.


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Draní peří:

Draní peří
Draní peří
Draní peří
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
hezký článekSmajlík mašlovačky takto vyráběné mám nejraději, na ty silikonové si nemohu zvyknout Smajlík a fotečky se povedly Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Veľmi pekný článok a spomienka na detstvo Smajlík.

Ja som bola mestské dieťa a hoci sme bývali v rodinnom dome a naši chovali prasiatka a sliepky, páračky poznám len z filmov.
Ale aj tam ma vždy fascinovala ich atmosféra.
No a "naživo" to musí byť zážitok na celý život Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
manželka si to jistě zaslouží. Přeji vám oběma, aby vaše manželství vydrželo. Važte si jeden druhého!Smajlík
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já si na draní moc nepamatuji, ale vím, že jsme chodili k jedné tetičce ve vesnici a maminka jí s peřím pomáhala..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já pomáhám při draní peří svojí ženě, pro tu bych udělal i horší věci.
Upřímně řečeno - mám však taky velice rád tu atmosféru pohody a soudržnosti bab, vyprávění (zejména, když zapomenou, že mezi nimi sedí chlap).
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles