Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Holoubek

9. 04. 2016 | Vaše příběhy
Je krásný sluníčkový den, já sedím v ušáku a jen tak koukám do dáli z okna. Tedy koukám, to není přesné, jsem spíše myšlenkami někde zcela jinde. Však  děcka volala, nepřijedou. Tož přemýšlím, zda mám či nemám chystat svátky. To víte, jsem sama doma s manžílkem a zvířátky. Návštěva nepřijde a vše, co nazdobím, též budu muset uklidit. Myslím, že ubrus postačí, vázička se zlatým deštěm či břízkou nebudou špatným kytím. Dříve bych určitě volila květenu jinou, tulipán, narcis či frézie, ale teď? V jednoduchosti je krása.

Tak myšlenky pomalu plují dál. Tu přilétne holoubek, je celičký bílý, znám ho, dost často zde sedává. Vybral si náš parapet. Občas si spolu „povídáme“, tedy já mluvím, on kývá hlavičkou. Má tam i mističku se zobáníčkem.
Dnes je to ale jiné. Hlavičku má položenou na rámu okna, hledí do bytu. Kukadýlka mrkají. Ne, nemrká na mne, kdepak, to jen očka mžourají. Bude spát. Přenáším se do doby svého mládí, přesněji dětství. Holoubek už spí.
 
Tatínek měl kamaráda, kolegu z práce. Ten bydlel ve vesničce za naším městem. Nebylo to daleko, kdepak. Cesta vedle mezi loukou a hájkem. Ráda jsem tam chodila. To víte, městská dítka a najednou tolik volnosti. Čas rychle utíkal, konec promenádování či lítání skončil. Opět se muselo být hodné.To aby se tatínkovi nedělala ostuda. Copak sestra, problém neměla, ale já, upovídaná Rozárka, to bylo horší. Ale strejda, tak jsme mu směly říkat, nás znal, věděl, že papulku nezavřu a věčně nezodpovězená otázka proč byla stála připravená.

holoubekMěly jsme dovoleno běhat po zahradě,  jen do takového divného domečku se nesmělo. Víte, byl vážně divný, takový inu kmen a nahoře budka, velká budka. Nic víc. Nikde nikdo, prostě taj. Co to asi je? Kdo ví. Má zvědavost byla převeliká, ještě jsem takovouto zvláštnost nespatřila. Nahoru se nedostanu, schůdky žádné, žebřík taky, ale to bych dostala na dupku, kdybych lezla po výškách. Tož toto jsem věděla.
Inu, nezbylo nic jiného, než pozorovat cvrkot. Dlouhou dobu se nic nedělo. Má pozornost  pomalu ochabla. Kdo by taky koukal na cos, když se nic neděje. Byla jsem zabrána do výroby bláta, když přišel strejda a pravil: „Koukej, kdo přiletěl.“ Ten domeček na kůlu byl plný holoubků. Vrkali do všech stran. Já pochopitelně jejich přílet propásla, však bláto je bláto. To se prostě stává. Tvoření odpoutalo moji pozornost od podivné stavby. A tatínek, inu, ten se smál, když viděl, jak vypadám. Celá upatlaná, vykulená a hlavně němá!!! „Jo, Véno, máš klid, ale počkej doma, to ti Božka dá.“  S těmito slovy na rozloučenou a plným košíčkem dobrot jsme odcházeli domů. Pokud se ptáte, kdo probudil tuto vzpomínku, inu, holoubek na okně přeci. Tak, tak... Holoubek to byl.

Kasparek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Holoubek:

Holoubek
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Evi, zatoulala jsem se k tobě také asi ve vzpomínkách, zvědavá na článečky, které mne vždy zaujaly. Ani tento nezklamal a přinesl mou vzpmínku na hraní u babičky na půdě, kde bylo tolik zajímavých věcí.
Obrázek uživatelky
profil
Hezká vzpomínka.Naše vnučka holoubky miluje, vždy je pozoruje na náměstí a mluví s nimi. Naštěstí nejsou v našem městě přemnožené.
Obrázek uživatelky
profil
Evi,moc pěkné vzpomínáníSmajlík Vždy to krásně sepíšešSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezké vzpomínáníčko..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
No konečněSmajlík, už mi tvé milé vzpomínání chybělo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles