Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jsme v tom, pravila přítelkyně mého syna

20. 08. 2015 | Vaše příběhy

„A teď budeme nosit placku s nápisem, že jsme v tom,“ pravila přítelkyně mého mladšího syna. Oba studují na vysoké škole a jiné plány do budoucna, než dokončení studia, se zatím neřešily. Nevyskočila jsem dva metry do vzduchu, jednak máme nízké stropy a jednak mám trochu pomalejší reakce, což někdy bývá mylně vysvětlováno jako chladnokrevnost a přispívá k mému image drsné ženy. Jen jsem na ni zůstala koukat a čekala, co bude dál. Za malý okamžik jí to došlo a rychle se začala obhajovat:  „To ne, tak jsem to nemyslela, že jsme  ‚v tom‘, ale že jsme v tom - V TOM REGISTRU!“

Sice jsme o vstupu do Českého národního registru dárců dřeně před časem s dětmi již hovořili, ale když k němu nyní opravdu došlo, hlavou se mi honila spousta různorodých myšlenek. „Tak to je skvělé,“ řekla jsem, ale nebylo v tu chvíli jasné, zda proto, že ještě nebudu babičkou, nebo proto, že mám zdravé a úžasné děti, které možná někomu zachrání život.

A jak to probíhalo?

„No, normálně jsme se telefonicky domluvili a zašli na transfuzku, co chodíme dávat krev, tam jsme vyplnili dotazník, oni si nás zapsali a vzali vzorek…“  začal vysvětlovat syn, a pak se rozesmál a pokračoval:„A jako obvykle mi sestra nemohla najít žílu....“  „Prostě zdržoval,“ přerušila ho přítelkyně.

jsme v tomTaky jsem se začala usmívat, protože tuhle situaci dobře znám. Mladší syn je v mnohém po tatínkovi, a jeho těžko nalezitelné žíly bývají oříškem i pro velmi zkušený laboratorní personál. Řadu let chodíme pravidelně darovat krev, já jdu na odběr kontrolního vzorku vždy první a pak mám spoustu času si v klidu popíjet kávu, zatímco před odběrovým místem se hromadí fronta - a manžel stále nevychází. Taky mu pokaždé říkám, že zdržuje :-)

„A je vám jasné, že třeba nikdy nebudete pro nikoho vhodným dárcem? Četla jsem, že k darování krvetvorných buněk dospěje jen méně než 1 % dobrovolníků, registrovaných v databázi.“ „Jo, ale čím víc lidí v registru je, tím je pravděpodobnost vyšší, a taky je ten registr mezinárodní...“

Když to tak poslouchám, skoro je mi líto, že se nemohu zaregistrovat taky, protože věková hranice pro přihlášení je 18 - 35 let. Důvody jsou čistě ekonomické, neboť vstupní vyšetření každého nově registrovaného dobrovolníka vyjde v současné době na 2 000 – 3 000 Kč. Hradí ho v rámci svého grantového programu Nadace pro transplantace kostní dřeně.

A jak se vlastně odběr krvetvorných buněk, vhodných k transplantaci, provádí? 

Existují dva rovnocenné způsoby:

• klasickým odsátím dřeně z vnitřku kostí (v celkové narkóze)

• anebo novějším způsobem - ze žilní krve procesem, kterému se říká separace (aferéza).

V každém případě, pokud se ukáže, že byste mohli být pro někoho vhodným dárcem, absolvujete podrobné vyšetření (EKG, RTG plic a základní rozbor krve) a potvrdíte souhlas s darováním. Teprve pak se stanoví časový plán celé akce.

Stručně by se dalo říci, že jde o určité nepohodlí, například odběr kmenových buněk na separátoru trvá přibližně 4 hodiny, a především o časovou náročnost, neboť odběry se provádí zatím pouze v akreditovaném Odběrovém centru ČNRDD ve Fakultní nemocnici v Plzni, které ručí za dárcovu bezpečnost.

Většina dárců však hodnotí prodělané nepříjemnosti jako nevýznamné ve srovnání s vědomím, že mohli dát naději na záchranu lidského života.

Ještě uvedu, že dárcům je věnována maximální možná lékařská péče a pozornost a chráněna důvěrnost všech osobních informací. Darování je bezplatné, dostanete pouze úhradu vašich cestovních event. ubytovacích nákladů, máte právo čerpat v souvislosti s odběrem 4 dny placeného pracovního volna a - stejně jako při dárcovství krve - uplatnit odpočet na dani z příjmu.

V naší zemi onemocní každoročně stovky lidí včetně malých dětí chorobami krvetvorby, pravděpodobnost, že budete vhodným dárcem, není velká, přesto každý z přihlášených dává naději.


IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Jsme v tom, pravila přítelkyně mého syna:

Jsme v tom, pravila přítelkyně mého syna
Jsme v tom, pravila přítelkyně mého syna
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
takových statečných ,,v tom ,, si moc vážím..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles