8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když dospívala naše generace

2. 03. 2014 | Vaše příběhy

Také jste Vy, kdo jste dospívali v 70. a 80. letech, sbírali a pilně psali zamilované veršíky, nebo co nám řeknou květiny, dny a měsíce v roce, co znamená barva dopisu, který dostaneme od opačného pohlaví, jací jsou chlapci s určitým jménem nebo co znamená třeba zhasnutí zápalky?

Protože jsem jednou z těch, kdo v této době dospívali, byli zamilovaní, tak jsem si tyto věci také psala. Neexistovaly notebooky, počítače či tablety a jedinou možností, jak si uchovat tehdy pro nás ty nejdůležitější věci bylo si je prostě ručně psát do nějakého deníčku. V tomto ohledu jsem byla hodně pilná a můj deníček je pomalu jako bible. Pojmenovala jsem si jej tehdy stručně ale výstižně „VERŠE“.  A aby tam nebyla jen písmenka, tak jsme si do těchto deníčků malovaly různé obrázky se srdíčky, květy, popřípadě ornamenty, zdobily jsme i okraje nebo lepily různé výstřižky z časopisů. Co se týče sbírání veršů, tak v tomto ohledu jsem byla pilnější než ve škole a nasbírala veršů přes 600 kusů. A protože já chtěla být s největší sbírkou mezi spolužáky na předním místě, tak jsem si tyto verše i sama skládala. Na ukázku alespoň jeden napíši a zněl: „Až jednou řekneš mi, že mě máš rád, nebudu plakat, budu se smát, a líbat budu tvá ústa, a budu třeba i dopisy psát, ale jen za cenu, že mě máš rád“. A je mnoho veršů, u kterých mám iniciály, komu tyhle verše byly vloženy do dopisů. Dopisů jsem  poslala nespočet svým láskám vojenským a pak jednomu studujícímu letci. Každá dívka v této době si většinou tyhle veršíky psala, jen některá jich měla více, a jiná méně.

když dospívala naše generaceA tak i po 40 letech, kdy tyto Verše se krčí v mé knihovně, mně připomenou mé krásné mládí, vzpomínku na školu, zábavy, zájezdy mládeže a jiné podobné akce. I po 40 letech si můžu přečíst, že tehdy bílá dopisní obálka znamenala čistou lásku, zelená zase že naše láska je naše vítězící láska a třeba žlutá že jsem dosáhla jeho lásky. Špatnou barvou byla obálka hnědá, která sdělovala, že  jsem zradila jeho srdce. Takových všelijakých rad a informací by vydalo i na 10 článků. Nejenže jsme zde s holkami psávaly jen veršíky, ale také všelijaké dvojsmyslné povídky a opět jednu přepíši pro Vaše zasmání a jmenuje se „Oprava motorky“.

Pan Novák, mimochodem soudní rada, měl manželku v nemocnici. Zvědav, jak se jeho drahé vede, vytočil číslo nemocnice. Pan primář mu říkal, aby chvíli počkal, že sežene patřičné informace. Slečna na telefonní ústředně omylem přepojila pana Nováka na opravnu motocyklů a slyší: „Práce je těžká, a museli jsme vyměnit celý zadek. Jezdil jste na ní příliš dlouho, o čemž svědčí opotřebované stěny válce. Také Vám mohu říct, že Váš píst je velmi špatný a značně opotřebovaný, a tudíž nestojí za nic. Dnes ráno jsem narazil svůj vlastní a výsledkem jsem byl velmi překvapený. Zabral jsem co nejvíc, lezli jsme na ni jeden po druhém. Bylo nás šest a všechny pěkně svezla. Jen občas sebou hodila, ale pak se uklidnila. Nakonec mně praskla guma a už jsem myslel, že ji nabourám, ale včas jsem slezl a měl jste vidět, jak se z ní kouřilo.“ Dále pan Novák nevydržel a nervově se zhroutil.

Další z úsměvných povídek má název Flaša: Stála před ním celá červená, štíhlá a elegantní. Pozoroval ji a nevěděl, jestli má po ní hned skočit. Hleděl na její oblé tvary a oči mu svítily. Opatrně se rozhlédl, jestli není někdo na blízku. Pak po ní nedočkavě skočil jako pardál. Dychtivě ji sevřel oběma rukama a přibalil se k ní svými plnými rty. Bylo slyšet jen oddychování. Po hodině od ní své rty odtáhl a řekl: „Fuj, to byla rozkoš,“ a pak ji vyhodil ven, tu prázdnou láhev od rumu. 

Když jsem tento poklad svého mládí ukázala svým dcerám, tak jejich slova zněla: „Že tě to bavilo, psát ručně.“ Dnešní mladí si vůbec neuvědomují, že v té době počítače nebyly a museli jsme i dopisy posílat poštou a ne jednoduše e-mailem. A bylo v tom i kouzlo. Dopisy byly malované, s verši a vzácné, neboť když došly vojákovi od dívky za týden jen dva nebo tři, vojáček byl šťastný stejně tak, jako jeho dívka na sta kilometrů vzdálená od jeho posádky.

Svůj deníček s verši si schovávám již pár desetiletí, občas při něm opráším vzpomínky, které nezestárnou a jsou opravdu až hluboko v srdci. Připomenou mně tyhle verše různé akce jako zábavy, zájezdy nebo jen setkání někde v přírodě či sportovním utkání, zejména na vesnických fotbalech. My nevysedávali u počítačů, žili jsme jinak a hlavně aktivněji. 


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Když dospívala naše generace:

Když dospívala naše generace
Když dospívala naše generace
Když dospívala naše generace
Když dospívala naše generace
Když dospívala naše generace
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
já na veršovánky nikdy nebylaSmajlíkjá jpíše tepláky a hřiště
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsané.Takévzpomináme na naše dětství, nějak jsme si to více užívali, ale každá doba má své.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aničko. moc pěkné. s chutí jsem si zavzpomínala na mládíSmajlíkkaždá doba má své, i ti dnešní mladí budou mít zase sice jiné ale také vzpomínkySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Aničko,krásná vzpomínka je 11 hodin pomalu noc a výbuch smíchu,ani pomyšlení na spaní,vzpomínám s tebou na mé sešity plných básní,veršů,ale kam se mi to podělo,kdo ví.Suprový článek.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Také mám schované verše,deníček, básničky,citáty.
Je hezké, že jsi nám to svým článkem připomenula.
Hezky napsaný,hlavně pro naši generaci.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles