Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Když si babička nerozumí s vnučkou

14. 03. 2014 | Vaše příběhy
Nechci psát o generačních konfliktech mezi babičkami a vnučkami, ale o tom, jaké vznikají situace, když si babička s vnučkou nerozumí, protože prostě každá mluví jiným jazykem.
Když nám před osmi roky brácha oznámil, že na nějaký čas pojede do Barcelony a pokusí si tam najít tak na čtvrt roku brigádu, nikomu z rodiny to nepřipadalo divné, často jezdil do zahraničí a třeba na Novém Zélandu strávil skoro rok.

V Barceloně se mu ale zalíbilo nějak víc, našel si tam přítelkyni - učitelku španělštiny Auroru, taky práci si našel dobrou a tak se jeho brigáda protáhla. Za tři roky se s Aurorou vzali a narodila se malá Abril. Rodina se rozhodla žít v Barceloně. Sem do Prahy jezdí pravidelně na celý srpen. Samozřejmě, že by jezdili rádi častěji, ale není to zrovna levná záležitost.
A tak jsme se museli smířit s tím, že maličkou Abrilku vidíme naživo jen 1x ročně. Samozřejmě, že brácha posílá fotky, videa a komunikujeme i na Skype, ale není to to pravé pošmoulání. 

babičkaNejhůř to nese naše maminka, Abrilčina babička. Vidí malou na Skype každý týden, takže sleduje její vývoj a pokroky. Brácha na ni mluví česky, Aurora španělsky a katalánsky. Abrilka rozumí v češtině všemu, ale mluví hlavně katalánsky.

V předchozích návštěvách v Praze to bylo ještě snadné, byla malinká, takže komunikace byla na úrovni - papat, bumbat, čůrat, kakat. Ale minulý srpen už malá chtěla konverzovat.
Jen co přiletěli, chtěli brácha a Aurora navštívit kamaráda, který měl jít do nemocnice. Abrilku nechali teda s babičkou s instrukcemi, že má hned volat, kdyby něco.

Babička byla přesvědčená, že to s Abrili zvládnou i bez tatínka a maminky, malá taky byla spokojená, dostala od babičky nové hračky, tak si hrály, pití a jídlo měla připravené, nočníček taky. Vtom si malá všimla kufrů, které ještě nebyly vybalené a dožadovala se jednoho z nich. Babička ji přesvědčovala, že kufr otevře až maminka, ale Abrilka pořád ukazovala na kufr a plácala se do zadečku. Proboha, co to dítě chce? Snad tam má nějakou hračku. Abrilka už začínala pofňukávat a babička měla sto chutí zavolat bráchovi, ale zase jí bránila hrdost, že by nezvládla dvou a půl leté dítě. 
Konečně se vrátili maminka a tatínek a ukázalo se, co malá tak urputně vyžadovala. Rodina přivezla babičce jako dárek fotoalbum a Abrilka se babičce chtěla pochlubit, že jsou tam fotky, jak jezdí na svém poníkovi Bulettovi.

Jazyková bariéra ale babičku trápila pořád, což o to, když byla nablízku Aurora, nebo brácha, babi směle konverzovala a většinou na Abrilčiny požadavky odpovídala „si, garbanchito“, něco jako „ano, drobečku“. Brácha se smál. „Hele, mami, víš, že jsi Abrilce právě slíbila, že až dokrájíš to jablko, že jí ten nůž půjčíš?“
Když ale šla babi na procházku s malou na Vyšehrad, častokrát požádala španělské turisty o pomoc, aby aspoň trochu porozuměla vnučce. 
Ona totiž i Abrilka má svou hlavičku a rozoumek. Babička ji naučila česky pár básniček - Kolo kolo mlýnský, Skákal pes a podobně. „Tak a teď pěkně pověz tomu svému pejskovi Kolo kolo mlýnský“, požádala malou. Naše Abril pořád tahá svoje plyšáky a jednoho si přivezla i z Barcelony. 
Odpověděla babičce pohotově - nemůže říct psovi českou básničku, on by nerozuměl, on je „catalan“.
Srpen utekl jako voda, Abrilka s rodiči odjela domů a už s babičkou zase mluví jen na Skype, ale babi už nic nechce nechat náhodě, pořídila si učebnici španělštiny a pilně se učí. Začala shánět i katalánštinu. Však ono to uteče a malá zase přijede.
Naše babička bohužel ze zdravotních důvodů nemůže už jezdit za nimi do Barcelony, příští měsíc oslaví sedmdesátku a já jí z celého srdce přeji, aby byla ještě dlouho v takové duševní svěžesti, jako je teď. Aby viděla Abrilku vyrůstat a zažily spolu ještě spoustu krásných chvil.

I Abrilku letos čeká velká událost, na podzim jde do školy. Ano - do školy, nastoupí jako tříletá a opustí tuto školu až v osmnácti letech. Tak ať i jí se daří.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Když si babička nerozumí s vnučkou:

Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
Když si babička nerozumí s vnučkou
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Posílám 10 bodíků za krásný příběh, který se mne také trochu, i když nepřímo týká - moje teď 33 letá neteř Lucka se v Praze seznámila s anglickým mladíkem Adamem a postupně se k němu přestěhovávala do Anglie. Tady bydlela v bytě s prarodiči a brzičko se začaly projevovat generační rozdíly. Před 3 lety si Lucka Adama vzala v Praze v kostele na St. Městě a brzy se narodila jejich dcera Natálka a teď čekají druhé.
Teď je Lucka konečně štastná, i když tisíce km od její milované rodiny a Prahy a i staří prarodiče jí zde teď postrádají a dřív ji přtom nemohli přiít na jméno !

Obrázek uživatelky
profil
Smajlík MOC PĚKNĚ NAPSANÝ ČLÁNEK A KRÁSNÉ FOTEČKY
Obrázek uživatelky
profil
Martinko,klobouk dolů před tvou maminkou já už bych to do hlavy nenacpala.Přeji jí hodně zdravíčka a Abrilce skvělou babičku.
Obrázek uživatelky
profil
MARTINKO, ono je to složité, nám starším už jazyky do hlavy nejdou..
Mamince přeji hodně zdravíčka a Abrilce,ať se jí školička líbí
Obrázek uživatelky
profil
pěkný článek, děti se léoe učí a znát několik jazyků není nikdy na škodu..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles