8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě

13. 02. 2014 | Vaše příběhy

Když jsem na počátku letošního února četla zde článek o tom, že Tchyně a uzené jsou nejlepší studené, tak mě tento článek vyzval k napsání článku na úplně stejné téma, ale s velkým protichůdným rozdílem. Ta moje tchyně byla něco jak rozkvetlá zahrada plná květů.

Už poprvé, když si mě manžel dovedl k sobě domů, aby mě představil svým rodičům, jsem z tohoto setkání měla moc příjemné pocity. Jeho rodiče mě moc hezky a přátelsky přivítali, jako by se shledali se svou dcerou (oni měli jen 3 syny) a jeho maminka mě dokonce i objala. To na mě velmi silně zapůsobilo a dalo se předpokládat, že můžeme mít spolu moc hezký vztah, což se později také potvrdilo.

Když jsem se před 30 lety za svého manžela provdala, tak než jsme dostali podnikový byt, museli jsme téměř 3 roky bydlet v domě manželových rodičů. Měli jsme tam malou ložničku i maličkou kuchyňku. To nám ale stačilo, ani jeden z nás nebyl náročný, důležitější byla naše láska a abychom si ten svůj chrám začali budovat. Ne nadarmo se říká, že hodní lidé se vlezou všude a spolu vyjdou i na pár metrech čtverečních.

nejlepší tchýněOd počátku našeho manželství jsme měli výhodu samostatné kuchyně, byť byla opravdu maličká. Mohli jsme si vařit jen sami pro sebe, na co jsme měli chuť a začít hospodařit. Takto jsme fungovali asi 8 měsíců, než manželova maminka (snad nikdy jsem neřekla moje tchyně před jinými lidmi) dostala famózní nápad, který mě hodně překvapil. Jsem totiž vyučená kuchařka s mnohaletou praxí a někdy, když jsem vařila i pro manželovy rodiče, jsem většinou slyšela od nich jen slova chvály. Ba co víc - jeho tatínek nejednou řekl, že jídlo bylo dokonce chutnější než od jeho manželky. A pro nevěstu je to jako voda na mlýn.

Jednou, když jsme společně obědvali jednu krásnou neděli u jednoho stolu, tak maminka    (než se narodily dcery, tak jsem ji tak i oslovovala, pak už kvůli dětem jsem jí říkala babičko) navrhla, že bychom mohli vařit v jedné kuchyni s tím, že oni budou nakupovat suroviny a já z nich budu vařit. Tak strašně hodní na nás byli, že nám chtěli ulehčit naše hospodaření s penězi, když věděli, že nás čeká spousta výdajů, až dostaneme vlastní byt. Za ty 2 roky nám ušetřili tímto způsobem opravdu hodně peněz, a už jsme neměli jak jim to vrátit. A maminka byla tak hodná, že pokud se dělaly koláče nebo nějaké náročnější jídlo, tak pomáhala a i ráda. Pokaždé jsme se domluvily, mezi námi panovala velká pohoda a porozumění. I když původním povoláním byla švadlena, tak i ona vařila velmi dobře. Hodně se toho naučila od své tchyně, která vařívala v klášteře a některé věci odsud naučila také mě. Vzpomenu zde třeba šlehačkovou roládu, kterou dělám na každou rodinnou oslavu nejen pro nás, ale i pro své přátele, pokud mě o ni požádají.

Babička s dědečkem pomáhali  na všech stranách. Když se narodily naše dcery, tak občas dali nějakou korunu, abychom pro ně koupili oblečení nebo zdravotnické potřeby, nebo i nějakou hračku, pohlídali, kdy bylo potřeba. A protože babička  pracovala v zemědělství, tak se chovala prasata, králíci, kačeny a slepice, měli zahradu a políčko, kde se pěstovala zelenina, tak nám pomáhali i s jídlem. Bylo maso, nejen vepřové, ale také králičí a kachní. Brambory jsme také nekupovali, stejně tak sádlo a vejce. Myslím, že nás jako rodinu měli všechny stejně rádi a naše dcery pokaždé u jejího hrobu pláčou - tak moc svoji babičku milovaly. Škoda, že se nedočkala od nich pravnoučátek, zejména dvojčátek holčiček, kterým je teprve 9 měsíců.

Babička měla obrovské srdce, lásky na rozdávání a když zemřela, všem tekly slzy proudem. Nejen nám pozůstalým, ale také spoluobčanům, zejména těm, se kterými se stýkala a se kterými pracovala. Takových tchyní je opravdu asi jako šafránu a určitě bych brala tchyni teplou. Studenou jsem ji nikdy nechtěla, vyhovovala by mně i vařící. V našich srdcích žít bude navždy - až do našeho posledního vydechnutí...


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě:

Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě
Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě
Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě
Měla jsem tu nejlepší tchyni na světě
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásně,od srdce napsané,i slzička mi ukápla.....
Obrázek uživatelky
profil
Podobný článek bych mohla napsat o tchýni-mamince i já.
Obrázek uživatelky
profil
Ach bože, jak já vám závidím. Na mně začala být tchyně hodnější až když byla stará a potřebovala mně. Jinak těch asi tak 30 let to bylo docela peklo. Ale už tu taky není a já jsem si z toho vzala odstrašující příklad a zatím tchyně ještě nejsem, ale už skoro tchyně a s dceřiným přítelem vycházím taky dobře, doufám, že to tak cítí i on, ale vidím, že k nám rádí jezdí, tak snad nebudu taková satorie.
Obrázek uživatelky
profil
Aničko,taky jsem měla bezva tchýni,přijala mě a moje 3 syny,z předešlého manželství,měla nás ráda,jako vlastní,nikdy nedělala rozdíl ani o vnoučatech.Dnes mám 3 snachy a jsem štastná,že taky s polu máme pěkný vztah.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Co dodat, mohu jen a jen závidět.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles