Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 30.05. 2024
Dnes má svátek Ferdinand
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Milovala jsem svojí babičku

17. 06. 2012 | Vaše příběhy
Babička pro mne byla vším. Za celý život si toho dost zkusila, nehledě na to si prožila ještě tu část doby, na kterou se nerado vzpomíná. I přesto všechno zažila mnoho dobrého, krásného, včetně svých šesti dětí. Ještě, když bydlela ve svém domečku, tak jsem u ní trávila většinu času.

Ráda jsem u ní bývala, nejen že mě měla také moc ráda, ale mnohé mě naučila. Nejvíce ohledně rostlinek a jejich využití. Některé sama pěstovala, pak je sušila a poté odnášela do sběru. Taky mi říkala, že každá rostlinka má svůj příběh a umí i naslouchat, když se o ni člověk hezky stará.

Když jsme se o něco později přestěhovali do jiného města, tak mi babička moc chyběla. Byla jsem smutná a uzavřená do sebe. Pak mamka přišla s tím, že by Milovala jsem svojí babičkumohla babička bydlet s námi. Babička už měla mezitím nějaké zdravotní problémy, tak to ráda přijala. Mít babičku u sebe, pro mě bylo něco jako ten nejkrásnější dárek, co jsem kdy dostala.

Po škole jsem s ní ráda chodila na procházky, dál jsme se věnovaly sbírání kytiček a jejich dalšímu využití. Dost často jsme chodily do lesa na borůvky, jahody, ale i houby. Když bylo venku ošklivo, učila mě plést, háčkovat i vyšívat. Také jsme spolu vytvářely různé maňásky a postavičky, které jsme pak dávaly dětem do školky. Nikdy jsem se s babičkou nenudila a jejích rad a zkušeností jsem si dost cenila.

Pak jsem nastoupila na střední a přes větší vzdálenost jsem byla přes týden na internátě. Vždy jsem v neděli nerada odjížděla, ale za to se pak v týdnu strašně těšila na pátek. I přesto jsme vždy využily víkendu a dál se věnovaly našim koníčkům. Po čase se babičce přitížilo a už nemohla tak často ven. Když jsem se na víkend vrátila domů, často jsem jí vyprávěla, co je nového, co se mi přihodilo a naopak zase ona mně.

Jednou, aby jí nebylo smutno, jsem jí přinesla malé koťátko, které mi dala kamarádka. To koťátko si babičku velmi oblíbilo, tak jako babička je. Ještě nějaký čas jsme si s babičkou povídaly, a prožily mnoho krásného. Pak, ale jednoho dne, když jsem byla ve škole, mi mamka zavolala, že je babička v nemocnici. Z rodinných důvodů jsem se nechala uvolnit na zbytek dní a jela domů. Bohužel jsem to nestihla. Babička přede mnou vážný zdravotní stav tajila. Nechtěla mě trápit, zatímco ona sama se trápila. Věděla jsem, že byla nemocná, ale že už je to tak hrozné, to jsem nevěděla. Měla vážné onemocnění plic a žaludeční vředy. Poslední její slovo bylo moje jméno.  Dodnes mě mrzí, že jsem se s ní nemohla rozloučit. Babička byla pro mne vším, tím nejcennějším.

jerenika - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
na babičku, krásně jsi napsala Smajlík, připomněla jsi mi mojí babičku, také na ní stále vzpomínám, ač je mi už 62 let.
Obrázek uživatelky
profil
a s láskou napísaná spomienka na milovanú babičku. Na ľudí, ktorých sme zo srdca milovali nikdy nazabudneme.
Obrázek uživatelky
profil
Na hodné lidičky se nedá zapomenout!
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles