8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mobil nutností dnešní doby

8. 03. 2014 | Vaše příběhy

Začnu hádankou a položím rovnou otázku. Co sestrojil v r.1849 italský vynálezce ANTONIO MEUCCI? Jako nápovědu uvedu, že řeč je o věci, která se najde v každé domácnosti i na každém pracovišti. A určitě se nejedná o jen jediný kus a v domácnostech ji snad má každá lidská bytost starší 10 let. Ještě Vás někoho nenapadá, co by to tak mohlo být? Dobře, přidám další nápovědu. Abychom tuto věc mohli používat, je nutné, abychom viděli nebo slyšeli a nejlépe jej využijeme, když máme zdravé oba smysly. Teď už asi každého napadlo, že tou věcí je telefon. Ať už telefon na pevnou linku, nebo telefon mobilní.

První telefon byl předveden v USA ve městě New Yorku  v r.1860. Nebudu tu psát o celé historii telefonu a jeho životní cestě, předmětem bude jen telefon zvaný mobilní, který je zázrakem dnešní moderní doby. Asi  mi všichni dáte za pravdu, že život bez nich si dokáže představit jen málokdo. Prakticky jsou nutností jak v soukromém životě, tak i v pracovním procesu.

mobilNa našem trhu byl prvním mobilním telefonem SONY CM - DX1000 v r.1996. Jeho cena byla však tak vysoká, že si jej mohlo dovolit jen maličké procento lidí. Tehdy byla jeho cena na téměř 20 tisících korunách a za tuto cenu se dalo tehdy pořídit například 5 praček nebo 2 luxusní televizory. Tyto první telefony měly jen čtyřřádkový displej a paměť nanejvýš na 50-100 telefonních kontaktů. Ty společnosti, které uvedly první mobilní telefony na trh, se zapsaly do historie techniky. A pokud na počátku éry mobilních telefonů byly moderní telefony velkých rozměrů s dlouhou anténou, tak v současné době je tomu přesně naopak. Člověk, který o výrobě telefonů neví vůbec nic nebo jen něco malinko, se nestačí divit, co vše tyhle malé věcičky, které se vlezou do kapsy, dokáží. Vždyť dnešní telefony mají spoustu různých funkcí. Telefony nám tak mohou posloužit i jako fotoaparát, rádio či přehrávač, hodiny a ty chytré pak poslouží jako počítač či notebook nebo jej můžeme použít při cestách i jako navigaci. To vše se vleze do tak malé věci v kapse. V těchto telefonech zejména děti ocení i různé hry. A dle vyjádření výrobců design i funkce telefonů nejsou na vrcholu a firmy přicházejí s mnoha dalšími typy, které se teprve na trhu objeví.

Určitě je moc dobře, že  telefon a zejména pak mobilní telefon byl vynalezen. Je dobrým a užitečným společníkem nejen nám dospělým, ale také dětem, které se ocitnou v nějaké nepříjemné situaci jako např. ujetí autobusu, při různých úrazech apod. Stačí jen zavolat nebo poslat SMSku a rodiče vše vyřeší. Vždyť i dospělý se mnohdy dostane do nepříjemných situací, kdy potřebuje zavolat svým blízkým nebo na linky, kam se může obrátit o pomoc. Může se stát, že třeba zabloudí, nebo upadne nebo má nepojízdné či zcizené auto, nebo uvidí někoho někde ležet. To opravdu stačí jen vytáhnout telefon z kapsy i v místech, kde lišky dávají dobrou noc a pomoci se dostane jen díky této možnosti. 

Jen pro zajímavost se zeptám, jestli víte, kdy byla odeslaná první SMS zpráva? Byla sice odeslaná na mobilní telefon z osobního počítače, ale i tak se zapsala do historie. Stalo se tak ve Velké Británii v  r.1992 a zněla: „MERRY CHRISTMAS“. Z telefonu na telefon byla první taková zpráva odeslaná v r.1993. Kdo si dnes vůbec dokáže představit, že by služba SMS neexistovala? Asi nikdo. SMSkou si přejeme, domlouváme různá osobní a i pracovní setkání, informujeme se o různých událostech apod.

Na druhou stranu jsou však mobilní telefony i viníky lidských neštěstí. Patří mezi ně dopravní nehody, rozpady partnerských vztahů, zejména díky žárlivosti. Znám případy, kdy si partneři navzájem sledovali zprávy toho druhého a běda, jak byly až moc osobní. Mobilní telefony jsou nežádoucí i u atentátníků, vězňů a v rukách těch, kteří společnosti chtějí nějak škodit. Jsou tací, že volají na zcela cizí čísla, kde pak obtěžují a popřípadě některé osoby sledují. A špatným sluhou jsou i u dětí školou povinných v případě jako je psaní domácích úkolů a to zejména těch matematických. Znám z vyprávění maminek, že si děti napsaly celé příklady do SMS zprávy, nebo e-mailem a pak třeba půlka třídy má naprosto stejné chyby.


Anicka59 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mobil nutností dnešní doby:

Mobil nutností dnešní doby
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Aničko,jako vždy,pěkné,zajímavé,poučné...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zkratka SSM (SuperSonic Motor) charakterizuje systém ostření vybraných objektivů značky Minolta a Sony.
Zprávy v mobilním telefonu označujeme zkratkou SMS.
A víte vůbec, co znamená zkratka sms v angličtině? Je to "short message service" = servis krátkých zpráv.
Obrázek uživatelky
profil
mojí tchýni je 90 let a mobil umí ovládat včetně psaní SSM a focení Smajlík zase to nebyl takový problém, ji to naučit.
Obrázek uživatelky
profil
pěkné zamyšlení Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
poučný článeček.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles