MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 12.05. 2024
Dnes má svátek Pankrác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pěstitelka je poloviční léčitelka

6. 05. 2012 | Vaše příběhy
Bydlíme v paneláku, ale pár kilometrů od našeho domova máme menší zahrádku. Roste na ní pár starých jabloní a rybízových keřů. Tento rok jsme si s partnerem řekli, že si zkusíme vypěstovat vlastní zeleninu.

Výběr byl těžký. „Chci salát,“ říkal nekompromisně partner. „A já zase mrkev a petržel,“ trvala jsem si také na svém. Nakonec jsme se shodli na hrachu, cibulce, mrkvi, petrželi, hlávkovém salátu a kedlubně.

Krom toho jsme vyseli také pažitku a kopr. Musím říct, že už se na vlastní zeleninku moc těším, i když vím, že to potrvá ještě dost dlouho než vyroste. A věřte nebo ne, taková pěstitelka nebo zahradnice je napůl léčitelka. Když si vzpomenu na to, kolik síly jsem musela vynaložit na zrytí zeleninového záhonku. Klidně jsem si mohla stoupnout na rýč a on ne a ne zajet do země. S Pěstitelka je poloviční léčitelkapartnerem jsem žertovala, že taková práce na zahradě, hlavně teda rytí, to je taková přírodní posilovna. Nevýhodou ale je, že krom spálených kalorií se vám na rukou mohou objevit mozoly a taky je možné, že druhý den vás bude každičký sval v těle bolet. Ale co, jsme mladí, tak nějaký ten mozol a trochu toho potu a bolesti jsme zvládli.

Ještě nás čeká plení záhonku. A pokud teda všechno dobře dopadne, na naší zahrádce se neusadí krtek, slimáci, nepřijde krupobití apod., tak snad za pár měsíců budeme sklízet. Krom toho, že jsme si na zahradě „zacvičili“ s rýčem, motykou a jinými nástroji, užili jsme si krásný slunečný den na čerstvém vzduchu. Dýchat čistý vzduch, ne smog z aut, je určitě také léčivé. A takové ticho, které občas přeruší zaštěkání psů ze sousedství, má také pro městského člověka léčivé účinky.

Pokud tedy mohu, jakožto amatérská léčitelka, poradit ostatním lidem, co jim po zdravotní stránce prospěje, pak je to vlastní zahrádka. A ať už jste mladí nebo trochu starší, to, že ji nemáte hned u bytu, je koneckonců také plus. Můžeme na ni zajít pěšky, na kole nebo autobusem. Vlastní zahrádka a trocha té zeleniny na ní se vám určitě vyplatí nejen finančně, ale i zdravotně. A pokud zrovna zeleninu opravdu nemáte rádi, pak si můžete na zahrádce opéct na ohni buřty.

A když už si opravdu nechcete nebo nemůžete pořídit zahrádku, zajděte čas od času do přírody, třeba do lesa na houby. Vždyť stejně nejde o to, přinést si jich domů plný košík, ale o příjemnou procházku. Myslím si, že hodně lidí z paneláku už na tohle přírodní léčitelství zapomnělo a zpohodlnělo, a to jejich zdraví určitě neprospívá.

Emko K. - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám zahrádku, ale ten konec o procházce.Smajlíkchodit na houbySmajlíkto mám nejraději
Obrázek uživatelky
profil
paní za pravdu,že zahrádka dělá s člověkem zázraky.Má tchýně je učiněný příklad.v 74 letech dokáže z rýt zahrádku okopat zasadit poséct a hlavně se tam musí dopravit část pěšky a část autobusem.pak musí plánovat co a jak udělat, tím ju to nutí přemýšlet a né jen sedět stěžovat si a vymýšlet kraviny
Obrázek uživatelky
profil
Tiež si myslím, že by si sa nemala nechať odradiť negatívnymi komentármi.
Máš pravdu, záhradka je niečo ako telocvičňa, okrem toho si na čerstvom vzduchu a robíš niečo pre seba a svoje zdravie.
Držím palce, aby si sa úrody dočkala a mala z nej nefalšovanú radosť.
Obrázek uživatelky
profil
Napsala jsem, že se krade, což je pravda, ale stejně se tam pořád lopotíme a to i přes to,že máme skoro každé 2 roky zahrádku pod vodou. Nemyslela jsem to tak, že to nemá cenu. Ale je pravda, že před 30 lety jsme tam mohli mít králíky a nic se nestalo, teď není v bezpečí ani cibule a žádné nářadí a králíky jsme museli vzdát.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Nenechte se znervoznit negativními komentáři, záhrádka je nádherný relax!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles