8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Příběhy z ušáku - Kniha

24. 02. 2013 | Vaše příběhy
Za vysvědčení knihu. Mnohé si ještě vybavíte tento slogan. Někomu se tvář rozjasní, jinému se mysl zatoulá do mlžné dáli či si jen povzdychneme. Vůbec není důležité, jak se zatváříme, kdepak, ale vzpomínka, ta ano. Zahřeje nás u srdíčka. Právě v tento čas nás lákaly tituly nové či osvědčené stálice z výkladních skříní prodejen Knihkupectví. Tu se naše vzpomínka navrací do dětství, kdy jsme poprvé drželi vlastní první knihu! To byl poklad.

Okamžitě si dítko zalezlo do kouta a kochalo se pohledem po obrázcích, těch ilustrací, co zhlédlo. Až večer v postýlce se většina dětí pustila do čtení. Ach jak ráda vzpomínám. Další milou ničím nenahraditelnou pokladovou vzpomínku máme z rozzářených očí našeho prvňáčka. Vzpomínáte? Ta kukadýlka, co svítila radostí? A co po přečtení své prvé knihy!

knihaTo bylo dojmů, zážitků, co nám vyprávěl. Někdo se přihlásil do knihovny, neb přelouskal celou domácí knihovnu vhodnou jeho věku, další měnil s kamarády či jen čekal, zda nedostane sám jinou. Tak se tedy stalo, že bylo dítě zařazeno do skupiny zvané "Knihomol."  Mám taky takové. Není to myšleno hanlivě, ale  s úctou k písmu autora. Nemohu se zbavit dojmu, vím, že doba pokročila, ale dříve netekla krev či nebylo násilí v každé kapitole. Jistě knihy z řady KOD patří k dobrodružným, tam při bitvě Rudé tváře s Bílou vše je dovoleno. Ale dobro vítězí nad zlem. Sic někdy jen zdánlivě. Text byl propracován, procítěn, vybarven.              
To u mnohých dnešních knih pro děti není, vše je více o ilustracích. Někdy na stránce je jen pár řádků. Sama takové knihy ne-knihy nekupuji. To ať koupí rodiče. Víte, mám velkou radost z knihy Malý princ, vloni se stala Knihou roku. Či naše Honzíkova cesta, ale i Děti z Bullerbynu, to jsou stálice. Máme i jiné krásné poklady. Však je najdete. Taková Encyklopedie, tam je zajímavostí! Právě teď nastal ten čas k zamyšlení, zda by nebyla vhodným dárkem kniha, publikace jako dárek, odměna za půlroční snažení našich ratolestí. Často se objevují články, jak málo děti čtou! Učitelé si stěžují na jejich malou slovní zásobu. Co myslíte, změníme to? Pokusíme se? Já se domnívám, že ano. Sama mám pro dcerku už knihu zabalenou, jen poslat. Teď ovšem ještě ne, má před sebou moc zkoušek, musím počkat.
To víte, knihomol. Počítače ani videohry nikam neutečou. Ale kvalitní kniha,na kterou si můžete sáhnout kdykoliv budete chtít, při každém smutnění či radosti ,je dar neocenitelný. Stačí se podívat na našich domácích knihoven,určitě očko najde tu nej nej nej z našeho dětství, ten poklad nad poklady.
A právě proto byla kniha napsána. Je to naše poděkování a poklona autorovi. Já sama mám některé výtisky starší jak sto let. Toto je poselství, které by se mělo předávat dalším generacím. Tož šiřme lásku k našemu rodnému jazyku. Možná se potkáme někde v knihkupectví při výběru knihy,kdo ví?

Váš knihomol Kašpárek


Kašpárek - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Příběhy z ušáku - Kniha:

Příběhy z ušáku - Kniha
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mám ráda chvíle s knihou.Doma mám dva horolezce a tak,když odjedou slaňovat ledopády, nastavají pro mně knižní lázně.Ráda si přečtu detektivku i cestopis.Dávám za pravdu ana1hana1,že v mnoha případech se na lásce ke knihám podílí učitelé.I má paní učitelka českého jazyka na základní škole uměla velmi poutavě vyprávět o spisovatelích a pokud to nestihla v hodině,nepřímo nás nasměrovala na knihovnu,kde jsme si sami další informace našli.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek. Já také ráda čtu a mám knihovnu plnou k prasknutí. Dcera četla také dost, teď je na střední škole a čtení už ji tolik nebaví. Já jsem právě na střední škole začala více číst díky skvělé učitelce češtiny.
Obrázek uživatelky
profil
velkou radost mám,taky nejraDĚJI POD STROMEČEK KNÍŽEČKY DOSTÁVÁM. NEUMÍM SI PŘEDSTAVIT,ŽE BY TAM NEBYLA ANI JEDNA.Proto tady chytám bodíčky,aby bylo na knížečky Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zase krásné, vtipné čteníčkoSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Evi, opäť krásny článok.Smajlík
Z reakcií chytruliek vidím, že to s tým čítaním nie je také hrozné, spravili ste už pomerne dlhý rad knihomoľov, tak si idem stať k vám a verím, že nebudem dlho posledná.
U nás bola kniha vždy pod vianočným stromčekom, aj odmena za vysvedčenie. Zaviedla som túto tradíciu aj v mojej rodine a syn zas v tej svojej.
Máme vnučku prváčku a už mi sľúbila, že keď bude poznať všetky písmenká, bude mi čítať. Miluje knihy.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles