Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Taneční

24. 02. 2012 | Vaše příběhy
Je to již hodně dávno. Bylo mi 15 let a já se připravovala na své první taneční hodiny. Jak já se těšila. Říkala jsem si: „ Budu už velká holka, naučím se tancovat a dostanu se večer na různé taneční zábavy.“ Tehdy probíhaly taneční hodiny v okresním městě ve dvou kurzech.

První kurz trval měsíc a vyučovaly se společenské tance standardní : polka, valčík, mazurka, tango, waltz, slowfoxtrot, blues a quickstep. To probíhalo během prázdnin. Druhý kurz byly tance  latinsko-americké: rumba, samba, cha-cha, paso-doble, jive. Možná jsem na některé zapomněla. Tento druhý kurz navazoval na první a končil ve druhé polovině září, čili v začátku školního roku. Hned v červnu začaly v naší rodině velké přípravy na dvouměsíční „trdlování“ jak se nechal slyšet můj dědeček.

Měla jsem velkou výhodu. Peněz v naší rodině nikdy nebylo nazbyt, ale moje maminka byla šikulka. Ušila mi spousty krásných, nadýchaných, krátkých i dlouhých šatů, sukní, halenek, ale i spodniček a dokonce se pustila i do korzetu.

Existovaly partiové prodejny s látkami a při troše štěstí se daly koupit  látky velice pěkné. Někde byl sice kaz, ale při maminčině šikovnosti se kaz vystříhal a vznikl vždy neopakovatelný model. Největší radost jsem měla ze šatů z pravého hedvábí, barvy tyrkysové, na které mi koupila látku babička. Ušité šaty mi maminka ozdobila čerstvým poupětem čajové růže. Bylo to, z mého pohledu,  kouzelné. Tehdy se nosily široké sukně a pod nimi spodnička, která se šila z umělohmotné  sítě na okna. Pod touto spodničkou byla ještě látková spodnička, aby se neroztrhaly punčochy.  Já jsem pilně pletla bílé, krajkové rukavičky, protože bez rukavic se do tanečních nesmělo. Upletla jsem si několik párů.

Po všech velkých přípravách přišel první, taneční večer. V sále nás bylo hodně. Chlapci většinou v černém obleku a dívky jako víly v lehounkých, nadýchaných šatičkách. Z naší obce šla do tanečních parta chlapců a děvčat. S chlapci jsme se domluvily, že budeme tančit s tím, kdo pro nás přijde, ale v případě, že se nám tanečník nebude z nějakého důvodu zamlouvat, dáme očima znamení a kluci nás vysvobodí. Po celé taneční kluci dohodu neporušili a často přišli požádat klepnutím na rameno tanečníka, který byl buď „dřevo“ nebo se nevhodně choval, aby jim tanečnici přenechal. Ještě musím předeslat, že i v 15 nebo 16 letech jsme si s chlapci, které jsme dosud neznaly, vykaly. Což je dnes nemyslitelné. Velká většina frekventantů / jak se dnes říká/ se naučila dobře tancovat a později jsme to vytáčeli na odpoledních čajích, které se v naší obci pravidelně konaly každou sobotu při živé hudbě.

Po prázdninách, během druhého tanečního kurzu, jsme začali opět chodit někteří do školy, jiní do učebního poměru. Když jsme ráno, po krásném, protancovaném večeru přišly do třídy, čekalo nás nemilé přivítání. Přesně v 8 hod. se ozval ve třídách školní rozhlas. Hlásil soudruh ředitel: „ Soudruzi profesoři, pozor! Žádám Vás, kteří učíte v 10. A,B nebo C, abyste prohlédli studentky, které navštěvují taneční kurzy, zda nemají namalovaná ústa, oči, tváře, či dokonce nalakované nehty. V případě, že něco podobného zjistíte, budeme nuceni z toho vyvodit  přísné důsledky! Konec hlášení.“ 

Naštěstí jsme byly včas informovány staršími studentkami, tak se u žádné dívky kosmetické líčení nenašlo. Jak se k tomuto hlášení stavěli soudruzi profesoři? Ti komunističtí – zodpovědně. Ostatním to bylo velice nepříjemné a požádali nás, v případě, že máme nějaké „ malůvky“ na obličeji, abychom si to šly na WC umýt. Bylo to ponižující, ale dnes si myslím, že je vše zase moc benevolentní.

Často už v první třídě mají některá děvčátka, ale i chlapečkové obarvené vlasy,  o nalakovaných nehtech ani nemluvě. Budou-li tento článek číst mladá děvčata, určitě jim to přijde směšné, ale doba byla taková!


Macizaj - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tohle jsou okamžiky života, na které se opravdu nedá zapomenout.
Obrázek uživatelky
profil
Také ráda vzpomínám na školu - hlavně - byly jsme mladé a život měly před sebou! Škoda, že to tak utíká!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Ani my sme sa na strednej škole (chodila som na strojárinu)nesmeli maľovať, lakovať si nechty, tupírovať vlasy (o farbení ani nehovorím), nesmeli sme nosiť mini ani rifle, ba dokonca sme mali zakázané aj retiazky a prstienky.
A chlapci museli byť ostrihaní nakrátko.
Ale prežili sme to a napriek tomu na školu spomíname radi.
Obrázek uživatelky
profil
dík za hezký příběh. Hned jsem si vzpomněla na své taneční a pak taky, jak mně profesor tělocviku vykázal z hodiny kvůli nalakovaným nehtům - a to mi bylo už 19 let. Musela jsem to ve třídě pracně odstraňovat a pokud bych se do zvonění nevrátila, napsal by mi neomluvenou absenci.
Obrázek uživatelky
profil
díky za komentíky! Taneční - byly to krásné časy.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles