MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výlet na Pustevny - vzpomínka z dětství

5. 01. 2013 | Vaše příběhy
Tato příhoda se odehrála už dávno, bylo mi tehdy asi 10 let. Jako každý rok jsme trávili v létě 3 týdny u tety a strejdy, kteří žijí nedaleko Přerova. Rozhodli jsme se, že si jeden den uděláme výlet - já, moje mamka, její ségra a její švagr. Pojedeme vlakem do Rožnova pod Radhoštěm, a odtamtud autobusem na Pustevny. Z Pusteven jsme měli naplánovanou túru do Frenštátu pod Radhoštěm. Teta tu trasu prý jako malá šla, a nemělo to být více než 8 kilometrů.

Den začal idylicky, na prosenické nádraží jsme šli v tričkách a za svitu slunce, ačkoliv bylo teprve asi 6 hodin ráno. I vlak přijel včas, a o 2 přestupy a 2 hodiny později jsme vystupovali v Rožnově. Stále bylo krásně slunečno. Měli jsme asi hodinku čas, tak jsme si zašli do obchodu koupit svačinu, a vydali jsme se na autobusák. Kupodivu i autobus jel včas, výlet se zatím vyvíjel báječně.

Ovšem pár desítek minut nato se objevily první mráčky, a to doslova. S každým výškovým metrem, který autobus na své cestě na Pustevny zdolal, přibývalo mraků, a přidala se i mlha. Brzy jsme byli nahoře. Poznali jsme to jen podle toho, že autobus zastavil, venku byla bílá tma, přes mlhu bylo vidět sotva na 5 kroků. Vystoupili jsme z autobusu, a přemýšleli, co dál. Než jsme se stihli rozmyslet, autobus už mezitím odfrčel do slunného Rožnova.

výlet na pustevnyOstatní lidé z autobusu už někam zmizeli, jen my tam stáli jak 4 blázni v tričkách a kraťasech, teplota přitom nepřesahovala nějakých 13 stupňů. Mně mamka naštěstí vzala šusťákovou soupravu, tak mi rychle pomohla se převléct. Rozhodli jsme se, že se pokusíme splnit původní plán, a dojít do Frenštátu, jelikož další autobus jel až odpoledne, a tvrdnout tam nějakých 5 hodin buď v restauraci nebo venku se nám opravdu nechtělo. Po delším hledání jsme našli ukazatel, o Frenštátu tam však nebylo půl slova. Vydali jsme se tedy směrem k soše Radegasta, teta si prý matně vzpomínala, že kolem ní šli. Po chvíli jsme došli k dalšímu ukazateli, u kterého nás málem trefil šlak. Stálo tam: Frenštát pod Radhoštěm - 26 km!! Pak jsme zjistili, že někudy vedla i mnohem kratší cesta, ale v tuto chvíli jsme se rozhodli, že Frenštát tedy padá. Na ukazateli byla i trasa zpět do Rožnova, mělo to být nějakých 10 km. Rozhodli jsme se tedy, že se to pokusíme zvládnout. Jak bláznivý nápad to byl v takovém počasí. Viditelnost byla maximálně 5 metrů, tak se stalo to, co se nevyhnutelně stát muselo. Sešli jsme ze značené cesty, a ocitli se uprostřed hlubokého lesa. Mlha před námi, mlha za námi, mlha všude kolem nás. Mně se začalo chtít akutně na záchod, mamka na mě čekala, ale strýc s tetou zmizeli kdesi v mlze.
Po půlhodině hledání jsme se naštěstí zase sešli. Přemýšleli jsme, co dál, naše situace opravdu nebyla růžová. 3 dospělí lidé v kraťasech a tričku, jedno desetileté dítě v šusťákovce, asi 13 stupňů Celsia, všude kolem mlha, ztraceni uprostřed hlubokého lesa. Naštěstí jsme dostali spásný nápad: Když půjdeme stále dolů, tak někam určitě dojdeme. Cesta ubíhala velmi pomalu, já už byla velmi vyčerpaná, byla mi i v bundě zima, a nechtěla jsem jít dál. Naštěstí mě rodina přesvědčila, že prostě MUSÍME jít dál, jinak bychom tam mohli zůstat navěky. Asi po 2 hodinách jsme konečně narazili alespoň na lesní asfaltku, viditelnost se zlepšila cca na 10 metrů. Po další hodině se mlha začala rozplývat, a my jsme před sebou uviděli první domky. Zjistili jsme, že jsme ve vesnici jménem Dolní Bečva, asi 3 - 4 kilometry od Rožnova. Vydali jsme se po hlavní silnici směr Rožnov, nesmírně unavení, ale také nesmírně šťastní, že už jsme v bezpečí.

A jak to bylo dál? Asi po kilometru na nás skrz mraky nesměle vykouklo sluníčko, v Rožnově už byla opět obloha jako vymetená a sluníčko krásně svítilo. Tam jsem byla zase na blázna já, ve 30 stupních v šusťákovce :-). Sotva jsem se dopotácela do čekárny na nádraží, a tam jsem se zhroutila na lavičku. Dostala jsem horkou čokoládu z automatu. Mamka s tetou šly koupit něco na zub, strejda zůstal u mě, odmala ráda chodím po obchodech, ale v tu chvíli jsem nebyla schopná.

Naštěstí brzy přijel vlak, a okolo 6. už jsme vystupovali na prosenickém nádraží. Poslední kilometr od nádraží k tetě byl pro mě krušný, padla jsem pak rovnou do postele, a spala, a spala... Nebudu vás napínat, odstonala jsem to pěkně, 3 dny jsem ležela v horečkách, a slezly mně nehty na obou palcích u nohy. Paradoxní je, že ač jsem měla nejlepší oblečení, byla jsem jediná z našeho čtyřlístku, kdo to odstonal, ostatní byli zdraví jak rybičky.
Jaké jsme si z tohoto výletu odnesli poučení? Že hory jsou nesmírně zrádné, a je potřeba mít i na obyčejný rodinný výlet v batohu teplé oblečení, a dostatek jídla a pití. Že bez této výbavy se může i túra v českých horách změnit v boj o život. Byli jsme naivní, když jsme si mysleli, že nebezpečí číhá pouze v mnohem vyšších pohořích, než jsou Beskydy, a české hory vůbec.     I přes tento zážitek jsme se do Beskyd ještě několikrát vrátili, je to stále mé nejoblíbenější pohoří, je tam několik míst, která mám opravdu moc ráda. Nachodili jsme tam mnoho kilometrů, vždy však s teplým oblečením v batohu. 
Na závěr jedna krátká báseň, kterou o Beskydech složil známý český básník, Petr Bezruč:
                                             Jsou tichy jak ten černý bor,
                                             co kryje jejich hlavy sivé,
                                             to hřebeny jsou našich hor,
                                             to Beskydy jsou zádumčivé.


Slavuska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
že na hory si treba brať nielen teplé, ale aj náhradné oblečenie, pretože na horách sa počasie môže rýchlo zmeniť. My aj v lete nosíme čiapku, rukavice, nepremokavú bundu, náhradné tričko a košeľu aj ponožky.
O kúsku chleba a vode ani nehovorím. Dobré je zobrať si aj čokoládu. Zasýti aj dodá energiu.
Ešte dobre, že ste našli cestu a nestratili ste sa v tej hmle.
Obrázek uživatelky
profil
Beskydy neznám, ale jistě jsou krásné. A co se týče ztrácení - já se ztrácím vždy a všude.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
bohužel, jak je vbýše psáno, bez teplého oblečení a dostatek pití a něco málo k snědku, se také nikam nepouštíme, kdysi dávno jsem něco podobného zažila
Obrázek uživatelky
profil
já mám BSmajlíkeskydy taky moc ráda,,
Obrázek uživatelky
profil
My jezdíme do hor vždy vybaveni teplým oblečením, včetně pláštěnky, jídla a pití. Několikrát nám to moc pomohlo.SmajlíkSmajlík
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles